Politik

Drönare och Bardabunga, framtidens spaningsflygplan är redan här

Drönarna blir allt mer mångsidiga och kraftfulla. Som videon ovan visar så kan billiga drönare som man kan köpa i vilken hobbyaffär som helst idag användas som avancerade spaningsflygplan.

Brian Lam skriver i Wired: Incredible Close-Up Drone Video of an Erupting Volcano in Iceland

This epic video isn’t a CGI outtake from Lord of the Rings. It’s proof that a guy with a quadcopter managed to get very, very close to an erupting Icelandic volcano—close enough to melt the face of the GoPro camera that shot the video.

Eric Cheng, director of aerial imaging for drone maker DJI, joined photographer Ragnar Th. Sigurdsson for a last-minute trip to the eruption site in the Bardarbunga volcanic system. Sigurdsson had access to the proper permits and connections with the local authorities to get close enough to send a drone over the eruption.

Iceland is one of the most volcanically active locations in the world. It’s the only place on the globe where a mid-ocean ridge—the seams in the Earth’s crust that pull apart, bringing molten magma to the surface to produce more crust—rises onto dry land. It’s an incredible view of one of the most important and impressive geologic processes on the planet.

Drönare används redan av Missing People, arkeologer, bönder och polisen. Och som vi har sett så satsar bl.a. Amazon och Google stort på drönare, bl.a. för att leverera varor direkt till hemmet.

Men det största användningsområdet förblir som spaningsflygplan. Med kameror som GoPros Hero plus avancerade sensorer som kan spana in temperatur, luftfuktighet och mängder med andra parametrar. Och som vi har sett, vulkanutbrott.

USABloggen.se

Pressklipp:
SR

[tags]Drönare, Civila drönare, militära drönare, drönare civila, drönare naturskydd [/tags]