Politik

Den perfekta Kalifornien-bilden och verkligheten bakom

palmer kalifornienFoto USAbloggen

Den här bilden som jag tog igår är en sån där ikonisk bild från Kalifornien som får alla hösttrötta svenskar att sucka och längta bort till den eviga solens land med värme, vajande palmer och idyll så man bara blir paff.

Jag inser nu alltför sent att om jag bara hade lagt ut såna här bilder och skrivit upplyftande inlägg istället för kritiska kommentarer så hade jag haft flera tusen fäljare idag.

Så vad är det för fel på den här bilden och varför måste vi nödvändigtvis ta kål på våra illusioner? Kan vi inte få behålla dom nu när höstmörkret faller över Sverige?

Jovisst, men det är kan vara bra att inse att man faktiskt inte kan få idyller helt utan problem. Såna idyller finns bara i dåliga romaner.

Problemet med bilden är just solen och att bilden är tagen i november. När det måste regna om det inte skal bli torka. Och just nu lider Kalifornien av den värsta torkan på mannaminne. Och torkan slår hårt mot den kaliforniska ekonomin just nu.

Och även om man inte ser det på bilden så brottas Silicon Valley också med väldiga problem med en ohämmad bilism och en långt ifrån ren luft.

Och till skillnad från svenskar som vill ligga i solen i timmar så är den kaliforniska solen något man måste undvika till varje pris. På grund av risken för melanoma.

Men visst föredrar jag själv att vakna till solsken istället för till hällregn på morgonen. Även om jag sen bara kan duscha i tre minuter.

Det finns tyvärr inga paradis, bara människor som söker paradis. Något som jag lärde mig när jag studerade Kinesiska på Stockholms universitet och träffade mängder med Maoister.

[tags]Kalifornien palmer, Palmer Kalifornien[/tags]

7 thoughts on “Den perfekta Kalifornien-bilden och verkligheten bakom

 1. Bosse

  Ja när jag växte upp var det nog någon soldränkt söderhavsö med palmer och havets bränningar som bakgrundsljud som representerade pardiset. Med tiden har jag insett att jag antagligen skulle bli ihjältråkad av att bo på en sådan plats. För vad skulle jag göra där? Nä gräset är i stort sett aldrig grönare någon annanstans, och det säger jag trots att jag ibland blir så oerhört trött på den här årstidens mörker och regnande här i Sverige.

  1. Lennart

   Bosse: Då hade vi precis samma bild av paradiset som unga. Och du har helt rätt, vad skulle man göra på den där Söderhavsön som skulle sakna allt från ICA till Internet? Och ja, gräset är alltid grönare någon annan stans. Titta bara på de svenska Maoisterna och nyliberalerna.

 2. Christer W

  Paradiset, det ligger alltid ett steg bortom horisonten.
  Eller, PARADISET LANDERYD, 585 93 Linköping 58.365014, 15.727673
  Eller, Busshållplatsen på Sparsörsvägen Sparsör

  1. Lennart

   Christer: Tänkt det hade jag ingen aning om. Bra att veta. För mig var det alltid söderhavet när jag växte upp. Vajande palmer, sol och en himla massa kokosnötter.

Comments are closed.