Politik

USA-valet: republikanernas planer på att sopa mattan med Obama om man vinner

kongressen

På tröskeln till ett av USA:s viktigaste senatsval på länge så är det läge att fråga om en stormakt utan några som helst kontaktytor mellan de enda två politiska partier som existera kan överleva?

Som Wesley Lowery beskriver i Washington Post, titta på bilden ovan, så har det republikanska partiet steg för steg radikaliserats under de senaste decennierna.

En radikalisering som betyder att man inte längre är intresserad av kompromisser med demokraterna.

Det är mot den bakgrunden som man också får se partiets växande intresse av att försvåra för demokratiska väljare att rösta. Att republikanerna inte är intresserade av minsta kompromiss utan endast av att krossa Obama och demokraterna.

How Congress became so partisan, in 4 charts

As we’ve noted before, the ideological middle is dead in Congress.

With Capitol Hill quiet as members of Congress travel home for a two-week recess, what better time to dive a little deeper into how, exactly, we got to the point where we are today — the legislative branch being more divided than ever before in American history.

Late last year, the Brookings Institute published an interactive graphic showing how the partisan divide between Democrats and Republicans has varied over time, charting out the relative conservatism and liberalism of each Congress.

Så när republikanerna nu väntas ta kontrollen av senaten så är det en viktig utveckling.

Statsvetaren Björn Ottoson skriver i Svd: Ingen vill längre synas med Obama. Risken är stor att det kommer att gå riktigt dåligt för det demokratiska partiet i USA i tisdagens mellanval. Och det är missnöjet med president Barack Obama som nu försvagar demokraterna. Det skriver statsvetaren Björn Ottosson.

Missnöjet med Obamacare drar ner både Obama och det demokratiska partiet. Sjukförsäkringsreformen är Obamas största inrikespolitiska reform och den definierar hans presidentskap. Reformen var impopulär redan när Obama skrev under den 2010 och den är fortfarande impopulär, även om det saknas stöd för att riva upp den. Sjösättandet under hösten 2013 var katastrofalt och sammanföll med Obamas kraftigaste tapp i opinionen efter hans omval.

Det går även att peka på utrikespolitiken och administrationens kompetens. Under valet 2012 hade Obama en fördel som demokratiska politiker ofta saknar. Väljarna hade förtroende för hans utrikes- och säkerhetspolitiska ledarskap. Men detta förtroende började sjunka med Edward Snowden-affären. Den elektroniska massövervakningen har särskilt påverkat unga väljare, vilka som grupp utgjorde en viktig del av Obamas bas. Efter Obamas icke-agerande angående Syrien förra hösten sjönk förtroendet ytterligare. Årets utveckling i Ukraina och Irak har lett till att hans siffror inom detta område dalat till runt 35 procent.

Sebastian Payne och Robert Costa skriver om hur republikanerna kommer att gå till en häftig offensiv mot president Obama och främst emot hans sjukförsäkringsreform som knappast kommer att överleva presidenten själv: Cruz aims to take on Obama if GOP wins Senate; won’t vow support for McConnell

In an interview at the Hotel Captain Cook here between campaign stops for Sullivan, Cruz made it clear he would push hard for a Republican-led Senate to be as conservative and confron­tational as the Republican-led House.

Piggybacking on what House leaders have done, Cruz said the first order of business should be a series of hearings on President Obama, “looking at the abuse of power, the executive abuse, the regulatory abuse, the lawlessness that sadly has pervaded this administration.”

Cruz also would like the Senate to be as aggressive in trying to repeal the Affordable Care Act as the House, which has voted more than 50 times to get rid of the law.

Republicans should “pursue every means possible to repeal Obamacare,” Cruz said, including forcing a vote through parliamentary procedures that would get around a possible filibuster by Democrats. If that leads to a veto by Obama, Cruz said, Republicans should then vote on provisions of the health law “one at a time.”

Det är sant som Björn Ottoson skriver att Obama kan lägga in sitt veto mot den avalanche av republikanska lagförslag som är att vänta, speciellt mot Obamas sjukförsäkringsreform. Men det är också sant att republikanerna, om de vinner, kommer att kontrollera de viktiga senatsutskotten, och nu kommer att kunna dränka senaten i allt häftigare angrepp på presidenten.

Det här är något helt unikt i västvärlden, ett alltmer renodlat leninistiskt parti som om två år kan komma att inta Vita Huset.

Vi har all anledning att oroa oss.

Pressklipp:
SvD

[tags]President Obama, Senaten., USA-valet 2014, Obama och republikanerna[/tags]