Politik

Det är kidsen dumbom, Yahoo väntas investera i Snapchat, men varför gillar inte ungdomen Yahoo?

IMG_3606

Snapchats VD Evan Spiegel

Övergången från den fasta till den mobila webben är betydligt mer dramatisk och världsomvälvande än när den fasta webben kom med Marc Andreessens webbläsare Mosaic år 1993 och vände upp och ner på samhället.

Om man vill mynta ett bevingat uttryck så kan man säga att den mobila webben kommer oss in på livet och in på bara kroppen med appar, sensorer och mobiler på ett sätt som aldrig var möjligt med den fasta webben. Och som t.ex. kan hålla stenkoll på vår hälsa, veta var vi är, och ge oss tillgång till all världens information direkt på SL-tåget eller badstranden.

Men det är mer än så. För den mobila webben är också ett ungdomsrevir och kanske mest lik modeindustrin än något annat fenomen.

Vilket är orsaken till att Yahoo nu väntas investera i Snapchat för att bli känt bland kidsen. Snapchat för den som inte känner till den är en app som används för att skicka mobilbilder till ens vänner. Bilderna försvinner sen efter tio sekunder, eller ännu snabbare. Och appen används kanske mest för att skicka ekivoka bilder till ens vänner.

Michael J. de la Merced och Mike Isaac skriver i New York Times: Yahoo in Talks to Sink Some of Its Alibaba Cash Into Snapchat

The company has held talks to invest in Snapchat — a popular app that allows people to share photos and messages that self-destruct — people briefed on the matter said on Friday. The deal has not yet closed, some of these people added.

Should Yahoo make the investment, it will join other prominent investors, including the venture capital firm Kleiner Perkins Caufield & Byers, who have valued the service at about $10 billion.

While Yahoo is not expected to put a huge amount of money into Snapchat, the investment could give it access to the messaging phenomenon and help Yahoo become more relevant to young consumers. It would also give the company a more strategic stake in mobile technology, an area in which Yahoo has long been seen as a laggard compared with competitors like Facebook and Google.

Men varför kan inte Yahoo helt enkelt skriva sin egen kopia av Snapchat? Jo därför att det är precis som med märkeskläder. Lyckats ett startupföretag etablera en app bland kidsen som ett märke, så handlar allt om märket och det är mycket svårt för en konkurrent att etablera sig. Ingen tonåring skulle på eget bevåg börja använde SnapChat om alla kompisarna använder WhatsApp, eller tvärt om.

Det är inte omöjligt, men det är inte troligt. Vilket är varför Facebook köpte WhatsApp för otroliga $19 miljarder i februari i år.

Den här utvecklingen går också hand i hand med en annan utveckling, den som gör det enklare för tonåringar att skriva sina egna appar. Något som ändrar på styrkeförhållandena i samhället.

Vi har haft en ungdomskultur åtminstone sen sextio-talet, men nu blir det alltmer så att ungdomen också får riktigt inflytande på grund av sina tekniska kunskaper.

Vilket kanske är vad som bidragit till att USA helt har ändrat åsikt om könsneutrala äktenskap.

Pressklipp:

[tags] Yahoo Snapchat,Silicon Valley, SnapChat, WhatsApp och appar, Appar i Silicon Valley, Silicon Valley tonåringar[/tags]

2 thoughts on “Det är kidsen dumbom, Yahoo väntas investera i Snapchat, men varför gillar inte ungdomen Yahoo?

  1. Peter Andersson

    Hmm… lite konstig slutkläm där, eller skall man börja tänka på könsneutrala äktenskap som en “social app” kanske?

    1. Lennart

      Peter: Vad jag försökte säga är att dagens mobile IT-industri blir alltmer ungdomsfokuserad. Och den del av den fokuseringen gör det möjligt för ungdomar att själva skriva mobila appar. Det ger dom ett inflytande som jag tror är unikt. Dvs deras åsikter sprids med mobila appar till andra ungdomar som bevisligen, som i fallet Obama, påverkar sina föräldrar.

Comments are closed.