Politik

Shit happens, USA: den fjärde november väntas de radikala republikanerna få majoritet i senaten

Capitol Building in Washington DC

Capitolium i Washington

Den fjärde november väntas republikanerna ta kontroll över Senaten och därmed förvandla president Obama till en galjonsfigur. Som visserligen fortfarande kommer att vara president, men som kommer att ha en enig kongress emot sig. Detta eftersom republikanerna redan har en klar majoritet i representanthuset.

Veckans Economist skriver: What they’re all about. On November 4th America is set to kick the president and hand control of the Senate to the Republicans

When the mid-terms are over, $4 billion will have been spent on the congressional races alone, according to the Centre for Responsive Politics, a watchdog. Much of this has gone on attack advertisements, some in gloriously bad taste, often paid for by donors whose identities are unknown.

The mid-terms will decide which party controls the Senate, as well as picking every member of the House of Representatives, 36 state governors (see article) and 45 statehouses. They also offer an opportunity for some political phrenology: a chance to infer something about the country’s mood. Several issues have threatened to dominate only to fade a little: Obamacare, a surge of child migrants into Texas, scandals at the Department of Veterans’ Affairs, the racially-charged riots in Ferguson, Missouri, the beheadings of Americans by jihadists and lately the first cases of Ebola on American soil have all played this role.

En seger för republikanerna, betyder att dom nu kontrollerar kongressen och HD, och har en bra chans att också ta Vita Huset om två år.

Även om demokraterna möjligtvis kan återta senaten om två år.

Att ett så radikalt parti kan komma att kontrollera Högsta Domstolen och kongressen visar hur USA steg för steg rör sig mot höger, i klar otakt med omvärlden.

Om två år kommer av allt att tyda Hillary Clinton och Jeb Bush att utkämpa en regelrätt dynastiskt drabbning.

Även om USA fortfarande har en fri press och habeas corpus, så håller de fria valen allt mer på att naggas i kanten av obegränsade och hemliga kampanjdonationer och inskränkt rösträtt.

Det allt otäckare skyttegravskriget i Washington kommer bara att fortsätta och inkomstklyftorna att växa.

En supermakt på självförvållad dekis. Som dock fortfarande har ledningen bl.a. på IT-området, men som idag tyvärr inte har mycket att erbjuda resten av världen i form av visioner och politiska lösningar.

USABloggen.se

Pressklipp:
Aftonbladet

[tags] USA val, USA kongressval[/tags]

9 thoughts on “Shit happens, USA: den fjärde november väntas de radikala republikanerna få majoritet i senaten

 1. Johnny

  Lennart: Nja, Ryssland och Putin har i stort sett gjort upp med sina … media oligarker som härjade fritt under Jeltsin och förstatligat medierna igen. Det ideala verkar varken vara att … oligarker eller att staten äger media som regeringspartiet kontrollerar, utan det måste vara ett media som medborgarna äger som verkar för deras intresse av korrekt information för en fungerande demokrati. Tyvärr kan alla organisationer infiltreras och korrumperas. Dagens västerländska media har sjunkit till Pravda nivå och förlorar som väl är läsare och går förhoppningsvis snart i konkurs, under tiden är det Internet som är alternativet.

 2. Johnny

  Lennart: Att den “fria pressen” är fri att ljuga, vinkla, mörka, fantisera och samarbeta med CIA och sprida krigspropaganda råder det ingen tvivel om, men det är mycket skadligt för folkstyret.

  1. Lennart

   Johnny: Det är den fria pressen, inte “den fria pressen”. Det här är inte Ryssland, i alla fall inte ännu. Och visst, pressen kan vinkla och t.o.m komma med osanning. Men det är därför den är fri. Det finns ingen censur som bestämmer vad man får skriva.

   Och sen är det viktigt att förstå att ägarna är intresserade av att tjäna pengar, inte att driva vissa politiska linjer. Då skulle dom snabbt gå i konkurs. Du måste ha koll på vad du skriver.

 3. Johnny

  “USA fortfarande har en fri press”

  Obegripligt att du kan göra ett sådant uttalande efter all information om motsatsen inte minst på den här bloggen. Nästan alla media av storlek ägs av judiska oligarker i både Nordamerika och Europa och alla journalister av betydelse arbetar som propagandister för CIA eller annan säkerhetstjänst, lögnerna är många, omfattande och systematiska inte minst om Syrien och Ukraina. Media är helt korrupt och kastrerar det demokratiska systemet som kräver att medborgarna får korrekt information för att kunna fatta riktiga beslut. Det är bara Internet som har fria och självständiga media.

  Har ingen riktig koll vilka politiker som kommer att väljas i USA i november, men finns det någon ärlig och hederlig politiker som inte vill ha mer krig skulle jag bli mycket förvånad. Ron Paul var den sista.

  1. Lennart

   Johhny: USA har en fri press, det är något du bara får vänja dig vid. Vad det betyder, som du mycket väl vet, är att myndigheterna inte kan censurera pressen. Det är vad det betyder.

 4. San

  Sen är jag trött på att höra tepåsarna kallas clowner. De största clownerna måste OWS-rörelsen vara. Vad vill de, vill de ha makten över huvudtaget? Medan högerns gräsrötter mobiliserar sig och utmanar etablerade GOP-kandidater så gör vänsterns gräsrötter ingenting. Absolut ingenting. Gå och rösta tänker de absolut inte göra ändå. På onsdag kan de gnälla över att Obama inte var radikal nog för dom. Skyll er själva säger jag.

 5. San

  Dekis hurdå, jämfört med vad? Republikanerna är rätt långt ifrån redan idag. Om två år kommer Obamacare att vara populärt, det är jag övertygad om. Ekonomin är bättre än i något annat jämförbart västland. Det kommer att bli helt omöjligt för någon med efternamnet Bush att komma tillbaka till Vita Huset.

 6. Jonte

  Nja, Lennart, att dom tar a Vita Huset om två år är väl inte givet. Särskilt om Rick Perry, Ted Cruz, Rand Paul m fl clowner anmäler sej. I Indiana misstänks våra tepåseguvernör, Mike Pence, allmänt för att vilja bland a sej I leken, och om valmanskåren får klart för sej väder han egentligen står för blir det nog många som tvekar. Och han är faktiskt vettigare än Perry och Cruz.

  1. Lennart

   Jonte: Givetvis inte. Men om republikanerna som väntat tar senaten så förstärker de sin position väsentligt.
   Då hänger sen allt på om demokraterna kan återta senaten om två år.

Comments are closed.