Politik

Måste läsas om digital krigföring: Kim Zetters Countdown to Zero Day: Stuxnet and the Launch of the World’s First Digital Weapon

countdown

Hur kommer historikerna att beskriva president Obamas presidentperiod? En presidentperiod som i realiteten redan är i det närmaste över. Kommer det att bli för hans insats mot Wall Street-krisen, hans politik i Afghanistan eller Irak, eller för hans omstridda sjukförsäkringsreform?

Eller helt enkelt som USA:s förste afroamerikanske president?

Eller kommer det att bli för något helt annat, för hans massavlyssning av det amerikanska folket och i stort sätt hel världen, och ännu mer kontroversiellt, för hans helt nya digitala krigföring? Något helt nytt i världshistorien.

Att Obama har utnyttjat IT-teknologin på ett helt nytt sätt än tidigare är uppenbart, och att det inte nödvändigtvis är i positivt syfte står klart när man läser Kim Zetters viktiga bok om datamasken Stuxnet som sattes in mot Iran för att sabotera dess atomanläggningar.

Kim Zetter skriver om sin viktiga bok i Wired:

As the excerpt begins, it’s June 2009—a year or so since Stuxnet was first released, but still a year before the covert operation will be discovered and exposed. As Iran prepares for its presidential elections, the attackers behind Stuxnet are also preparing their next assault on the enrichment plant with a new version of the malware. They unleash it just as the enrichment plant is beginning to recover from the effects of the previous attack. Their weapon this time is designed to manipulate computer systems made by the German firm Siemens that control and monitor the speed of the centrifuges. Because the computers are air-gapped from the internet, however, they cannot be reached directly by the remote attackers.

So the attackers have designed their weapon to spread via infected USB flash drives. To get Stuxnet to its target machines, the attackers first infect computers belonging to five outside companies that are believed to be connected in some way to the nuclear program. The aim is to make each “patient zero” an unwitting carrier who will help spread and transport the weapon on flash drives into the protected facility and the Siemens computers. Although the five companies have been referenced in previous news reports, they’ve never been identified. Four of them are identified in this excerpt.

En viktig bok om en helt ny form av krigföring som mycket väl kan komma att dominera i framtiden.

USABloggen.se

Pressklipp:
Veckans Affärer

[tags] Stuxnet, Digital krigföring, Pentagon[/tags]