Politik

Om Skottland blir självständigt, hur påverkar det USA – och palestinierna?

Självständighetsrörelsen i Skottland ligger i tiden. Med snabba teknologiska och sociala förändringar följer nya tankesätt och en ny generation. Det otänkbara blir plötsligt tänkbart.

Varför kan inte Skottland, eller Quebec eller Skåne eller Kalifornien bli självständiga. Eller varför inte Palestina? Nej svarar experterna, det är helt otänkbart. Helt och håller omöjligt.

Men några egentliga svar ges aldrig. Kanske för att dom inte finns.

Katrin Bennhold skriver i New York Times: From Kurdistan to Texas, Scots Spur Separatists

From Catalonia to Kurdistan to Quebec, nationalist and separatist movements in Europe and beyond are watching the Scottish independence referendum closely — sometimes more so than Britons themselves, who seem to have only just woken up to the possibility that Scotland might vote next Thursday to bring to an end a 307-year union. A curious collection of left and right, rich and poor, marginal and mainstream, these movements are united in the hope that their shared ambition for more self-determination will get a lift from an independent Scotland

Och om Skottland vinner sin självständighet och om man sen lyckas ekonomiskt och socialt så kommer röster att höjas litet här och var för att försöka samma sak.

Kanske mest i Texas men också i Kalifornien.

Och det är faktiskt så som USA:s republikanska politiker vill se USA, som en samling självständiga delstater som samarbetar i ett slags EU.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags] Skottland självständighet, Scotland Independence[/tags]

13 thoughts on “Om Skottland blir självständigt, hur påverkar det USA – och palestinierna?

 1. Bosse

  När vi ändå håller på med befrielseidéerna så varför inte också ett fritt Bohuslän, Jämtland och Värmland eller varför inte “frige” alla de svenska landskapen att sköta sig själva. När det är klart kan vi övergå till att befria vidare ner på kommunnivå. Jasså inte det nä men då struntar vi väl i hela idén då. Fast när det gäller Värmland tror jag det vore ett klipp för landskapet om det, som någon föreslog, gick ur Sverige och istället blev ett fylke i Norge, resurserna skulle öka betydligt och redan nu går samarbetet med Kongsvinger- och Osloregionerna betydligt smidigare än med “överheten” borta i öster. 😉

  1. Lennart

   Bosse: Det är faktiskt intressant om man börjar tänka på vilka områden som skulle kunna bli självständiga eller byta nation. Ett Skåne som tillhörde Danmark skulle vara minst lika logiskt som att de tillhör Sverige. Det är bara det att innan Skottland så var det inte många som tänkte i såna banor.

 2. San

  De som vill befira Skåne är ju de värsta tomtarna, det roligaste är att de som tidigare röstade på Skånepartiet numera röstar på Sverigedemokraterna.

 3. roger

  Lär ge glöd till Katalonien om Skottarna lyckas. Katalanerna skall folkomrösta senare i år, folkomröstningen är dock inte godkänd av centralregeringen.

 4. Christer W

  Centralstyrning Ellen. Av riksdagens 349 ledamöter kommer 29 från Stockholm kommun (stad) och från Sthlm län 38. Resterande 282 är representanter från alla andra län. Norrbotten har 9 ledamöter och Västerbotten 11. Skåne har sammanlagt 45 ledamöter. Västra Götaland har 43 ledamöter. I verkligheten är de ledamöter som kommer från Sthlm kommun och län en minoritetsgrupp.
  Men, ditt kverulerande har jag hört från andra sedan barnsben och har med stigande ålder alltmer ifrågasatt det eftersom ni gör ingenting åt det själva.

  Rent reellt så är det stort set bara en enda produkt idag som genererar vinst uppe i norr, malmen. Det mesta av elproduktionen i älvarna stannar i norr, överföringskapaciteten till södra Sverige är underdimensionerad. mest pga kärnkraften.

  Realiteten är att ingen norrlandskommun skulle överleva utan statsbidragen, de är vida större än de samlade intäkterna på norrländsk verksamheten.

  Men vad du kanske borde fråga dig är, vad gör de politiker vi norrlänningar har valt. Kanske också varför kan de sitta i riksdagen hur länge som helst och vad har det för inverkan på dem.

  Min uppfattning om vad som borde gälla för förtroendevalda har två huvudlinjer, begränsade mandat-perioder, 3 st. Att personvalet ska vara fullt ut, inte ett kryss för någon för det innebär att folk väljer då bort andra de också vill ha som sin representant. Det betyder att det ska vara valsedlar i alfabetisk ordning där man numrerar sin kandidater.
  För att klargöra en sak som många missförstår, vi väljer inte in partier i riksdagen, landstingen eller kommunerna, vi väljer fysiska personer som har en viss politisk linje

  1. Lennart

   Christer: Sen är det väl möjligt att om norrlänningarna skulle få chansen att sköta sig själva så kanske dom skulle bli mer entreprenörskap och företagsamma?

   Ungefär som skottarna hoppas kunna göra.

   Själv skulle jag vilja se Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän bli till en ny nation. Ett område jag allt mer har fått upp ögonen för.

 5. Ellen

  Själv drömmer jag om ett självständigt Norrland. Det är många som trötta på att Svear och Götar plundrar vårt land på naturresurser utan att ge någon i gengäld.

  Lägger man örat på rälsen hör man hur missnöjet med centalstyrningen och Stockholmsfixeringen blir större och större. Man kan se det i massmedia och sociala medier

 6. San

  Lennart

  Inte heller när det gäller immigration så samarbetas det över kantonsgränserna. När vi flyttade från Zurich till Luzern, så fick min fru som är amerikan formellt ansöka om ett nytt arbetstillstånd i Luzern.

  1. Lennart

   San: Intressant, ja där ser man, kände inte till det. Det kanske kan jämföras med att man måste ansöka om nytt körkort om man flyttar till en ny delstat i USA.

  1. Lennart

   San: En intressant faktum om den Schweiziska sjukvården är att den är organiserad på Kanton-nivå. Och hittills så sker det mycket litet om ens något samarbete över Kanton-gränserna. Något jag fick erfara av sjukvårdsexperter i Schweiz.

Comments are closed.