Politik

Svampplockning och smarta appar, så blir du expert på allt under solen

svamp2

På vandring kring Falkenbergs ytterområden hittade jag ovanstående svamp som jag inte hade någon aning om vad det är.
Vad jag skulle vilja kunna göra är att dra fram min mobil, ta en bild på svampen och ha appen sen tala om för mig vilken slags svamp det är och om den är farlig. Och kanske också föreslå några bra svamprecept med just den svampen.

Men trots att det finns svamp-appar så verkar ingen av dom ha inbyggd intelligens som klart kan tala om vilken slags svamp det är.

svamp1

Men det kommer säker framöver. Och det här är ett paradexempel på hur appar kan ge oss kunskaper som vi inte har. Hur apparna kan göra oss smartare och kunniga på en uppsjö av områden som vi är intresserade av.

Jag minns att mina föräldrar plockade svamp och som många svampplockare kunde ett fåtal svampar som dom var säkra på, och sen struntade i alla andra. Dom kunde Karl Johan, kantareller och jag tror Stolt Fjällskivling. Plus en massa soppar. Men det var som sagt allt.

För att en svamp-app ska fungera så måste mobilen ha en mycket bra inbyggd kamera, och appen måste ha en bra svamp-databas i datormolnen. Inte direkt svårt att bygga. Även om själva identifieringen av svampen inte är helt enkelt.

Och medan jag väntar på min svamp-app, är det någon som kan tala om vilka slags svampar det här är?

Pressklipp:

[tags]Svampar, Svamp-appar, Appar och svampar [/tags]

10 thoughts on “Svampplockning och smarta appar, så blir du expert på allt under solen

 1. ~Charmkvarken~

  Hehe… respektive… njet.

  Jag skulle varmt rekommendera Operation Fågelsång i stället.
  Gott samvete, god nattsömn och riskkapitalisternas favoritord Skalbarhet är inte att förakta.

 2. ~Charmkvarken~

  Den röda svampen är en hett eftertraktad dyrgrip på sina håll. Ryska handelsmän brukade torka och byta den mot sobelskinn från pälsjägare in norra Sibirien där svampen inte växer.

  Själv önskar jag mig en app som lyssnar på fågelsång och berättar vad fågeln heter.

  1. Lennart

   ~Charmkvarken~ OK, eftersom jag vet var svampen växer så gäller det alltså för mig att nu hitta en rysk affärsman. Bör inte vara alltför svårt gissar jag.

  2. Lennart

   ~Charmkvarken~, jag undrar om inte det skulle vara möjligt. Så länge som man befinner sig relativt nära fågeln.

 3. Kurt

  Att identifiera säkert svampar utifrån en bild är inte och kommer aldrig att bli en bra idé, speciellt inte eftersom inte ens erfarna mykologer kan göra det! Däremot kommer ju nu mycket enklare DNA sekvenseringsutrustning, och då skulle man kunna ta ett prov av vad som helst och göra artidentifieringen mha DNA.

  1. Lennart

   Kurt: Ok, tack för en mycket intressant kommentar. Men betyder inte det då att dagens svampplockare ibland misstar sig?

  2. Lennart

   Kurt: Så m.a.o. de svampplockare som har lärt sig identifiera vissa svamparter gör fel ibland?

Comments are closed.