Politik

Öppna landskap, den unika svenska asylpolitiken uppmärksammas i New York Times

Preying on the weak

Den unika öppna svenska asylpolitiken uppmärksammas nu även i USA. Vad som är speciellt intressant är att se hur radikalt den svenska öppna asylpolitiken skiljer sig från hur Norge hanterar samma fråga. Vad som också nu uppmärksammas är det tabu som har placerats på varje form av kritik av den existerande svenska asylpolitiken.

En märklig situation med mer eller mindre öppna gränser för asylsökande som nu snart kommer att resultera i en migrationsvåg som inte ens de mest asylvänliga politiker kommer att kunna stödja i all oändlighet.

Läs artikel, som innehåller en intressant jämförelse med Norges asylpolitik som jag i alla fall aldrig har sett i den svenska pressen.

Hugh Eakin skriver i New York Times: Scandinavians Split Over Syrian Influx

In its largess, Sweden diverges from countries like Britain, the Netherlands and Denmark, which have taken in far fewer Syrian asylum-seekers — generally granting them only temporary residency — and just several hundred United Nations-sponsored refugees each. Even more dramatic is the contrast with Norway.

A far wealthier social democracy than Sweden, Norway spends a greater share of gross domestic product on humanitarian assistance than any other country in the world. It also has the lowest unemployment in Europe and, like Sweden, several decades of experience with immigration.

Yet Norway is not encouraging asylum-seekers. When I recently asked one of the very few Syrians I met in Oslo why he had chosen Norway, he said, “I thought Oslo was in Sweden.” And while the Norwegian government has agreed to resettle 1,000 United Nations-selected Syrian refugees, this summer it rejected 123 of them because of medical conditions deemed too serious for local health services to manage.

This has put Sweden and Norway on opposite sides of an emerging debate: whether advanced welfare states designed for small and homogeneous societies in the mid-20th century are capable of absorbing large numbers of non-European foreigners.

In Sweden, a closely patrolled pro-immigration “consensus” has sustained extraordinarily liberal policies while placing a virtual taboo on questions about the social and economic costs. In Norway, a strong tradition of free speech and efficient administration has produced a hard-nosed approach about which refugees, and how many, to take in.

En intressant insikt i den svenska migrationspolitiken som nu går mot ett crescendo med oförutsägbara konsekvenser.

Vad som är speciellt intressant är hur den norska traditionen av yttrandefrihet ställs emot det svenska tabut mot kritik av den svenska asylpolitiken. En intressant insikt som jag inte tror har framförts i den svenska pressen.

Det är just frånvaron av varje form av rationell debatt om dagens politik som har förvånat mig. Om man skulle förespråka den norska modellen så skulle man skällas för invandrarfientlig i grannlandet Sverige. En mindre smickrande bild av dagens Sverige.

USABloggen.se

Pressklipp:
Aftonbladet

[tags] SD asylpolitik, Svensk asylpolitik, Asylpolitik i Sverige Norge Sverige asylpolitik[/tags]

One thought on “Öppna landskap, den unika svenska asylpolitiken uppmärksammas i New York Times

 1. roger

  Tänk om alla länder varit lika öppna som Sverige!? Hade inte det varit en fin värld så säg?
  Borde inte diskussionen föras så istället? Hur kan vi få övriga länder i världen att bidra?

  Jag tror som sagt på människors lika värde, vilket gör att jag inte tycker att vi skall selektera vilka som får komma in i Sverige utifrån tjockleken på deras plånbok.
  Tycker det är en inhuman inställning att neka människor som inte äger något och som riskeras att mördas, samtidigt som man med öppna armar lismar för välbärgade och välutbildade.

  Jag är glad över att alla svenska partier utom ett delar min inställning till människan.

Comments are closed.