Politik

Lär dig programmeringsspråket Ruby Sinatra och HAML på Youtube nu i helgen

Programmeringsspråken utvecklas i rasande fart och ett av de mest intressanta och även inflytelserika är Sinatra, som är ett s.k. Domänspecifikt språk. Sinatra skapades av Blake Mizerany 2007 och är avsett för den som snabbt som attan vill skriva webb-appar i Ruby. Sinatra är baserad på Rack, som är ett minimalt gränssnitt till Ruby-baserade webbservrar.

De här två korta videona är faktiskt en mycket bra introduktion till Sinatra och HAML, en s.k. mall som gör det enkelt att skriva HTML med Sinatra.

Om ni inte har någonting för er i helgen, och vem har det, så kolla Sinatra och HAML. Ni kan lätt installera dom på vilken Windows-dator som helst. Börja bara med att installera Ruby-språket och följ sen med i videona.

Fler inlägg om Sinatra

[tags]Sinatra HAML, HAML Sinatra, Sinatra DSL, Sinatra Ruby, Ruby Sinatra[/tags]

7 thoughts on “Lär dig programmeringsspråket Ruby Sinatra och HAML på Youtube nu i helgen

 1. Bosse

  Lennart och Christer: På gymnasiet tejpade och etsade vi faktiskt våra egna kretskort men tyvärr förföll vi därefter till fusk och använde fabrikstillverkade transistorer.

  Nä jag skulle vilja säga att för den som inte vill uppfattas som en simpel fuskare finns inga genvägar. Det är bara att sätta igång och bryta sina egna koppar- och kiselgruvor.

  Nedan ett gäng hardcoreprogrammerare i aktion:
  http://sverigesradio.se/sida/images/98/2327787_1200_675.jpg?preset=article

 2. Bosse

  Ett annat tips för en riktig hardcore-wannabe som inte vill göra det för lätt för sig här i livet är ju att programmera direkt med den binära maskinkoden. Objektorienterade språk, ramverk och annat sånt tjafs det är ju bara för mjukisar 😉

 3. Bosse

  Läser i Wikipedian om Malbolge
  “syftet var att göra språket så svårbegripligt som möjligt”
  Haha underbart sånt behöver vi självklart mer av, ett äkta nördspråk som skiljer ut en tvättäkta geek från alla amatörprogrammerare.
  Kolla t.ex in hur småkrångligt det är bara att skriva ut “Hello World” i Malbolge 😉

  1. Lennart

   Kurt: Malbolge, underbart, jo har man en gång upptäckt Malbolge så blir livet aldrig sig likt igen.

Comments are closed.