Politik

Hunnerna tar Washington, historisk republikansk seger, USA mot höger

Washington DC Capitol - Purple Hour HDR

I en historisk seger så har republikanerna med bred marginal tagit över kontrollen av senaten, och gjort det svårt för de sargade demokraterna att ta tillbaks kontrollen av kongressen om två korta år.

Att president Obama nu är irrelevant betyder ingenting, det var han redan tidigare eftersom republikanerna vägrade att samarbeta med honom. Det viktiga med gårdagens val är att det nu är republikanerna som kommer att bestämma USA:s politik, inte demokraterna.

Och orsaken till det är att det nu är republikanerna som tar kontroll över de viktiga senatsutskotten, med kontroll över alla nya politiska initiativ.

De utrikespolitiska skillnaderna kommer kanske inte att bli så stora, men inrikespolitiskt så kan vi glömma den globala uppvärmningen, president Obamas sjukförsäkringsreform, nätneutraliteten, aborträtten, och en långa radda av republikanska politiska mål som nu kommer inom räckhåll. Visst, presidenten kan lägga in sitt veto mot republikanska förslag, men det är inte nödvändigtvis så att det kommer att räcka, för mycket kan uträttas på delstatsnivå.

Jonathan Weisman och Ashley Parker skriver i New York Times: Riding Wave of Discontent, G.O.P. Takes Senate Election Results: Republicans Win Senate Control With at Least 7 New Seats

Resurgent Republicans took control of the Senate on Tuesday night, expanded their hold on the House, and defended some of the most closely contested governors’ races, in a repudiation of President Obama that will reorder the political map in his final years in office.

Propelled by economic dissatisfaction and anger toward the president, Republicans grabbed Democratic Senate seats in North Carolina, Colorado, Iowa, West Virginia, Arkansas, Montana and South Dakota to gain their first Senate majority since 2006. Senator Mitch McConnell of Kentucky, a shrewd Republican tactician, cruised to re-election and stood poised to achieve a goal he has pursued for years — Senate majority leader.

An election that started as trench warfare, state by state and district by district, crested into a sweeping Republican victory. Contests that were expected to be close were not, and races expected to go Democratic broke narrowly for the Republicans. The uneven character of the economic recovery added to a sense of anxiety, leaving voters in a punishing mood, particularly for Democrats in Southern states and the Mountain West, where political polarization deepened.

Fullt inbördeskrig i Washington m.a.o. med bärsärkagång, hatkampanjer och gud vet vad. En riktig smaskig tid väntar.

Om den republikanska vågen fortsätter om två år så ökar chanserna att partiet också får kontroll över Vita Huset. Något som skulle få ödesdigra konsekvenser för hela västvärlden.

I Kalifornienvalet så vann lyckligtvis den demokratiske guvernören Jerry Brown.

Pressklipp:
SvD,Aftonbladet, SvD

[tags]USA-valet, Valet i USA, Republikanerna i USA, President Obama [/tags]

One thought on “Hunnerna tar Washington, historisk republikansk seger, USA mot höger

  1. Johnny

    Republikanerna har alltså majoritet i kongressens båda kamrar och Obama har veto, förhoppningsvis leder det till många och långa politiska konflikter som medför att få nya destruktiva politiska beslut kan fattas, vilket vore mycket bra för det amerikanska folket.

    Obama bedriver nu krig i Syria, Iraq, Afghanistan (air & ground), Pakistan, Yemen, Somalia (drones), Ukraina, Jordan, Gulfstaterna (training, arming, financing, proxywars) och några till blir det väl, kanske Iran, Ryssland, Kina, Brasilien, vem vet. Obama har spenderat $3.5 biljoner på krig under sina sex år och är ansvarig 100.000-tals människor död och miljontals flyktingar, det krävs en hel del om man skall vinna Nobels fredspris.

    Ryssland och Kina borde planera, finansiera och genomföra “oranga revolutioner” i USA tillsammans med lokala våldsmän, stödja separatiströrelser i ex Californien, Texas, Florida, New York, samt införandet av egen riksbank och valuta samt medborgarägda media i alla delstater, det skulle sätta fart på utvecklingen och Washington fick händerna fulla på hemmaplan.

Comments are closed.