Politik

Hollywood som grundbulten i USA:s mjuka makt

El Capitan Theater on Hollywood Blvd

El Capitan Theater på Hollywood Blvd

Vi får gå tillbaks till Romarriket för att hitta ett land med en lika förkrossande mjuk makt som dagens USA.

Den makten är fortfarande helt dominerande och kommer att fortsätta att dominera under de närmaste decennierna.

Det beror till en del på att Hollywood inte bara sysslar med film utan också köper upp distributionskedjor och biografer världen över för att försäkra sig om sin dominans.

MichaelL Cielpy skriver i New York Times: Hollywood Works to Maintain Its World Dominance

According to Rentrak’s box-office tracking service, United States companies and their partners backed the top 20 performers at the world box office every year for the last five. A rare standout was “Intouchables” in 2012, from France, ranked 16th, with $432.6 million in global sales, just behind Universal Pictures’ British-created “Les Misérables,” with $442 million.

While the domestic box office has faltered — after a soft summer it is down 3.8 percent for the year, to about $8.5 billion, according to Rentrak — the United States has scored new triumphs abroad. To date, Rentrak’s data shows, the year’s best performer is Paramount Pictures’ “Transformers: Age of Extinction,” with about $1.1 billion in world sales, much of that in China.

In all, markets outside the United States accounted for roughly $25 billion of $35.9 billion in worldwide box-office sales last year, according to the Motion Picture Association of America.

Hollywoods dominans betyder mer än man kanske skulle tro för USA som nation. För filmerna erbjuder inte bara underhållning, dom speglar USA:s värderingar, dom är som en aldrig sinande megafon som för USA:s bild av det egna samhället och om hur USA ser på världen.

Inte så att det råder någon styrning av Hollywoods produktion, bara att det är rätt självklart att Hollywoodfilmerna speglar de värderingar som rådet i dagens USA. Precis som de appar som produceras i Silicon Valley också dom speglar dagens USA.

USABloggen.se

Pressklipp:
Aftonbladet

[tags]Hollywood, USA:s mjuka makt [/tags]