Politik

Terrorgruppen IS och deras (relativt) sofistikerade mediekampanj.

isil

När vi tänker på terrorgrupper så är det mest som skäggiga muslimska män med kalasjnikov-gevär på knät. En uppdaterad bild av Usama Bin Ladin om man så vill.

Men som Steve Rose skriver i brittiska Guardian så är dagens terrorister betydligt mer sofistikerade än Usama Bin Ladin någonsin var. Och orsaken till det hänger samman med det faktum att de video-teknologin blir allt billigare, produktionsmetoderna allt enklare att kopiera och distributionskanalerna idag är gratis och världsomspännande tack vare Youtube och Twitter.: The Isis propaganda war: a hi-tech media jihad. Isis is using techniques plundered from movies, video games and news channels to spread its message. Who is masterminding the operation – and what is the best way to counter it?

These films were put together with reasonable competence, despite being basic and inexpensively produced. They are most likely shot on standard equipment, according to professional film-makers. The shadow of a cameraman in one film suggests he is holding a small camcorder with a flip-out viewfinder.

Other images betray the shallow depth of field of a DSLR camera, such as Canon’s 5D or 7D – easy to operate and to keep in focus. They use radio microphones for sound. Those effects and graphics and image-manipulation tools are standard on editing software like Adobe Premier; even phone apps can do a super slo-mo effect. The liberal use of effects heightens the sense of importance and filters the horror of the violence, but it also lends coherence to footage that must have come from disparate sources.

Det intressanta här är inte så mycket att IS idag kan köra sin egen videoproduktion som även om den inte är i Hollywood-klass i alla fall är bra nog. Nej det är att vem som helst idag kan göra samma sak. Något vi kunde se exempel på i Anne Lundbergs program På Väg i SvT som använde sig av den billiga GoPro kameran för stora delar av programmet.

Så med billiga mobilkameror, och redigeringsmjukvara från Adobe så kan vem som helst börja producera och distribuera video på webben.

Video som alltså snart kommer att bli allt mer proffsig. Varför inte från Hells Angels och Bandidos?

USABloggen.se

Pressklipp:
IS,SvD,SvD

[tags]Video och IS, IS och Video, Videoproducering [/tags]

6 thoughts on “Terrorgruppen IS och deras (relativt) sofistikerade mediekampanj.

 1. Johnny

  Lennart: Är det inte lite väl spekulativt att vi nu vet hur ISIS tänker också?

  När det gäller frågan om videorna är äkta eller fejk så säger Jeff Smith, Associate Director of the CU Denver National Center for Media Forensics:

  “What’s most interesting is that the actual beheading that takes place in the videos, both of them are staged,” Smith in a CBS TV interview. Smith said the production value is of high quality. There was likely a director and the use of several cameras and editing equipment. “I’ve not seen a video made by terrorists of this quality…this isn’t the typical handicam video in a cave,” said Smith.

  En professionell bedömning som säger att videorna är fejk (staged), vad innebär det för förståelsen av vad som händer? Vem har intresse av att publicera de fejkade videorna? Vad vill man uppnå? Vända en krigstrött opinion i USA till nya krig i Mellanöstern? Är det “Regime change” i Syrien som är målet?

 2. Johnny

  Bosse: Känner inte till hur inspirerande blodiga avrättningsfilmer av otrogna är för utländska jihadister, men att de strömmar till det Heliga Kriget är ju uppenbart. Även om filmerna är äkta och gjorda för att attrahera utländska jihadister att deltaga i kriget så attraherar ju filmerna också amerikanska bombplan, vilket ju inte verkar ligga i jihadisternas intresse.

  Sedan alla 100-tals nya Toyota Pick-Ups, med välbeväpnade och välutrustade ISIL jihadister som bara uppstod ur ökensanden. Var kommer de ifrån, var kommer bilar, vapen, pengar och träning från? Turkiet, Jordan, Saudiarabien, Qatar och USA, enligt olika källor. Problemet är ju att man inte kan lita på att västerländsk förmedlar sanningen, snarare kan man lita på att de inte förmedlar sanningen. Här vittnar tysk erfaren journalist från stor tidning om sina erfarenheter hur CIA planterar propaganda i tyska media:

  http://sageofquay.blogspot.se/2014/10/german-journalist-comes-clean-all-news.html?spref=fb

  Well, William Engdal (geopolitisk debattör) resonerar om videofilmernas äkthet eller inte här:

  http://sageofquay.blogspot.se/2014/10/is-former-israeli-idf-officer-behind.html

  1. Lennart

   Johnny: Även om filmerna är äkta och gjorda för att attrahera utländska jihadister att deltaga i kriget så attraherar ju filmerna också amerikanska bombplan, vilket ju inte verkar ligga i jihadisternas intresse. Ja så kan det verka, men IS tänker inte som vi. En av deras mål med sina videon verkar just vara att provocera USA och väst. Ju mer USA bombar desto fler rekryter tror de sig kunna attrahera.

 3. Bosse

  Johnny: Felet vi ofta(st) gör är att vi förutsätter att (alla) andra tänker som vi. Nog skulle man tro att videofilmer med halshuggningar och liknande skulle vara sämsta möjliga reklam för organisationen ifråga. Tyvärr så formar sig inte alltid verkligheten efter vad vi tror utan man får istället se till vad som de facto händer. I det här fallet så ser den dåliga reklamen faktiskt ut att vara mycket bra reklam för antalet frivilliga från väst som vill strida för IS ökar hela tiden. Det är väl det som är det mest skrämmande av allt, att filmerna ifråga attraherar (vissa) människor istället för att verka frånstötande.

  Lennart: Jag är rätt övertygad om att Hells Angels och Bandidos redan har egna videos ute på nätet. Något annat skulle förvåna mig.

  1. Lennart

   Bosse: Håller helt med. Det är ofta omöjligt att förstå vad som går hem i olika grupper. Jag minst så väl hur vuxna ställde sig helt oförstående för Beatles och rockmusiken på sin tid.

 4. Johnny

  Jag undra vad ISIS egentligen handlar om? Att videofilma och publicera blodiga avrättningar på Internet verkar ingen bra metod om man vill vinna sympati och stöd för sin sak. Varför visar inte ISIS bilder på ljublande kvinnor och barn viftande med blommor som hyllar sina goda befriare från de onda otrogna?

  Däremot verkar publika avrättningar vara en effektiv metod att chocka och vända opionen i ett krigstrött land som USA för ytterligare ett krig mot dessa blodtörstiga barbarer. En del säger att dessa videoavrättningar är fejkade, jag vet inte, men jag tror ändå inte CIA eller Mossad skulle ha några som helst problem med att skära halsen av några journalister för den goda sakens skull, (dvs kontroll av annan stats politik, centralbank integrerad i dollarsystemet och naturresurser).

  Global Resarch har en artikel av Professor Michel Chossudovsky, “The Islamic State – Big Lie” som jag tänkte läsa här: http://www.globalresearch.ca/the-terrorists-r-us-the-islamic-state-big-lie-and-the-criminalization-of-the-united-nations/5404146

Comments are closed.