Politik

Sverige erkänner Palestina, bra gjort Stefan Löfven, jubel i Palestina och även i Israel

palestina

Han tjänstgjorde som Sveriges utrikesminister i hela åtta år och ingen kunde riktigt förstå vad han egentligen sysslade med, om han någonsin fattade några beslut, medan han reste runt i välden som en skottspole med regeringsplanet från det ena mötet till det andra, från det ena lyxhotellet till det andra. Hans CV visar i alla fall inte upp något som han egentligen uträttade. Och ja, jag talar givetvis om Carl Bildt.

Nu, på bara några veckor så har Margot Wallström och Stefan Löfven gjort mer i Mellanöstern än Carl Bildt och Alliansen gjort på nästan ett helt decennium.

Och medan Folkpartiet under Birgitta Ohlsson, partiers talesperson för Mellanöstern, tidigt bröt med den israeliska fredsrörelsen och allierade sig med den allt mer hårdföra Netanyahu-regeringen och i förlängningen också med de israeliska bosättarna, så har den svenska regeringen genom dagens erkännande visat att man stöder den israeliska fredsrörelsen och fred för både palestinier och israeler.

För det finns ett växande antal israeler som faktiskt stöder ett fritt Palestina. Liksom Avraham Burg som nyligen skrev en mycket viktig artikel i SvD: Erkännande kan bana väg för fred. Regeringars beslut att erkänna Palestina banar väg för en bättre framtid för oss alla. Att det israeliska Labourpartiet har valt att stödja Netanyahus destruktiva strategi är skamligt, skriver Avraham Burg, tidigare talman i Knesset.

… Herzog och andra säger att ett erkännande av en palestinsk stat är ett ”unilateralt” steg som hotar chanserna för fred. Jag tror i stället deras motstånd mot erkännandet är det verkliga hotet eftersom det skapar en framtid där ockupationens orättvisor bara fortsätter.

Det finns definitivt unilaterala element i den israelisk-palestinska konflikten, men sanningen är att de flesta av dem kan tillskrivas Israel. Att säga något annat är att förtränga verkligheten. Palestinier lever sedan 50 år under israelisk ockupation utan någon som helst bilateral överenskommelse. Med våld annekterar Israel ytterligare territorium, expanderar bosättningar, man spärrar av och fortsätter dela upp det palestinska territoriet, man hindrar palestinierna från att kunna röra sig fritt. Att fördriva människor från sina hem, att hindra civila från att protestera, att spärra in människor utan rättegång och att genomföra nattliga militära räder mot hela samhällen är alla exempel på hur Israel använder sin makt till unilaterala steg mot den maktlösa palestinska befolkningen. Exempel som varje dag påminner om den koloniala verklighet som härskat i de palestinska territorierna i årtionden. Israel, som berömmer sig om att vara ”den enda demokratin i Mellanöstern”, har utvecklats till en enstatslösning för två stater – en överordnad och en underordnad.

Margot Wallström (S), utrikesminister skriver på DN Debatt: Därför erkänner Sverige i dag staten Palestina

I dag, torsdag, fattar regeringen beslut om att erkänna staten Palestina. Det är ett viktigt steg som bekräftar palestiniernas rätt till självbestämmande.

Sveriges traditionellt nära band med staten Israel kompletteras nu med en jämbördig relation också till den andra parten i den tvåstatslösning som israeler, palestinier och ett enat internationellt samfund ser som vägen till varaktig fred i Mellanöstern.

Vårt beslut kommer i ett kritiskt skede: Under det gångna året har vi sett hur fredssamtalen på nytt har gått i stå, hur nya bosättningsbeslut på ockuperad palestinsk mark försvårat en tvåstatslösning och hur våldet återvände till Gaza. Dagens erkännande är ett bidrag till en bättre framtid för en region som alltför länge präglats av frusna förhandlingar, förstörelse och frustration.

Genom vårt erkännande vill vi för det första ge vårt stöd till de moderata krafterna bland palestinierna: de som ska styra den komplexa palestinska statsbildningen och de som snart åter måste sätta sig vid förhandlingsbordet.

Det här är, som Winston Churchill en gång så målande skrev, inte slutet, det är inte ens början till slutet, men det är slutet till början.

En modigt statsmannabeslut som vi har all anledning att vara stolta över.

Det återstår nu att se hur Alliansen kommer att agera.

Fler inlägg om Mellanöstern

USABloggen.se

Pressklipp:
SR,SvT

[tags] Palestina, Ockupationen av Palestina, Västbanken, Mellanöstern, Obama Israel, Obama vapen Israel, Folkpartier Israel, Löfven Palestina, Margot Wallström Palestina[/tags]