Politik

Borås som innovationstad: inkubator och kontorshotell visar vägen mot framtiden

inkborås

Klicka på Inkubatorn i Borås.

Att starta eget på IT-området blir allt enklare. Glöm Kista och Stockholm, idag växer inkubatorer och kontorshotell upp i universitetsstäderna som svampar ur jorden. Som i Borås, där det nu blir allt enklare för studenter och andra entreprenörer att starta eget. Först på kontorshotellet Drivhuset, som är , en kedja av kontorshotell som startades redan 1992 och som nu har etablerat sig vid högskolorna i Malmö, Göteborg, Borås, Trollhättan, Kalmar, Växjö, Skaraborg, Örebro, Uppsala, Södertälje, Gävle och Stockholm. Och som sponsras av Liber ,Nevalone,
Regeringskansliet, Realekonomi och Tillväxtverket

drivhuset

Klicka på drivhuset i Borås

Till det kommer också Inkubatorn i Borås som är en klassisk inkubator som ger stöd för affärsutveckling, individuell handledning, finansiering och ett klassiskt kontorshotell.

Och spindeln i nätet är givetvis Högskolan i Borås. Vad jag inte vet är hur nära Högskolan samarbetar och saluför kontorshotellet och inkubatorn, men det kanske finns någon som vet. För ju närmare samarbete desto bättre resultat givetvis.

Samma modell som finns i Silicon Valley och andra IT-städer, om än i mindre format. Vad som också behövs för ett få igång en innovationsatmosfär är en “kritisk massa” av IT-ingenjörer och entreprenörer som träffas på s.k. Meetups för att mingla och lära sig om den senaste startup-teknologin.

Och där har vi utmaningen för regionala entreprenörssatsningar. Att locka tillräckligt många entreprenörer och IT-ingenjörer för att få igång den korspollination som behövs för att nya idéer ska rota sig.

Många Meetup har nu börjat köra s.k. live streaming, ungefär som Metropolitan Operas sändningar i Sverige. Vilket betyder att även IT-programmerare långt utanför Silicon Valley och de stora IT-städerna kan hänga med i den senaste utvecklingen.

En vänlig läsare i Borås har berättat om startupföretaget Bipon AB på Big Data och Internet of Things-området som har växt fram på Inkubatorn i Borås.

Och som visar att startupverksamheten inte längre är begränsad till Kista eller ens Stockholm.

[tags]IUC Sjuhärad,Borås Innovation, Borås startupföretag Borås , Bipon Borås[/tags]

One thought on “Borås som innovationstad: inkubator och kontorshotell visar vägen mot framtiden

Comments are closed.