Politik

Kineserna kommer, Alibabas börsintroduktion pekar mot framtiden

Jack Mas Alibaba är ett enastående framgångsrikt kinesiskt e-handelsföretag som är en blandning av Amazon och eBay. Att företaget nu börsintroduceras på Wall Street till punkor och trumpeter är ett tecken på att den kinesiska IT-industrin nu börjar göra sitt inträde på världsscenen.

Den kinesiska mjukvaruindustrin är mycket sofistikerad med företag som WeChat, Baidu, Youku, Sina Weibo som börsintroducerades på Wall Street tidigare i år , en snabbt växande startupmarkad och en större mobilmarknad än den amerikanska.

Michael J. de la Merced skriver i New York Times: A Soaring Debut for Alibaba

The long-awaited public market debut of the Alibaba Group, the Chinese Internet titan, did not disappoint on Friday, eclipsing every other company that has started to sell stock so far this year.

After pricing at $68 a share on Thursday night, Alibaba’s shares opened sharply higher on Friday and finished the day up 38 percent, at $93.89. Yet even Alibaba’s blockbuster stock sale appears unlikely to dampen a yearlong enthusiasm for initial public offerings as start-ups and private companies continue to flock to the stock markets.
Ever since it filed to go public in May, Alibaba has dominated headlines about its public offering. But it was entering a market that has already been filled with new stock issues. There have been 195 public offerings priced so far this year in the United States, according to data from Renaissance Capital, an increase of 34 percent compared with the numbers in the period a year earlier.

Det är speciellt Kinas starka ställning på mobilmarknaden som kommer att märkas framöver. Och det gäller inte bara mjukvara utan även hårdvara, som Xiami, som tillverkar lovprisade mobiler.

Nu är det viktigt att komma ihåg att orsaken till Alibabas entusiastiska mottagande på Wall Street kanske mest beror på hungriga investerare och inte lika mycket på Alibabas teknologi eller affärsmodell.

Men oberoende av investerarnas bevekelsegrunder så är Alibaba nu ett namn på allas läppar. Och vi kan alltså vänta oss fler IT-företag från Kina.

USABloggen.se

Pressklipp:
Alibaba,DI,Affärsvärlden

[tags] Alibaba Kina, Alibaba Wall Street, Alibaka aktier[/tags]