Politik

Falkenberg: öppna landskap och allt mer lättretade robotgräsklippare vid den storstilade havsstranden

robotgräsklippare

På spaning efter dagens och framtidens Sverige så vandrar jag utefter den storstilade havsstranden strax söder om Falkenberg och minns Ulf Lundells ikoniska visa som fångar den svenska kusten bättre än någon annan:

Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo,
några månader om året så att själen kan få ro.

Jag trivs bäst i öppna landskap där vindarna får fart,
där robotgräsklipparna kör tyst omkring och surrar underbart.

För så är det. När man vandrar förbi de ofta tomma och tysta men alltid lika exklusiva sommarvillorna så möts man allt oftare av en tyst men vaksam robotgräsklippare som liksom följer en med blicken och kommer framkrypande för att kolla vem man är.

Inga drönare än, men robotgräsklipparna ger uppenbarligen status bland de rikaste en procenten som visar att dom inte bara kan pengar utan också teknologi.

Robotgräsklippare som lätt kan utrustas med sensorer, kameror och Big Data-analys för att hålla koll på omgivningen och försäkra sig om att ingen otillbörlig kan gömma sig i det millimeterhöga gräset.

Och allteftersom de här robotarna blir allt kraftigare, får större processorer, mer minne och får tillgång till allt snabbare bredband, så kommer dagen när man får akta sig för att stöta sig med sin lättretliga robotgräsklippare. Hörrudu, säger man irriterat till sin robotgräsklippare en morgon när man är på extradåligt humör, genom den Apple Siri-liknande mobila app man använder för att kommunicera med sin robotgräsklippare, “det där för du ta mig sjutton göra om. Det är ju inte ens jämt”!

Och några sekunder senare så har din koleriske och hämndlystne robotgräsklippare hackat sig in i villans säkerhetssystem som nu har satts ur funktion, tömt dina hemliga bankkonton på Bermuda, satt eld på batterierna på din splitternya Tesla S som nu endast är ett tomt vrak. Samtidigt som den har lagt ut alla dina privata porrbilder på webben – och under ditt eget namn den jäveln – och skickat avslöjande e-post till kvällspressen, Skatteverket och SVT:s Uppdrag granskning.

En robotgräsklippare är ingenting man leker med. I alla fall inte om några år.

När du förstår vad som är på gång så tar din fram din älgstudsare, men innan du ens har hunnit ladda den så hör du tjutet av polisbilar och en stentorsstämma från en tungt beväpnad helikopter ovanför, “huset är omringat, kom ut med händerna över huvudet”.

Så det kanske är läge att gå försiktigt fram med villa-automatiken, även för de rikaste en procenten.

Ni är varnade.

USABloggen.se

Pressklipp:
Ny Teknik

[tags]Falkenberg, Semester i Falkenberg, Robotgräsklippare i Falkenberg [/tags]