Politik

Skräll i USA: Gud och USA:s Högsta Domstol slår knockout på den homofoba Mormonkyrkan

NYC Proposition 8 protest 69

Motståndet mot könsneutrala äktenskap i USA har förvånansvärt nog inte främst kommit från den amerikanska kristna högern, även om också dom har gjort vad dom har kunnat för att sätta stopp för äktenskap för alla.

Nej det har kommit från Mormonkyrkan, som har satsat miljoner med dollar bl.a. i Kalifornien, för att förhindra att alla amerikaner får rätt att gifta sig.

Så när den federala distriktsdomstolen i Utah den 20:e december förra året förklarade könsneutrala äktenskap lagliga i Utah så fick Mormonkyrkan och delstatsregeringen fnatt, och lyckades snabbt få domslutet upphävt, i väntan på att USA:s HD skulle fatta ett slutligt domslut i frågan. Ett domslut som man var säker skulle gå Mormonkyrkans väg.

Men som en blixt från klar himmel så kom ett nytt domslut från HD igår, måndag, som vägrade att godkänna Delstaten Utahs överklagande! Vilket betyder att Utah nu omgående måste godkänna könsneutrala äktenskap!

Adam Liptak skriver i New York Times: Supreme Court Delivers Tacit Win to Gay Marriage

The Supreme Court on Monday let stand appeals court rulings allowing same-sex marriage in five states, a major surprise that could signal the inevitability of the right of same-sex marriage nationwide.

The development cleared the way for same-sex marriages in Indiana, Oklahoma, Utah, Virginia and Wisconsin. Gay and lesbian couples started getting married in those states within hours.

The decision to let the appeals court rulings stand, which came without explanation in a series of brief orders, will have an enormous practical effect and may indicate a point of no return for the Supreme Court.

Most immediately, the Supreme Court’s move increased the number of states allowing same-sex marriage to 24, along with the District of Columbia, up from 19. Within weeks legal ripples from the decision could expand same-sex marriage to 30 states.

Det här är ett historiskt domslut från USA:s konservativa HD, som gör USA betydligt mer social-liberalt än tidigare.

Jag minns hur s.k. Mormonmissioäner gick runt på gatorna i Kalifornien för att få folk att rösta för den s.k. Proposition 8, som med knapp marginal satte stopp för könsneutrala äktenskap i delstaten.

Man satsade miljoner dollar på sin otäcka och förljugna kampanj som bl.a. annat påstod att alla skolbarn från tidig ålder skulle tvingas få grafisk undervisning i analsex.

Så att könsneutrala äktenskap nu är lagliga i Utah är verkligen ironiskt. Man säker att skadeglädjen är den enda sanna glädjen och idag är det nästan så att man känner att det är sant.

Och litet mer allvarligt. Kanske HD:s beslut också kan göra Mormonkyrkan, som också är aktiv i Sverige, litet mer rumsren. Vilket inte vore en dag för tidigt.

Den som vill läsa mer om det här historiska och mycket förvånande domslutet bör läsa Jeffrey Toobins intressanta artikel i New Yorker Magazine The Roberts Court’s Brief Progressive Moment

What was behind the Court’s action? Several theories make sense. The conservatives wanted to kick the can down the road until President Ted Cruz could replace Justice Ruth Bader Ginsburg. The liberals wanted to kick the can down the road until same-sex marriage was boring and routine in most of the country. Chief Justice John Roberts didn’t want to be on the wrong side of history but couldn’t bring himself to vote with the liberals. Justice Ginsburg didn’t want to repeat the trauma of Roe v. Wade and let the Court get too far in front of the country. All are plausible.

Ultimately, at the Supreme Court, what matters is the result, not the motives. So, because of Monday’s non-decision decision, gay people in thirty states, representing well more than half the country, will now enjoy the right to marry. A decade ago, marriage equality existed only in Massachusetts. It is a remarkable legal and social transformation—an astonishing victory for progressive legal thought and action.

Pressklipp:
Expressen,DN,GP

[tags]Homoäktenskap i Utah, Homoäktenskap i USA, Eric Holder, Gay Marriage, Gay Marriage, Eric Holder Utah Gay Marriage, Gay Marriage Legalized, Utah Gay Marriage, Utah Same-Sex Marriage [/tags]

2 thoughts on “Skräll i USA: Gud och USA:s Högsta Domstol slår knockout på den homofoba Mormonkyrkan

Comments are closed.