Politik

Över våra döda kroppar, Alliansens bärsärkagång mot Stefan Löfvens fredsinitiativ i Mellanöstern

Stop Israel's Apartheid Wall

På 1960-talet engagerade sig mina klasskamrater och andra för fred och frihet i Palestina och Sydafrika.

En av dom som engagerade sig för Palestinierna, fast han inte var min klasskamrat, var den idag inte helt obekante Göran Rosenberg.

1994 så slutade som bekant Sydafrikakampanjen fredligt med seger för sunt förnuft och ett fritt Sydafrika.

Situationen kunde inte vara mer olika i Mellanöstern. Något vi har kunnat erfara de sista dagarna när Alliansen går till attack mot Stefan Löfven för hans initiativ att erkänna Palestina och få till stånd förhandlingar om en fredlig lösning av “Mellanösternproblemet”

Förhandlingar som inte enbart styrs av USA och som på snart 50 år inte lett någonstans.

“Om inte nu, när ska Palestina då bli självständigt” frågar fredsaktivisterna.

“Över våra döda kroppar” svarar Alliansen, med legalistiska och andra argument som alla går ut på att att ockupationen av Västbanken och blockaden av Gaza-remsan måste fortsätta. Inte ett ord om de snabbt ökade bosättningarna, om övergreppen på palestinierna och isoleringen och lidandet i Gaza-remsan.

Ockupationen verkar gå hem bland Allianspartierna i Sverige. Som nu går till generalangrepp mot Stefan Löfven för att han är dumdristig nog att visa sympati för Palestinierna genom att lova att erkänna dom.

Mats J Larsson skriver i DN: Kritiken växer mot erkännandet av Palestina

I tisdags KU-anmäldes Löfven av den moderata riksdagsledamoten Annicka Engbom. Hon anser att erkännandet strider mot den grundlagsstadgade regeringsformen som säger att viktiga internationella regeringsbeslut måste passera utrikesnämnden.

Göran Hägglund anser att beskedet från den regeringen försvårar fredsprocessen i Mellanöstern.

– Sverige placerar sig i ett mycket, mycket tvivelaktigt sällskap av länder och lämnar det sällskap som vi faktiskt hör hemma till värderingsmässigt, säger Hägglund.

Robert Holender skriver i DN: Jerusalem Post: Två aktivister i Sveriges regering

Två miljöpartistiska ministrar i Sveriges nya regering har en historia av antiisraeliska aktioner och har också frihetsberövats av Israel för att ha brutit mot nationella och internationella lagar. Det skriver Jerusalem Post.

Två miljöpartistiska ministrar i Sveriges nya regering har en historia av antiisraeliska aktioner och har också frihetsberövats av Israel för att ha brutit mot nationella och internationella lagar. Det skriver Jerusalem Post.

Sveriges regerings uttalande om att Palestina ska erkännas som en suverän stat har väckt stor uppmärksamhet i Israel. Där har det på en del håll uppfattats som ett Israelfientligt utspel.

Det är inte alla statsministrar som börjar sin bana med att bli angripen av USA, Israel och en samlad opposition. Som inte till något pris vill se en palestinsk stat. Inte idag, inte i morgon, inte nästa år inte året därefter.

Jan Björklund och Birgitta Ohlsson förklarar vad palestinierna måste göra för att få fred: Fel erkänna Palestina utan att ställa villkor. FP: Löfvens tal om breda lösningar över blockgränsen ekar tomt

Det bör finnas en regering som utövar effektiv kontroll över både Gaza och Västbanken, inklusive central kontroll och ansvar över polis, militär och andra säkerhetsstyrkor. Samtliga parter som ingår i denna palestinska regering ska deklarera att ingångna avtal ska hållas, ge utfästelser om att ej använda våld, förhindra att dess territorium används för att angripa Israel samt erkänna Israels rätt att existera. I ett sådant tillstånd kan vi förvänta oss att Israel ändrar sin hållning gentemot Palestina.

Som vanligt från Folkpartiet så skall kraven ställas på de ockuperade palestinierna medan inga krav alls ska ställas på ockupationsmakten. Detta trots att bosättningarna på Västbanken nu utökas. Något som t.o.m. Obama-regeringen erkänner. Samtidigt återger inte Birgitta Ohlsson och Jan Björklund Netanyahu-regeringens krav på palestinierna så som de har presenterats. För den israeliska regeringen kräver inte bara att de ockuperade palestinierna ska erkänna Israel utan att de ska erkänna Israel som en judisk stat. Med oförutsägbara konsekvenser för de palestinier som redan bor i Israel.

Birgitta Ohlsson och Jan Björklund är också mycket noga med att ta upp “folkrätten”: Enligt folkrätten betonas att en stat ska ha 1) ett visst territorium 2) ett folk 3) en regering som kan kontrollera territoriet. Men man säger inte ett knyst om att folkrätten faktiskt också förbjuder en ockupationsmakt att annektera ockuperad mark. Något som Netanyahu-regeringen nu sysslar med som aldrig förr.

För Alliansen är allt palestiniernas fel och om de bara tar sig i kragen så kommer Netanyahu-regeringen att ändra sin inställning och freden kommer som på posten. Något som inte ens president Obama skulle hålla med om, i alla fall inte efter två misslyckade försök att få Netanyahu-regeringen att gå med på en lösning för palestinierna. Och trots amerikanska garantier till Israel.

Och under alla de år som det måste ta för palestinierna att ta sig i kragen och uppfylla alla Birgitta Ohlssons och Jan Björklunds krav så kommer bosättningarna att fortsätta. Bosättningar som har kritiserats, men inte av Alliansen

Tron att Netanyahu-regeringen egentligen vill ha fred och att det bara är palestinierna som förhindrar freden är minst sagt förbluffande, men speglar säkert den föreställningsvärld som Birgitta Ohlsson lever i.

En värld helt utan sympatier för de ockuperade palestinierna och deras lidande.

Också intressant är att den annars så pratsamme Carl Bildt inte ens vill kommentera Stefan Löfvens utspel. Trots att han själv har varit involverad i just den problematiken i åtta år.

Det är i alla fall bra att veta var Birgitta Ohlsson och Alliansen står i frågan om frihet för Palestinierna. För idag vet vi precis vad som sker på Västbanken och i Gaza.

Men om 50 år när alla palestinier har drivits bort från Västbanken så kan en åldrig Birgitta Ohlsson i alla fall inte säga, på känt maner, att “ja men ni förstår inte, vi visste ingenting”.

USABloggen.se

Pressklipp:
UNT,Aftonbladet

[tags] Palestina, Ockupationen av Palestina, Västbanken, Mellanöstern, Obama Israel, Obama vapen Israel, Folkpartier Israel, Löfven Palestina, Margot Wallström Palestina[/tags]