Politik

En doft från det kalla krigets dagar: USA:s hemliga krig mot den Kubanska sjukvården

Cuba - Havana - Mar 2014 - The Sunny Side of the Street

Havana

Jag har själv aldrig haft den minsta sympati for Castro-diktaturen på Kuba. Som trots vad den svenska vänstern har inbillat sig, är så lika andra latinamerikanska diktaturer som man kan komma. Trots att man lyckades få den svenska vänstern med Björn Afzelius och Olof Palme i täten att tro att man egentligen var en demokrati.

Att Castro-diktaturen inte har många vänner i USA kommer därför inte som någon större förvåning. Men mot den bakgrunden kan det förvåna att New York Times nu har en ledare som tar upp en relikt från det Kalla Kriget, en amerikansk kampanj för att försöka få kubanska läkare att hoppa av till USA genom att erbjuda dom en gräddfil till immigration och jobb, samtidigt som utrikesminister John Kerry prisar den kubanska sjukvården för dess insatser mot Ebola.

New York Times skriver på ledarplats: A Cuban Brain Drain, Courtesy of the U.S.

Secretary of State John Kerry and the American ambassador to the United Nations, Samantha Power, have praised the work of Cuban doctors dispatched to treat Ebola patients in West Africa. The Centers for Disease Control and Prevention recently sent an official to a regional meeting the Cuban government convened in Havana to coordinate efforts to fight the disease. In Africa, Cuban doctors are working in American-built facilities. The epidemic has had the unexpected effect of injecting common sense into an unnecessarily poisonous relationship.

And yet, Cuban doctors serving in West Africa today could easily abandon their posts, take a taxi to the nearest American Embassy and apply for a little-known immigration program that has allowed thousands of them to defect. Those who are accepted can be on American soil within weeks, on track to becoming United States citizens.

There is much to criticize about Washington’s failed policies toward Cuba and the embargo it has imposed on the island for decades. But the Cuban Medical Professional Parole Program, which in the last fiscal year enabled 1,278 Cubans to defect while on overseas assignments, a record number, is particularly hard to justify.
….
The program was introduced through executive authority in August 2006, when Emilio González, a hard-line Cuban exile, was at the helm of the United States Citizenship and Immigration Services.

En liten blick bakom kulisserna och John Kerrys inte helt ärliga hyllning av den kubanska sjukvården.

[tags]Kuba läkare, Kuba USA Kalla Kriget, Kuba Ebola[/tags]

7 thoughts on “En doft från det kalla krigets dagar: USA:s hemliga krig mot den Kubanska sjukvården

 1. roger

  Kuba är, tillsammans med Nord Korea, ffa ett bevis på att sanktioner isolerat inte är ett effektivt påtryckningsmedel mot diktatorer. Diktatorerna frodas vidare medan befolkningen straffas. Diktatorernas nationella ställning stärks genom det gemensamma hatet mot dem som straffar nationens medborgare.

  Nu försöker man inbilla västerlänningar att stenrike Putin skall påverkas av sanktioner!?
  När skall det anses bevisat att det inte är effektivt?
  Man undrar vad syftet med sanktionerna egentligen är, för alla politiker vet att det stärker Putins popularitet i Ryssland och inte kommer få honom att ändra kurs – tvärtom!?

  Jmf med t.ex. utvecklingen i Kina mot vilka västvärlden tagit en annan approach.

 2. Bosse

  Lennart: Absolut du har helt rätt, många svenskar, politiker inräknade, hade en rätt dimmig och i viss mån romantiserad bild av det som hände på Cuba. Det var först långt senare som de öppnade båda ögonen.

  En sak som däremot Palme ofta beskylls för och som inte stämmer är att han skulle ha varit en kommunistälskare och därtill sovjetkramare i största allmänhet. Det var han nu inte och han kritiserade många gånger hårt det sovjetiska systemet. Bl.a då i det kända uttalandet om “diktaturens kreatur” där han slår mot den sovjetiska marionettregimen i Tjeckoslovakien.

 3. Bosse

  Lennart: Tja om Palme vet jag inte. Han kom väl aldrig så långt innan han mördades. Palme var väl kanske på gott och ont men till skillnad mot dagens politiker var han fullständigt orädd och drog sig faktiskt inte för att kritisera åt “båda hållen” s.a.s. Vilken av dagens bleka politiker skulle t.ex. våga kalla någon av nutidens auktoritära regimer för “diktaturens kreatur”?

  1. Lennart

   Bosse: Palme var givetvis en man av sin tid. Hade han fått leva så hade han givetvis förändrats som alla andra. Men Castro tog makten 1959 och Palme mördades 1986, så han hade definitivt tid på sig att ta ställning redan under sin livstid.

 4. Ann-Katrin Roth

  Disclaimer till födomsfulla förblindade: Inte betald av någon lobby, skriver helt frivilligt och ödslar tid på nätet medan gubben får fixa french toast “alldelens” själv:

  Jo, man beundrade lilla Kubas ledare och stat, simpla mördaren Che också, Mao, Pol Pot, listan är lång, men såg lilla Israel som lilla Satan. Klart Israel och USA begår fel som andra stater men till den milda grad som extremister påstår?

  Utrikesministern Sten Andersson höll på gamla stora Sovjet mot baltstaterna och höll sovjetsponsrade Arafat (med tusentals arabiska och judiska offer) kärleksfullt i lilla handen. Idag får svenska vänstern folk att tro att man inte stöder terrorister iom ett villkorslöst erkännande av en stat som inte finns.

  Spanien kom alldeles nyligen med ett på bilaterala förhandlingar villkorat erkännande. Bindlar på ögonen i Sverige som tror sig vara moralens väktare. Så kan man se det om man sluppit decennier av besserwissrars indoktrinering.

  Lennart: Du bad tidigare om belägg under en annan artikel. I denna månad kom detta uttalande från “Palestinian Authority Supreme Shari’ah Judge and Abbas’ advisor Mahmoud Al-Habbash”, via Palestinian Media Watch. :

  “First of all, allow me to say that we kiss every forehead, every hand and even every foot that carries out Ribat (religious conflict/ war over land claimed to be Islamic) at the Al-Aqsa Mosque and in Jerusalem… We are behind them. The leadership is with them… We are with them in every movement, in every action and every deed, and we welcome what they are doing at the blessed Al-Aqsa Mosque.” [Official PA TV, Nov. 5, 2014]

  Det finns massor men jag antar att det inte kommer i mainstream och frågan är om du bryr dig eller accepterar kritiska röster mot palestinska förfaranden.

  Hyllandet av de senaste mördarna har varit påtagligt både på VB och i Gaza. Inget uttalande från Wallström om skarpa ord till palestinske ambassadören. Fegar ur från det ansvar hon sagt sig ska ta? Sjöstedt glad.

  Lennart: Om du inser, bra gjort, att svenska politiker har odlat kuba-och sovjetkramande m.fl. tyrannier, kan det inte också vara så att de odlade föraktet mot stora och lilla Satan också?

 5. Bosse

  “Trots att man lyckades få den svenska vänstern med Björn Afzelius och Olof Palme i täten att tro att man egentligen var en demokrati.”

  Fast Afzelius genomskådade ju det cubanska systemet med tiden. I romanen En gång i Havanna reviderade han sin syn på den cubanska revolutionen.

Comments are closed.