Politik

Röster från Hong Kong, hur Xi Jingping förlorar ansiktet på sin vägran att kompromissa

Tiotusentals unga idealistiska Hong Kong-studenter mot diktaturen i Beijing. En klassisk konfrontation som bara kan sluta på ett sätt.

Och medan timmarna tickar iväg så verkar det nu allt troligare att Kina någon gång nästa vecka kommer att krossa demokratidemonstrationerna i Hong Kong. I alla fall att döma av de höjda röster man nu hör från kinesiska medier, som Chris Buckley rapporterar om i New York Times: Beijing Warns of ‘Chaos’ if Hong Kong Protests Persist

HONG KONG — The Chinese Communist Party on Thursday condemned the street protests that have engulfed parts of Hong Kong and gave its firm endorsement to the city’s beleaguered leader. In a front-page commentary, People’s Daily, the main newspaper of the Chinese Communist Party, accused pro-democracy groups of threatening to drag Hong Kong into “chaos.”

The commentary laid bare the chasm of expectations between the Chinese Communist Party and democratic activists in Hong Kong, and, in citing the party leadership, including President Xi Jinping, it appeared to shut the door on any compromise over the demonstrators’ main demands.

Tens of thousands of protesters have occupied main roads in Hong Kong since Sunday, demanding an open democratic vote for the city’s leader, or chief executive, and many have also demanded the resignation of the current leader, Leung Chun-ying.

People’s Daily issued a resounding “no” to those demands. And it accused the groups that have supported the street protests of pushing Hong Kong toward dangerous disorder.

Precis hur den kinesiska regimen kommer att agera är okänt, men det mest troliga är att man kommer att sätta in de trupper som Kina redan har stationerat i Hong Kong, efter att först ha gett studenterna ett ultimatum.

Massarresteringar och plastkulor, kommer man att gå ännu längre?
Problemet för Xi Jinping är att i dagens medievärld så sipprar kunskaper om vad som sker i Hong Kong långsamt in i Kina. Och det är något han inte kan riskera.

Samtidigt är demonstationerna en del av ett globalt fenomen. Den etablerade makten hotas av folkliga demonstrationer. Från Wall Street till Mellanöstern, Latinamerika och EU.

Paul Mozur skriver i New York Times om vad man förmodar är den kinesiska säkerhetstjänsten cyberkrig mot Hong Kong-studenternas mobiler: Protesters in Hong Kong Are Targets of Scrutiny Through Their Phones

After users download the application, it has the ability to gain access to personal data like passwords and bank information, spy on phone calls and messages and track the physical location of the infected smartphone. It is unclear how many smartphones in Hong Kong have been hit, but in similar attacks in the past, one in 10 phones that received such a message became infected, according to Mr. Shaulov.

“These really cheap social engineering tricks; they have a high rate of success,” he said.

What makes the malicious app stand out is a version that can infect Apple’s iOS mobile operating system, which is usually more secure than Google’s Android, Mr. Shaulov said. Android is the dominant system on non-Apple phones.

“This is the first time that we have seen such operationally sophisticated iOS malware operational, which is actually developed by a Chinese-speaking entity,” he said.

Mr. Shaulov’s company traced the fake app to a computer that closely resembled those scrutinized by Mandiant, an American security firm that published a 60-page study last year that linked hacking attacks on American companies to the Chinese military.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags]Hong Kong, Joshua Wong, Xi Jinping Hong Kong, Demokrati Joshua Wong [/tags]

One thought on “Röster från Hong Kong, hur Xi Jingping förlorar ansiktet på sin vägran att kompromissa

Comments are closed.