Politik

Korten på bordet: Folkpartiet, Folkrätten och ett fritt Palestina.

West Bank wall at Kalandia

Motståndet mot att Sverige ska erkänna Palestina kommer främst från Folkpartiets Birgitta Ohlsson, som inte lämnar några tvivel om att hon och Folkpartiet står på Netanyahu-regeringens sida i den här frågan.

Birgitta Ohlssons åsikter sammanfattas av henne själv så här:

Inte ett ord, inte ett knyst om några krav på Netanyahu-regeringen. Som att man måste utrymma ockuperad mark, sluta med sina bosättningar, ta avstånd från våld och respektera internationella avtal. Som det mot annektering av ockuperad mark.

Därför bör EU inte erkänna Palestina
Ohlsson: ”Erkännandet en tom gest”

Men det finns faktiskt dom som inte delar Birgitta Ohlssons inställning i frågan. Och nyligen så har Ove Bring, Said Mahmoudi och Pål Wrange skrivit om folkrätten och Palestina på DN Debatt. De tre är professorer i internationell rätt respektive folkrätt och författare till boken ”Sverige och folkrätten”: Ett erkännande av Palestina har stöd av vår tids folkrätt

Sverige har redan i dag omfattande förbindelser med Palestina. Bistånd ges till den palestinska myndigheten genom avtal med PLO. Palestina har en beskickning (”mission”) i Stockholm som är bemannad av en ambassadör och som är upptagen på den så kallade diplomatlistan. Sverige röstade ja när Palestina den 29 november 2012 fick status som ”non-member observer state” i FN, vilket logiskt verkar betyda att Sverige redan då ansåg att Palestina var en stat, om än inte FN-medlem. Att formellt erkänna Palestina vore därför inte ett gigantiskt steg, om än ett steg med stort symbolvärde.

Israel har ingen rätt till något av dessa områden. Oavsett om sexdagarkriget år 1967 var ett israeliskt försvarskrig eller ej får territorium inte annekteras efter våldsanvändning. Detta har klargjorts i FN:s berömda Friendly Relationsdeklaration från 1970, liksom i säkerhetsrådets resolution 242 om Mellanöstern från 1967.

Israel har inte heller rätt att ockupera dessa områden. Under och efter en väpnad konflikt får en stat tillfälligt ockupera ett område. Den får dock inte förändra det ockuperade området, till exempel genom att införa sin egen befolkning. Även ockupationer som är lagliga vid ett krigsslut, som den allierade ockupationen av det besegrade Tyskland 1945, ska enligt folkrätten någon gång upphöra.

Det här är ett viktigt inlägg i en fråga som blir allt viktigare. Och som sammanfattas av frågan “Om inte nu, när?”. När kommer den israeliska ockupationen och annekteringarna att upphöra? När kommer Palestina att bli fritt?

Som det här inlägget visar så stöds ett svenskt erkännande av Palestina av Folkrätten. Ett faktum som visar hur luddiga Folkpartiets argument verkligen är, och alltid har varit.

Som Jan Guillou skriver i Aftonbladet så står Birgitta Ohlsson och Folkpartiet nu skuldra mot skuldra med 30 miljoner kristna höger­republikaner i den är frågan: Därför är Folkpartiets inställning till Israel och Palestina hyckleri

Man har stretat emot med stor framgång i snart 50 år. Och kommer att kunna fortsätta den politiken i ytterligare 50 år. Medan man ­samtidigt skyller alla misslyckade fredsförhandlingar på palestinierna och aggressivt bebygger och ­befolkar de områden som skulle kunnat bli ­palestinskt territorium.

Ingen utomstående makt kan ­hindra den ­utvecklingen. Inte ens USA skulle kunna tvinga Israel till reträtt, det ser 30 miljoner kristna höger­republikaner till.

Alltså kan vilken folkpartist som helst påstå att hen förespråkar en palestinsk stat vid sidan av Israel. Konstigt bara att de inte höll ­masken och låtsades vara för ett diplomatiskt erkännande av den stat de inte tror kan bli verklighet.

En tragisk utveckling för ett parti som en gång i världen kallade sig som liberalt.

USABloggen.se

Pressklipp:
Aftonbladet, Aftonbladet

[tags] Palestina, Ockupationen av Palestina, Västbanken, Mellanöstern, Obama Israel, Obama vapen Israel, Folkpartier Israel, Löfven Palestina, Margot Wallström Palestina[/tags]

13 thoughts on “Korten på bordet: Folkpartiet, Folkrätten och ett fritt Palestina.

