Politik

Kan Stefan Löfven få fart på sysselsättningen trots globaliseringen och robotiseringen av Sverige?

Loeven

Har följt valvakan på SvT här i Silicon Valley, något man idag kan göra lika lätt här som var som helst i Sverige. Stefan Löfven är lätt att underskatta, men frågan är om han kan göra mycket för att öka sysselsättningen. För den beror tyvärr inte mycket på politik utan på faktorer som inte är så lätta att påverka. Den första är globaliseringen där svenska företag idag lätt kan förlägga delar av sin verksamhet i låglöneländer. Den andra är automatiseringen och robotiseringen av arbetslivet. Något vi ser så fort vi besöker ICA, Konsum, närmaste bibliotek eller flygplats.

Allt fler rutinjobb tas idag över av robotsystem som snabbt blir allt mångsidiga. För något år sen hade jag ofta problem med incheckningssystemet på olika flygplatser. Idag är det faktiskt lättare att checka in med incheckningsmaskinerna än på det gamla viset.

Så utan en radikalt förbättrad skola som anpassas till de nya IT och vetenskapsjobben så är det tyvärr inte mycket som Stefan Löfven kommer att kunna göra.

Charles Duxbury och Anna Molin skriver i Wall Street Journal: Sweden’s Left Victorious in Elections. Social Democrat Leader Stefan Lofven Defeats Incumbent Prime Minister Fredrik Reinfeldt

STOCKHOLM—Sweden’s Social Democrat Leader Stefan Lofven defeated incumbent Prime Minister Fredrik Reinfeldt in parliamentary elections on Sunday, signaling the return of a left-leaning government after eight years in opposition.

The shift reflected concerns among the Swedish electorate that Mr. Reinfeldt’s pro-market policies have chipped away at the country’s cherished welfare state. Mr. Reinfeldt said he would resign as prime minister on Monday and as leader of his party by spring.

Mr. Lofven, though, still faces tough negotiations with left-leaning allies over forming a coalition government after failing to secure an absolute majority.

With nearly all votes counted, results from Sweden’s election authority showed the Social Democrats won 31.1% of the vote, largely unchanged from the last election in 2010, while Mr. Reinfeldt’s Moderate Party slumped to 23.2%, from 30.1% at the last election. Though the two parties won nearly the same amount of votes four years ago, Mr. Reinfeldt’s Moderates were then able to cobble together a larger center-right alliance of parties.

Just jobben är ett existentiellt problem i hela västvärlden. Det finns inga direkta tecken på att i kan skapa tillräckligt med högteknologiska jobb som inte snabbt kan ersättas av datorer.

Och även om vi kan det så är det inte säkert att alla svenskar kan tillförskansa sig de kunskaper som behövs för att kunna så avancerade jobb. Det är inte alla som har “läshuvud” som det heter. Och tyvärr så är det mest såna jobb som kommer att finnas i Sverige i framtiden.

Bland de framtidsbranscher som finns är intressant nog dataspelsutveckling, men det är något som ingen inom något parti riktigt förstår. Utom kanske nu när Microsoft är på väg att köpa Minecraft för $2,5 miljarder.

Reinfeldt gjorde ett fint och värdigt tal. Den som verkar ha blivit helt nipprig är Carl Bildt som nu inser att han förlorar regeringsplanet. Hans Hans tok-Twitterattack mot Stefan Löfven åtföljs av besked på hans blogg att han tänker fortsätta med sitt flygande så länge han kan. Vi får se vad som händer när Stefan Löfven ber att få använda planet.

USABloggen.se

Pressklipp:
DN,Aftonbladet,Aftonbladet,SvD

[tags]Stefan Löfven Jobben, Stefan Löfven Sverige, Jobben Stefan Löfven [/tags]