Politik

Obama och Assad, strategisk allians eller bara tillfällighetspartners?

Bashar Hafez al-Assad and Barack Obama

Det har länge stått klart att president Obama har en djup och grundmurad misstänksamhet mot den Sunni-baserade syriska motståndsrörelsen. Frånsett leveranser av ett mindre antal lätta vapen till USA-vänliga motståndsgrupper så har Obama aldrig ändrat sin åsikt, inte ens när Assad-regimen satte in kemiska vapen mot civilbefolkningen.

När president Obama nu har tvingats sätta in amerikanskt flyg mot ISIL i Syrien, så ger det Assad-regimen direkt draghjälp. För när ISIL slås ut så är det nu fritt fram för Assad-regimen att återta de områden man tidigare tvingades bort från.

Anne Barnard och Eric Schmitt skriver i New York Times: U.S. Focus on ISIS Frees Syria to Battle Rebels

As American warplanes cross the Syrian sky dropping bombs on Islamic State militants, another set of air raids has sown destruction across the country, as the Syrian government returns with new intensity to its longstanding and systematic attacks on rebellious towns and neighborhoods.

On Saturday, a mushroom cloud towered over the town of Saraqeb in the northern province of Idlib, after a ground-shaking government bombing that residents said killed two civilians and wounded six.

On Sept. 26, government warplanes struck the nearby town of Bdama, injuring 11 people, damaging a school and enraging residents who initially assumed the planes were American.

And in the northern province of Aleppo, army helicopters have been dropping crude barrel bombs packed with explosives on a near-daily basis, sending residents to dig the dead and wounded from the rubble with their bare hands. Dozens have died in such bombings since the American-led air campaign began.

Både det amerikanska och syriska flygvapnet befinner sig ofta i luften samtidigt, och det är ofta svårt för människor på marken att veta om de bombas av syriska eller amerikanska flygplan.

Pentagons talesman Rear Adm. John Kirby har också indirekt bekräftat att de båda regeringarna håller kontakt: “From a military perspective — there’s no communication or coordination with the Assad regime,” said Rear Adm. John Kirby, the Pentagon press secretary”.

En utveckling som pekar fram emot fortsatt död och lidande i Syrien.

USABloggen.se

Pressklipp:
SvD

[tags]Syria, Obama Syria, Syria News, John Kerry Syria, Syria Conflict, Syria Kerry, Syria Updates, Syria War, Us Secretary Of State John Kerry, Syrien gasangrepp, Syrien Assad, Assad gaskrig [/tags]

7 thoughts on “Obama och Assad, strategisk allians eller bara tillfällighetspartners?

 1. Bosse

  Christer W: Du har rätt i det du skriver om förebyggande åtgärder. På sikt är det såklart det viktigaste av allt. Ändå är det så att när huset redan står i brand så räcker det inte med brandförebyggande åtgärder då gäller det att släcka elden innan den sprider sig okontrollerat. Men när det gäller långsiktigt arbete så håller jag helt med dig.

  Det bästa för mänskligheten vore ett sekulariserat MÖ, även europa skulle inte ta skada av bli mer sekulariserat. Det skulle slå undan fötterna för religiös extremism.
  Jo men självklart, en ren önskedröm. Att nå dit är nog tyvärr inte så helt lätt.

 2. Marcin

  Nu är väl syrierna åtminstone fria? Hur mycket frihet vill de egentligen ha? Jag undrar om de ångrar sig och saknar dåtiden då en skenhelig trygghet och ett någorlunda normalt liv fanns för dem som hade rent mjöl i påsen.

 3. Christer W

  Det räcker inte med att slå ut dem militärt, för de återuppstår igen. Grunden för att de ska existera måste tas bort. För detta behövs bildning och utbildning på plats.
  Dessutom så måste vi i Europa ta till oss att en inte alltför obetydlig del av daesh jihadister kommer från våra länder. Vilka krafter ligger bakom den rekryteringen och vilka polisiära och juridiska metoder ska vi införa för att komma åt rekryterarna. För en sak är säker, det är inte bara via internet den sker. Någon lokalt i Sverige,Frankrike,Storbritannien m.m. finansierar och organiserar resan till daesh.
  Det som irriterar mig också är att europa och us har gång på gång satt in militära krafter i MÖ för att bevaka sina intressen, oljan.
  Nu när folk där faktiskt skriker på hjälp från europa och us så är regeringarna klart ovilliga att göra något.
  Flyginsatserna är nästan värdelösa, för att de ska ha betydelse så ska det i praktiken var flyg i luften hela tiden så att daesh inte vågar röra på sig.
  Utöver det så tvivlar jag mycket starkt på Erdogan, han har antagligen egna planer som inte tål dagens ljus.
  Det bästa för mänskligheten vore ett sekulariserat MÖ, även europa skulle inte ta skada av bli mer sekulariserat. Det skulle slå undan fötterna för religiös extremism.

 4. roger

  håller med, ISIS går under inga som helst möjligheter att resonera eller förhandla med, de måste förgöras, ju förr desto bättre!!

 5. Bosse

  Christer W: Ja det här har varit på gång länge och ligger helt i linje med jihadisternas långsiktiga strategi. Deras maktambitioner måste börja tas på allvar nu. För precis som du skriver så kan t.ex. Pakistan vara ett av de länder som ligger i farozonen i en inte alltför avlägsen framtid, och helt plötsligt har jihadisterna tillgång till kärnvapen. Ett mardrömsscenario som till varje pris måste undvikas. Jag tror tyvärr inte att det finns något annat sätt att stoppa de här galningarna än genom massiva vapeninsatser. Vissa människor går inte att diskutera och förhandla med som nog alla förstår. De måste slås ut, det finns inget annat.

 6. Christer W

  När alternativen för närvarande är Assad eller Daesh så är nog inte valet så svårt för de flesta. Det är ju bara att fråga kurderna i Kobane.

  Dock, den här utvecklingen med offensiva jihadister har jag befarat länge för grogrunden till det har funnits hela tiden. Att det sker i MÖ är i och för sig inte oväntat, Bagdad och Damaskus har ju sin historia och den är viktig i sammanhanget.

  Men, den verkliga faran för världen med jihadisterna är om de lyckats ta makten i Pakistan och Indonesien för då får de det de saknar i dag, produktionsapparaten för vapen.
  Idag finansieras de från mer eller mindre kända källor, oljan de säljer är inte den stora inkomsten. Stryps tillgången till kapital minskar förutsättningarna för nyrekrytering.

  1. Lennart

   Christer: Ja allt hopp verkar nu ute för Mellanöstern.Det är svårt att hitta någon enda ljuspunkt. Och det är knappast heller möjligt att hoppas på att krigen kommer att begränsas dit.
   Verkligen tragiskt.

Comments are closed.