Politik

Hur Silicon Valleys riskkapital ser på den nya mediastjärnan Buzzfeed, allt handlar om data

Klicka på podradioprogrammet.

Det oerhört framgångsrika New York-baserade medieföretaget Buzzfeed är ett paradexempel på nya medier. Webb och mobilbaserade nyhetsmedier som har en helt ny affärsmodell jämfört med traditionella medier.

Det viktigaste för de nya medierna, som Buzzfeeds Jonah Peretti berättar i ovanstående intervju med Silicon Valleys ledande riskkapitalföretag Andreessen Horowitz, det viktigaste är hur många läsare som delar med sig av artiklar dom har läst på Buzzfeed. Det visar Buzzfeed vilka ämne det är som läsarna är intresserade av, och den informationen får man in genom att analysera sina läsare och deras läsvanor.

Det här är vägen till framgång i den nya medievärlden. Skriv sånt som dina läsare vill läsa och som dom delar med sig av till sina vänner.

En Facebook i miniatyr om man så vill. Så glöm att ta ställning, att försöka utbilda läsarna. Om dom föredrar att läsa ännu en kortkort artikel om “tio saker som flygvärdinnor hatar” så struntar man i den svenska asylpolitiken, Putins senaste provokationer eller den globala uppvärmningen och skriver om flygvärdinnorna.

Nu betyder det ju inte att man också kan skriva grävande artiklar om viktiga frågor, bara att man idag kan se precis hur ens läsare reagerar på vad man skriver.

Pressklipp:

SvD

[tags]Buzzfeed Silicon Valley riskkapital, Nya media[/tags]