Politik

Apple mot NSA och FRA, säker iPhone får spionorganisationerna att gå i taket

iphone6

Edward Snowdens avslöjanden om Obama-regeringens massavlyssning och hur man tvingade Silicon Valley-företag som Apple och Google att lämna över kundinformation till NSA har fått konsekvenser. nämligen att Apples nya iPhone krypterar all information som skapas när du använder din nya iPhone; något som i sin tur betyder betyder att Apple inte längre har några bakdörrar som de kan öppna åt NSA och FRA. Vars enda möjlighet att få ut informationen nu är att börja arrestera i stort sätt hela det amerikanska folket. Något som kanske inte ens president Obama är speciellt pigg på.

David E. Sanger och Brian X. Chen skriver i New York Times: Signaling Post-Snowden Era, New iPhone Locks Out N.S.A.

WASHINGTON — Devoted customers of Apple products these days worry about whether the new iPhone 6 will bend in their jean pockets. The National Security Agency and the nation’s law enforcement agencies have a different concern: that the smartphone is the first of a post-Snowden generation of equipment that will disrupt their investigative abilities.

The phone encrypts emails, photos and contacts based on a complex mathematical algorithm that uses a code created by, and unique to, the phone’s user — and that Apple says it will not possess.

The result, the company is essentially saying, is that if Apple is sent a court order demanding that the contents of an iPhone 6 be provided to intelligence agencies or law enforcement, it will turn over gibberish, along with a note saying that to decode the phone’s emails, contacts and photos, investigators will have to break the code or get the code from the phone’s owner.

Nu finns det andra sätt att få tag på informationen från den nya iPhonen. Inte genom att bryta sig in i själva mobilen utan från meta-information från samtalsloggar, mobilmaster, e-postloggar, iCloud, osv.

Men själva iPhonen är alltså säker. Vilket betyder att president Obama inte längre kan sitta i Vita Huset och lyssna på Angela Merkels mobil. Synd om honom.

USABloggen.se

Pressklipp:
Aftonbladet

[tags]Massavlyssning, NSA FRA Obama, NSA iPhone, FRA iPhone [/tags]

2 thoughts on “Apple mot NSA och FRA, säker iPhone får spionorganisationerna att gå i taket

  1. Kurt

    Det är nog mest spelad upprördhet, som skall få Amerikanska teknikbolag att framstå i bättre dager, i detta fall Apple. Jag är övertygad om att de fortfarande kan avlyssna i realtid!

    1. Lennart

      Kurt: Nja de kan använda s.k. metadata men de kan inte forcera Apples kryptering, i alla fall inte på kortare tid än fem år. Apple liksom Google har många bra matematiker och säkerhetsexperter så jag tror faktiskt på vad de, dvs Apple, säger.

Comments are closed.