Politik

IFTTT, sakernas Internet och mobilbloggning på WordPress

Bloggverktyget WordPress som jag använder på den här bloggen är en första generationens bloggverktyg. Som idag alltmer har ersatts av Tumblr, Twitter och den senaste tidens mobile appar som WeChat.

Problemet med WordPress är att det inte går att mobilblogga. Jo det finns en mobil app för WordPress men den suger för att uttrycka det tekniskt, eftersom man inte kan ta en bild med sin mobil, lägga till litet text och sen posta på WordPress.org.

Jo det går faktiskt men bara om man laddar upp bilden på sitt webbhotell. Men som alla snart förstår så betyder det att ens webbhotell blir långsammare och långsammare allteftersom man laddar upp fler bilder.

Vad jag länge har gjort är att använda mitt eget CDN, dvs Content Delivery Network för de bilder jag tar och bloggar om på bloggen.

Så jag laddar upp bilderna på Flickr och länkar sen till dom på bloggen. Det betyder att oavsett var en läsare befinner sig så hämtas bilden från Yahoos Flickr och inte från mitt svenska Webbhotell. Och eftersom Flickr har datahallar runt om i världen så gör det bloggen betydligt snabbare än om bilderna enbart skulle komma från Stockholm.

Men WordPress’ mobila app är inte smart nog att ta bilder från Flickr och text från appen.

Men med den utmärkta San Francisco-appen IFTTT så kan kan ta bilder som man lägger upp på t.ex. Instagram och vidarebefordra dom till bloggen. Helt automatiskt.

Resultatet ser ni på det här inlägget.

Jag hade hoppats att den text man skriver inte enbart skulle uppenbara sig i rubriken, men det är i alla fall en mycket bra början. Det går m.a.o. att mobilblogga på gamla anrika WordPress.

Och den som har ögonen med sig kan se att jag har en ruta till höger som heter Instagram Slider där man kan se de senaste bilderna som jag har postat på Instagram.

Instagram är en riktigt bra app som jag alltmer kommer att använda mig av när jag är ute på stan. Den traditionella bloggningen kommer givetvis att fortsätta. Men då och då kan man alltså lägga ut bilder oå Bloggen utan att behöva sitta framför datorn. Och det öppnar upp nya möjligheter.

[tags]Content Delivery Network, WordPress, WordPress och IFTTT[/tags]