 1. Bosse

  En farlig idé (Dokument utifrån)
  “En idé om folklig revolt mot våldsamma, maktfullkomliga män. I spetsen går palestinier och israeler som förlorat nära anhöriga i konflikten. Dödströtta på det eviga kriget bryter de mönstret och väljer försoning framför hämnd”
  Ja det är verkligen en farlig idé för alla våldsförespråkare och hämnare på båda sidor i Israel VS Palestina-konflikten, samtidigt som det är regionens enda hopp om en acceptabel framtid för alla. Bara genom ett ömsesidigt närmande till “de andra” kan den här konflikten någon gång få ett slut. En bra dokumentär som bör ses.

 2. Jan Grönholm

  Nu blir jag nyfiken. Tiotusentals dödade och sårade israeler på Västbanken. När hände detta och vad hade de där att göra? Västbanken är inte Israel även det annekterar bit efter bit. Helt i strid folkrätten.
  De ca 750.000 palestinier som fördrevs 1948 – ska inte de räknas överhuvudtaget?
  Är det inte ett för billigt trick att antyda att alla vi som solidariserar med palestinierna egentligen är anhängare av ISIS?
  Rasism gillar vi inte. Där är vi eniga. Men Ann-Katrin, kan du inte se den rasism mot palestinierna som finns i Israel? Som alltid har funnits och bara blir värre.

  1. Lennart

   Jan: Ja det gör jag med. Jag tror helt enkelt att Ann-Katrin menar den palestinska Nakban http://en.wikipedia.org/wiki/Nakba_Day när, precis som du säger, över 700 000 palestinier fördrevs från sitt hemland under fruktansvärda lidanden.

   Juste av henne att ta upp den palestinska katastrofen som har kommit att definiera hela den palestinska historien. Och något som jag i alla fall aldrig har hört Folkpartiet nämna med ett enda ord.

 3. Christoffer

  Israel klagar och skramlar och hoppas att omvärlden ska glömma bort de instängda och ringmursinbyggda-palistinerna, det är Israels filosofi!

  1. Lennart

   Christoffer: Som den svenska regeringen nu visar så kommer världen aldrig lyckligtvis att glömma ockupationen.

 4. Ann-Katrin Roth

  Jan Grönholm, räknar du med tiotusentals israeler dödade, för livet skadade och etniskt bortrensade från VB och delar av Jerusalem när du drar din förenklade slutsats om våldsbenägenhet? Räknar du med uppviglingen till dödligt våld mot judar och hyllandet av massmördare? Eller ser du bort från det som inte passar, kanske inte känner till allt som händer? Räkna kroppar är ett enkelt men vanskligt sätt, faktiskt inte schysst sätt mot någon av dem, att göra denna bedöming om folkgrupper.
  Jag har ingen önskan att tilldela vardera folkgrupp eller något annat folk epitetet våldsbenuagna, det vore liksom rasistiskt. Däremot finns inom vissa ideologier martyrhyllande och glorifiernande av döden. Se bara på ISIS och deras närbesläktade Hamas. Och det är ett problem för alla som drabbas, kristna, muslimer, judar, jedizier, kurder, kvinnor, oskyldiga journalister, hjälparbetare, etc.

  Lennart: Sedan när har svenska politiker av vilken sort det vara må sett det de inte vill se? Inte Sverige under WWII, inte Sverige under Pol Pot, inte Sverige vad gäller mycket annat. Inga av dem har mod att kräva avväpnande av terrorgrupperna och det vill inte heller du ta upp. Hands off Hamas, y’all.

  Nu efter erkännandet får vi se hur Löfvén och Wallström tänker visa att de tar det ansvar de säger kommer med erkännandet. De har uppmanat PM att fixa kvinnors och andras rättigheter på VB. Har de uppmanat Hamas till någonting i Gaza? Vad gör de nästa gång det smäller? Vänta tyst till Israel måste slå tillbaka mot terrorister?

  1. Lennart

   Ann-Katrin Roth: Genom regeringens framsynta politik att erkänna Palestina, efter nästan 50 års ockupation, så tar vi nu ett litet men ändå mycket viktigt steg mot ett nytt Mellanöstern utan ockupation, utan bosättningar och utan murar, där ingen behöver slå tillbaks mot någon.

   Det här är ett steg som även stöds av många i Israel, som jag har dokumenterat här på bloggen.

   Och vad regeringen nu bör göra är att uppmuntra Netanyahuregeringen att börja investera i de ockuperade områdena och i Gaza för att ge befolkningen där en framtid.

