Politik

Yrkesskolor för dom som vill lära sig programmera allt populärare i USA

Programmeringsyrket har aldrig varit populärare i USA och resten av västvärlden. Men hur lär man sig programmera? Man kan gå på universitet eller högskola, men allt färre amerikaner har råd med de skyhöga och kraftigt växande avgifterna för en högskoleutbildning. Man kan gå på USA:s motsvarighet till Komvux, men den utbildningen är inte skräddarsydd för de som vill lära sig programmera.

Vilket, som Tamar Lewin skriver i New York Times, är orsaken till att mängder med avgiftsbelagda privatskolor och akademier har sprungit upp, som fokuserar på att så snabbt som möjligt lära ut datorprogrammering: Web-Era Trade Schools, Feeding a Need for Code

These boot camps reflect the start-up ethic: small for-profit enterprises that are fast (classes are two to four months), nimble (revising curriculum to meet industry needs) and unconcerned with SAT scores or diplomas. Most are expensive, but some accept a share of the graduates’ first-year earnings or a finder’s fee from employers as payment.

Most important, at a time when so many young people are underemployed, most graduates, especially those from highly selective boot camps, quickly find well-paying jobs. In a recent survey of 48 boot camps, Course Report, an online boot camp directory, found that three-quarters of graduates were employed, with raises averaging 44 percent from their pre-boot camp pay and an average salary of $76,000.

Enrolling 20 to 40 students at a time, many boot camps have venture capital backing; in May, Dev Bootcamp, which started here and expanded to New York and Chicago, was bought by Kaplan, the educational services company.

För den som har fallenhet och intresse för datorprogrammering så är det här inte alls en dum väg att gå. Och jag tar för givet att det också finns eller kommer att finnas liknande akademier i Sverige.

Och vad som krävs för att få jobb inom startup-industrin är något som jag hoppas kulla dokumentera på Startupbloggen.

USABloggen.se

Pressklipp:
VK

[tags] Yrkesskolor i USA, Lär dig programmera i USA, Universitet i USA[/tags]