Politik

På valdagen, varför har det demokratiska USA inte allmän rösträtt som Sverige?

vallokal

Valdagen i morgon, söndag, ser ut att bli en rysare. Men hur det än går så vet vi att alla röstberättigade som vill rösta också får rösta. Och att röstfusket hålls till ett minimum.

Men så är det förvånansvärt nog inte i USA.

Orsaken är att den amerikanska författningen konstigt nog inte tar upp frågan om allmän rösträtt för alla amerikaner utan överlåter frågan till de individuella delstaterna.

Och det betyder i sin tur att USA inte har någon självständig valberedning. Vilket har lett till att det är guvernören i varje delstat och det parti som han representerar som genomför själva valet. Visserligen får oppositionspartiet delta i röstlokalerna och i röstsammanräkningen, men det öppnar i alla fall för omfattande inskränkningar av rösträtten i USA.

Nära sex miljoner amerikaner vägrades t.e.x. rösta 2010 för att de då satt eller hade suttit i fängelse. Och eftersom en klar majoritet av dessa är afroamerikaner så är det fördel för republikanerna.

Andra hinder för ett högt valdeltagande i USA är att valen hålls på arbetstid under veckan och inte på helgen, vilket betyder att miljoner timanställda som ofta har mycket låga löner inte har möjlighet att rösta. Igen fördel för republikanerna.

Ett annat hinder är att republikanska guvernörer som i Ohio har börjat inskränka rösträtten genom att begränsa poströstningen , sätta upp allt mer drakoniska krav på ID-handlingar, och även förhindra att studenter från andra delstater som studerar på universitet i delstaten får rösta. Återigen fördel för republikanerna.

Allra värst är att stater som Ohio och Florida länge har begränsat antalet röstlokaler i demokratiska valkretsar, så att väljarna där får stå i kö i timmar och tusentals ger upp och går hem. Igen fördel för republikanerna.

gerrymander

Ett mycket effektivt vapen i guvernörens händer är Gerrymandering där man ändrar på valkretsindelning för att gynna det egna partiet och minska motståndarens röster. De här valdistrikten kan se ut som på bilden ovan.

Till det kommer problem med själva röstsammanräkningen som vi såg när George Bush fuskade sig till seger i valet mot Al Gore i presidentvalet år 2000.

Alla de här inskränkningarna är baserade på det faktum att republikanernas kärnväljare är äldre vita som inte poströstar och som ställer upp i vått och torrt. Allt man kan göra för att skära ner antalet demokratiska väljare, oavsett medlen, är därför ok.

När Högsta Domstolen sen tog bort alla begränsningar på kampanjdonationer så har det amerikanska valsystemet helt holkats ur. Det är nu fritt fram för storföretag och intressegrupper att satsa miljardbelopp på sina egna kandidater och för att förhindra att politiker som inte böjer sig efter vinden får en plats i politiken.

Det faktum att USA inte har direkt presidentval utan att man väljer s.k. elektorer som sedan i sin tur väljer presidenten och vice presidenten är mest ett kuriosum. Men det faktum att man faktiskt som George Bush han bli president trots att man får färre röster än sin motståndare vittnar inte om någon mer djupgående demokrati i USA.

Nu är det inte så i alla delstater, men överlag så har det amerikanska valsystemet liknats vid vad man väntar sig i ett tredje-världen land och inte i världens enda supermakt.

Å andra sidan har USA en utpräglad politisk gräsrotskultur som hittills har saknats i Sverige. Men frågan är hur viktig den är om medborgarna inte får åtnjuta sina demokratiska rättigheter.

Pressklipp:
DN,DN,SR

[tags]Val i USA och Sverige Sverige USA Val, Valfusk i USA [/tags]

7 thoughts on “På valdagen, varför har det demokratiska USA inte allmän rösträtt som Sverige?

 1. roger

  Ok.
  Känns dock rimligt att det krävs mer än en “räkning” när man skall rösta fram världens mäktigaste person.
  Problemet som jag ser det är inte de “drakoniska id-kraven”(som hela den civiliserade västvärlden också har(?)) utan att stora delar av den amerikanska befolkningen saknar riktiga ID-handlingar.
  Förutsätter att demokraterna har sjösatt en plan för att förmå de demokratiska väljarna som saknar ID att införskaffa detta – med tanke på den miljardrullning ett val innebär borde detta vara en smal sak.

  “Gerrymandering” – Verkar vara ett väldigt oseriöst grepp som bör stoppas.

  “Ett annat hinder är att republikanska guvernörer som i Ohio har börjat inskränka rösträtten genom att begränsa poströstningen”

  ….som du följer upp med att länka till en artikel med rubriken: U.S. judge blocks Ohio GOP’s cut in early-voting days
  Om jag läste rätt så kommer Ohio ändå oavsett utfall ha närmare 30dagar för poströstning?

  Att vissa kriminella visat sig vara oansvariga och fråntagits sin rösträtt känns ändå diskuterbart. Är nog troligt att random 16-åring ofta har mer förstånd än grova kriminella. 16-åringar får inte heller rösta.

  Din huvusakliga poäng håller jag med fullt ut om dock, visst hade det varit bäst med en central valmyndighet och likvärdiga regler oavsett var i USA man röstar.
  Men sättet du formulerar det på, där det är tydligt att du försöker missleda dina läsare med formuleringar som “drakoniska krav på ID-handlingar” utan att utveckla vad det innebär tycker jag känns sådär.

 2. San

  Tidigare kunde man rösta genom att visa upp en räkning eller löneutbetalning. Vissa delstater har dock infört krav på att man måste visa upp foto-ID vid röstningen eftersom de vet att oproportionerligt många svarta saknar just sådana ID-kort.

  Huruvida det är ett drakoniskt krav kan man diskutera, dock råder det ju ingen tvekan om varför kravet införts. Man vet att det innebär att färre svarta går och röstar.

 3. Barbro

  Jag reagerar på det du skriver: “Och att röstfusket hålls till ett minimum.” Jag vill påstå att det är helt omöjligt att fuska alls.
  Eftersom jag och Janne var röstmottagare vid EU-valet och vi ska vara röstmottagare även i morgon, så kan jag verkligen inte kunna komma på hur ett fusk skulle gå till. Den svenska röstningen är verkligen mycket bra och alla finns med i röstlängderna med födelsenummer, som sedan ska matchas med legitimation. Att rösta fler gånger än en gång går absolut inte, jo om man förtidsröstar och sedan ångrar sig och går på valdagen, men då kastas poströsten, så det blir bara en gång i alla fall.
  Eventuellt kanske skulle en partimedlem kunna uppsöka en massa senila gamlingar och se till att de röstar på deras parti, men så illa kan jag inte tänka mig att någon beter sig. Dessutom ska då också ett vittne skriva på. Nej, det skulle inte gå.
  Ja, vi får väl se om det kommer nån som ser skum ut >:-( hmm

  Nu gäller det att sova tidigt. Vi börjar 06.30 – c:a 03 på natten. 🙂

  1. Lennart

   Barbro: tack, mycket bra att få höra, och jag har strukit. Vilket återigen visar hur viktigt det är att faktakolla allt. 🙂

 4. roger

  jag e nyfiken på vad som menas med: “drakoniska krav på ID-handlingar”?

  tycker det hela verkar mkt märkligt, reagerar inte folk mot detta?

Comments are closed.