Politik

Datorvetenskap, är det en fågel eller en nationalpark? Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee och datorns framtid

tasks

Datorer finns överallt i samhället, och de verkar kunna göra det mest häpnadsväckande saker.
Men om man ska försöka förstå det samhälle vi lever i så är det viktigt att inse att trots att datorer är jättebra på en massa saker, så finns det saker som dom inte alls klarar, i alla fall inte ännu.

I XKCD-teckningen här bredvid så ser vi att det är en baggis att ta reda på om var man befinner sig när man tar ett foto med sin mobil.

Det är bara att använda sig av GPS-koordinatorerna som finns inbyggt i Android och iOS. Det är inte mycket svårare än att titta på en kompass om man så vill. Något som minsta scout brukar klara med glans.

Men att ta reda på om den bild man just tagit innehåller en fågel, ett lejon eller varför inte en björn, är ofta så gott som omöjligt.

Nu har en grupp IT-ingenjörer på Flickr tagit upp utmaningen från XKCD-serien och skrivit en sån app.

Men trots den här appen så är den underliggande frågan om vad datorer är bra och dåliga en av det moderna samhällets nyckelfrågor.

Tänk såhär: Varför ser vi så många sociala appar på marknaden just nu? Jo för att dom är enkla att skriva ihop, för att Android och iOS har stöd för just såna appar. Men appar som skulle behövas men som Android och iOS inte har stöd för, ja dom skrivs inte.

EDW Lynch skriver i Laughing Squid: Park or Bird? A National Park and Bird Identifying App Inspired by an xkcd Comic

Park or Bird? is a web app by the Flickr Vision and Search team that can determine whether a photo depicts a bird or a National Park. The app stems from an xkcd comic about the often confusing difference between a simple computer task (determining whether a photo was shot in a National Park) and an extremely challenging task (determining whether a photo contains a bird).

After seeing the comic, Flickr engineers built the Park or Bird? app using existing technology. National Park photos can indeed be identified easily through a photograph’s location data. Birds, on the other hand, require complex computer vision algorithms and something called a “deep convolutional neural network”, which can be read about in a Flickr blog post.

Länge trodde man t.ex. att datorer inte skulle kunna lära sig spela schack, översätta från ett språk till ett annat, flyga jumbojetar, köra bil, sköta aktieinvesteringar, skriva kortare tidningsartiklar eller ställa medicinsk diagnos.

David Brooks har försökt sig på att sammanfatta diskussionen om vad som blir kvar för oss människor att göra när datorerna har gjort sitt: What Machines Can’t Do

We’re clearly heading into an age of brilliant technology. Computers are already impressively good at guiding driverless cars and beating humans at chess and Jeopardy. As Erik Brynjolfsson and Andrew McAfee of the Massachusetts Institute of Technology point out in their book “The Second Machine Age,” computers are increasingly going to be able to perform important parts of even mostly cognitive jobs, like picking stocks, diagnosing diseases and granting parole.

As this happens, certain mental skills will become less valuable because computers will take over. Having a great memory will probably be less valuable. Being able to be a straight-A student will be less valuable — gathering masses of information and regurgitating it back on tests. So will being able to do any mental activity that involves following a set of rules.

När jag nyligen semestrade i Sverige så kunde jag se alla robotgräsklippare på gräsmattorna runt om i lilla Falkenberg, robotgräsklipparens mecka. Och robotgräsklippare kommer bara att bli ännu mera skickliga på att klippa gräs, samla ihop gräset, kolla villan med webb-kameror mm mm. Men en robotgräsklippare kommer inte också att kunna tvätta det minsta fönster. För det behövs en annan robot. Och där har vi skillnaden mellan de mest avancerade datorsystem och oss människor. Vi är flexibla, men det är inte datorerna.

En autopilot kan inte investera på Wall Street, eller rädda en passagerare som blivit sjuk.

Vi människor är som tiokampare, och kommer därför inte att bli hotade så länge som vi blir bra på mer än en sak.

USABloggen.se

Pressklipp:

HD

[tags]Datorvetenskap, Computer science,Brynjolfsson och Andrew McAfee [/tags]