Politik

Europe on 5 Dollars a Day: appar ersätter de gamla turisthandböckerna

Det var 1957 som amerikanen Arthur Frommer skrev sin bästsäljare Europe on 5 Dollars a Day som fick reslystna amerikanerna en möjlighet att lära sig hur man reser i Europa. Det är svårt att överskatta den nyckelroll som den boken har spelat för att få amerikaner att resa till Europa.

Sen dess har den nu klassiska boken getts ut i otaliga upplagor, tills den nu håller på att ersättas av mobile appar.

Kit Eaton skriver i New York Times: Using Your Phone to See Paris in a Whole New Light

Paris’s public transit network is vast and excellent, and the company behind it — RATP — also offers one of the best aids for navigating the system. Visit Paris by Metro, free on iOS and Android, is nicely designed. You can search for locations from the home page, or use buttons to learn about other travel options, like taking the night buses or getting to and from airports. It also provides street, train and Metro maps, and information on tickets.

Best of all, since the Paris Metro system can be daunting, the app can help route you through station stops and changes you need to get to your destination. Map data can be downloaded for use offline, so you don’t use up your cellphone data allowance. It even includes useful summary information on tourist attractions.

The app is unfussy, free, works in English and is easy to use. RATP, the main transit app, also free on iOS and Android, helps users avoid transit stoppages and delays. But that app really is for commuters and it lacks many of the tourism features.

Såna här reseappar finns för de flesta amerikanska städer, som San Francisco, men jag tror inte att dom ännu är sådär enastående bra. Om någon vill tipsa om någon sådan app så vore det roligt att höra. Och även om det finns några liknande appar om svenska städer.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags]Appar för resenärer, Resenärer och appar, reseappar [/tags]