   Det vore ett mycket bra litmustest för att se om Netanyahu överhuvudtaget är intresserad av fred.

 5. Jan Grönholm

  Det är väl bara att räkna dödade och etniskt utrensade hos de två folken så är slutsatsen enkel när det gäller vilka som är mest våldsbenägna – palestinierna eller israelerna. Och vilka är det som med vapenmakt ägnar sig åt folkrättsvidrig ockupation? Det som däremot är svårt att förstå är varför bara det ena folket ska ha rätt till en stat och inte det andra.

  1. Lennart

   Jan: Jo det är i sanning en fruktansvärd situation. Och Alliansens vägran att ens erkänna allt lidande bland palestinierna är mycket märkligt. Men det är ingenting dom ens ser verkar det som.

   I alla fall, som jag just har bloggat om, så har New York Times börjat få upp ögonen för palestiniernas brutaliserade situation, och det har gett upphov till en ständig ström av artiklar som betyder att allt fler amerikaner nu för upp ögonen för palestiniernas situation.

 6. Ann-Katrin Roth

  Lennart: Hm, inte intresserad? Drog du inte upp Folkpartiet och Ohlsson? Folkpartiet var det första parti i Sverige, tror jag, som talade om tvåstatslösning på 80-talet. Du drog upp Ove Bring också, men hans syn är inte heller den enda. Det är inte så svart-vitt. Förteslår att du läser alternativa interpretations från olika håll men det är du nog inte intresserad av heller. 🙂

  Jag respekterar också palestiniernas önskan av en egen stat för första gången i historien, n.b. en fredlig och demokratiskt stat. Annars går det käpprätt till elände för alla parter. Men stödja olika gruppers syn på “kamp” och slutmålet? With all means possible, som Abbas nyligen sa? Det behövs starka krav mot båda parter. För många av dem betyder ett fritt Palestina jude-fritt. Jag tror inte det är det du stöder.

  Jag respekterar din rätt till din egen åsikt också. 🙂

 7. Ann-Katrin Roth

  Lennart, sök gärna och lyssna till Fredrik Malms ord i frågan, bl.a. i SR, en 12 minuters debatt med en socialdemokrat. Det lät mycket vettigt, krav av båda parter. Det är inte bara Birgitta Ohlsson som vänder sig mot erkännandet av ett Palestina innan det fungerar som en fredligt sinnad demokratisk stat…

  (Uppmaning, skyll inte Israel för det, ledare har valt att odla hat och uppvigla till våld i st.f.kompromissa fram fred. Lämnade fredsförhandlingar flera gånger. Nu senast var det Abbas ord om kamp “with all means” mot några stackars judar som vågade be på tempelplatsen trots att de blir bespottade och attackerade, och därefter körde en hamasmedlem medvetet in i en folkhop och dödaden en 3-månaders baby i Jerusalem. Han hyllas stort som martyr.)

  …och det av flera olika skäl. Vilka krav ställer (s)-regeringen på Palestinska Myndigheten? Att de ska sluta uppvigla till våld, månne? Nej, det vågar de väl inte. Då skulle väl antisemiterna komma ut ur träpanelen som när Löfvéen vågade säga att Israel har rätt att försvara sig.

  Det jag antyder är att det finns så mycket illvilja mot enbart Israel inom s,m,v i denna fråga att det blir patetiskt. Du gör själv några feltramp i hur du tyder saker och ting, i regler och resolutioner.

  Med erkännandet kommer förpliktelser dock. Vi får se hur s-regeringen agerar nästa gång Hamas ställer till tragedier.

  Sen, Lennart att citera som kunnig eller trovärdig Jan Guillou i något som angår arab-israeliska konflikten, tangerar missfall i bloggarbetet. K¨ånner du inte till hans historia? Riksjägarn som var med PFLP och la ut vägbomber när det begav sig, som skrev lyriskt och beundrande om Saddam Hussein, som har udda samarbeten med KGB. Vet hut! 🙂

  Hm, Guillou är känd för att vara liksom ogin mot kvinnor, misogynist, så bli inte som han och klandra enbart Birgitta Ohlsson. 🙂 🙂

  1. Lennart

   Ann-Katrin Roth: Du får respektera att jag stöder palestiniernas kamp för en egen stat, har mycket goda kontakter i Israel och är helt ointresserad av vilka argument som Folkpartiet lägger fram för fortsatt ockupation. Precis som jag respekterar dina åsikter.

Comments are closed.