Politik

Allt otäckare, taxiföretaget Ubers angrepp på journalister upprör Silicon Valley

Uber in Beijing

Silicon Valley var aldrig riktigt så idealistiskt och nördigt som man ville få omvärlden att tro. IT-entreprenörerna arbetade alltid hand i hand med riskkapitalister, det var ofrånkomligt, och för riskkapitalet handlade allt inte helt ologiskt om pengar och vinster. Och skatter och socialt ansvar var saker man gjorde allt för att undvika.

Men det råder ingen som helst tvekan att de makalösa rikedomar som nu är möjliga på mycket kort tid här i Silicon Valley nu har attraherat en helt ny och allt otrevligare typ av entreprenörer.

Något som typifieras av taxiföretaget Uber, som återigen har hamnat i blåsväder efter det att en Uber-chef har hotat med att företaget kommer att satsa på att gräva i de journalister som kritiserar Ubers privatliv för att hitta information som man kan använda för att tysta dom.

Teknologi-journalisten Sarah Lacy har varit en av Ubers främsta kritiker, och hennes kritik förtjänar att läsas för den visar en sida av Uber som hittills inte har publicerats i den allmänna pressen: The moment I learned just how far Uber will go to silence journalists and attack women

I have known many of Uber’s key investors and founders personally for six to ten years. Over that time I’ve seen an ever-worsening frat culture where sexist jokes and a blind eye here-or-there have developed into a company where the worst kind of smearing and objectification of women is A-ok. It’s impossible to prove that Kalanick directly ordered things like slut-shaming female passengers or the creepy Lyon ad — and, to be clear, there’s no evidence he was personally involved in either of those scandals — but let’s be clear: The acceptance of this kind of behavior comes from the top.

When I saw the Lyon post, it was finally enough for me. As a woman and mother of two young kids, I no longer felt safe using Uber and deleted the app from my phone.

Ben Smith skriver på Buzzfeed om Ubers senaste utfall mot sina kritiker: Uber Executive Suggests Digging Up Dirt On Journalists. Senior vice president Emil Michael floated making critics’ personal lives fair game. Michael apologized Monday for the remarks.

A senior executive at Uber suggested that the company should consider hiring a team of opposition researchers to dig up dirt on its critics in the media — and specifically to spread details of the personal life of a female journalist who has criticized the company.

The executive, Emil Michael, made the comments in a conversation he later said he believed was off the record. In a statement through Uber Monday evening, he said he regretted them and that they didn’t reflect his or the company’s views.

His remarks came as Uber seeks to improve its relationship with the media and the image of its management team, who have been cast as insensitive and hyper-aggressive even as the company’s business and cultural reach have boomed.

Mike Isaac skriver i New York Times: Uber Backpedals on Investigating Journalists

The comments, BuzzFeed said, came during a private dinner in New York last week. Mr. Michael’s comments, BuzzFeed said, focused on one journalist in particular, Sarah Lacy, who runs the technology site Pando. Ms. Lacy has been an outspoken critic of Uber and of Travis Kalanick, the company’s chief executive.

Shortly after the article appeared, Mr. Michael backed away from the comments.

“The remarks attributed to me at a private dinner — borne out of frustration during an informal debate over what I feel is sensationalistic media coverage of the company I am proud to work for — do not reflect my actual views and have no relation to the company’s views or approach,” Mr. Michael said in a statement. “They were wrong no matter the circumstance and I regret them.” Uber has said that the private dinner was supposed to be considered an off-the-record affair.

Nairi Hourdajian, an Uber spokeswoman, said: “We have not, do not and will not investigate journalists. Those remarks have no basis in the reality of our approach.”

The article from BuzzFeed, written by Ben Smith, the site’s editor in chief, said the plan Mr. Michael outlined could, in Mr. Michael’s words, “help Uber fight back against the press.” The researchers, he said, would look into “your personal lives, your families” — referring to journalists — and give the media a taste of its own medicine.

Ingen kan givetvis säga hur Silicon Valley kommer att utvecklas i framtiden, bara att de miljardrullningen lockar till sig människor för vilka pengar trumfar teknologin och allt annat.

USABloggen.se

Pressklipp:
DI,VA,SvD

[tags]Uber Silicon Valley, Silicon Valley Uber, Taxt Uber [/tags]

5 thoughts on “Allt otäckare, taxiföretaget Ubers angrepp på journalister upprör Silicon Valley

 1. roger

  Barbro: Vad menar du? -om ngn av egen fri vilja köper en dyrare bil än vad man kan hantera av sina inkomster, är det synd om dem då?
  Om jag går till banken o lånar tio millar o köper en liten oljerigg, där jag sedan måste jobba 70h/v för att få det att gå runt, är det opecs fel eller får jag skylla mig själv?
  Jag missförstod dig nog?

 2. Barbro

  Stackars förare med låga löner och långa pass. De som skaffat egna bilar och sen inte kan klara av att sluta köra för att bilen måste betalas. Usch vad hemskt att komma i den sitsen.
  Verkligen tråkigt företag!

  1. Lennart

   Gregor, Tack, tror jag har fixat formateringen. Om inte så låt mig veta. Har kollat i Firefox, IE och Chrome.

Comments are closed.