Politik

Kanske meningslöst men ändå, Storbritannien röstar för att erkänna Palestina

Gaza March August 2014 - 02

Medan det amerikanska stödet för Israels ockupation av Palestina aldrig har varit starkare, med minst 88 av 100 senatorer och en klar majoritet av representanthuset på Netanhayhu-regeringens sida i det sista Gaza-kriget, så, är situationen något annorlunda i EU.

Mot starkt motstånd från Alliansen så har den svenska regeringen som bekant nu beslutat sig för att erkänna Palestina. Och i Storbritannien har nu parlamentet i en symbolisk votering röstat för att Storbritannien bör erkänna Palestina.

I en intressant utveckling så har ett större antal ledande israeler också uppmanat det brittiska Parlamentet att rösta för att erkänna Palestina: Hundreds of Israeli public figures urge British Parliament to recognize the State of Palestine

Stephen Castle och Jodi Rudoren skriver i New York Times: A Symbolic Vote in Britain Recognizes a Palestinian State

In Britain, where elections loom next year, Israel’s policies have become politically sensitive. In 2011, Britain’s foreign secretary, William Hague, laid down official policy saying that Britain reserved the right “to recognize a Palestinian state at a moment of our choosing and when it can best help bring about peace.”

But over the summer, the leader of Britain’s opposition Labour Party, Ed Miliband, said that Mr. Cameron was “wrong not to have opposed Israel’s incursion into Gaza” and rebuked him for his “silence on the killing of innocent Palestinian civilians caused by Israel’s military action.”

And while pro-Palestinian sentiment is clearest within the Labour Party, frustration with Israeli policy has surfaced in all three main political parties.

In August, Sayeeda Warsi, a Conservative Party politician, quit her post as a Foreign Office minister over the issue, describing government policy on Gaza as “morally indefensible.”

Clas Svahn skriver i DN: Britter vill erkänna Palestina som stat

Omröstningen, som beskrivs som symbolisk, gav ett tydligt ja med 274 ledamöter som röstade för och 12 som röstade mot, skriver flera brittiska medier.

Omröstningen, som genomfördes i underhuset, är icke-bindande, skriver Reuters men ses ändå som viktig när det gäller Palestinas försök att erkännas som självständig stat.

Symboliskt erkännande av Palestina. Underhuset i det brittiska parlamentet har med överväldigande majoritet röstat ja till att erkänna Palestina som en självständig stat.

Nicholas Watt skriver i brittiska Guardian: Alan Duncan to condemn Israeli settlements in blistering speech. Former Tory minister says building on Palestinian land is the manifestation of a ‘wicked cocktail’ of wrongdoing

Israel’s settlements in the West Bank amount to a “wicked cocktail” of occupation and illegality, a system akin to apartheid South Africa that brings shame on the Israeli government, the former Tory minister Sir Alan Duncan will say on Tuesday.

In one of the strongest attacks on the government of Binyamin Netanyahu by a frontline UK politician, Duncan will criticise Tel Aviv for its “reprehensible” behaviour in encouraging and supporting the creation of “illegal colonies”.

The former international development minister – who was given a desk in the foreign office as the prime minister’s envoy to Oman and Yemen after he left the government in the summer reshuffle – said supporters of settlements should be regarded as extremists.

Nu har Netanyahu-regeringen ingenting att oroa sig för så länge som Obama-regeringen stöder ockupationen. För trots att president Obama har kritiserat de nya bosättningarna US sharply criticises Israeli settlement plan. White House spokesman says Washington is “deeply concerned” about construction of 2,600 settler homes in East Jerusalem., så har det aldrig varit tal om att skära ner den amerikanska militära hjälpen till Israel eller på något sätt göra mer än att ännu en gång säga “aja baja”.

Under det senaste Gazakriget så flög t.ex. Pentagon över ammunition till den israeliska krigsmakten: U.S. Has Sold Ammunition to Israel Since Start of Gaza Conflict.

Så Netanyahu-regeringen har ingenting att oroa sig för inom de närmaste åren. På sikt så kan situationen dock komma att förändras. USA:s reservationslösa stöd för ockupationen av Palestina kommer att kosta. Inte bara pengar men också internationellt anseende och respekt.

En supermakt som finansierar en brutal ockupation som den i Palestina och Gaza kan knappast sen tala om frihet och demokrati.

Och minst av allt insistera på att endast USA ska ha rätten att leda förhandlingar om ett fritt Palestina.

Små små steg mot ett nytt Mellanöstern.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags]Palestina, Ockupationen av Palestina, Västbanken, Mellanöstern, Obama Israel, Obama vapen Israel, Folkpartier Israel, Löfven Palestina, Margot Wallström Palestina [/tags]