Politik

LinkNYC, New York moderniserar, ut med telefonautomaterna, in med WiFi hotspots

Payphone

De gamla telefonautomaterna i New York har för länge sen tjänat ut sin roll och står allt oftare vandaliserade och övergivna, precis som i Stockholm, Berlin eller Beijing. Ett tecken på en svunnen tid när alla människor ännu inte hade en liten behändig mobil i fickan.

Jag kan inte erinra mig att jag någonsin har använt en telefonautomat. Men jag minns att telefonautomater har spelat en roll i en av Inspector Morse-mysterierna, och även i Dial M For Murder om jag minns rätt.

Amerikanska collegeungdomar brukade för länge sen också pula in sig telefonautomater för att se hur många av dom som fick plats därinne.

Men det var länge sen och nu är det i alla fall för sent att tänka på att använda en telefonautomat, för som Matt Flegenheimer skriver i New York Times så kommer staden nu att ersätta de otidsenliga telefonautomaterna med WiFi Hotspots: Pay Phones in New York City Will Become Free Wi-Fi Hot Spots

The modern New York pay phone will provide no shelter from the rain, no alcove for the quarreling couple seeking a private moment to reconcile. It will afford little refuge to the prospective superhero requiring a wardrobe change.

In fact, the pay phone of tomorrow will include no traditional phone at all — nor any payment, for that matter, at least for communication within the United States.

But beginning next year, city officials said on Monday, the relics will evolve into something deemed far more practical: thousands of Wi-Fi hot spots across the city, providing free Internet access, free domestic calls using cellphones or a built-in keypad, a charging station for mobile devices and access to city services and directions.

Mayor Bill de Blasio’s administration, which issued a request for proposals earlier this year, awarded the project to CityBridge, a consortium of companies including Qualcomm and Titan. The initiative, known as LinkNYC, will be paid for by advertising revenues from the kiosks’ digital displays.

En utveckling i tiden. Mer på LinkNYCs hemsida.

Pressklipp:
Aftonbladet,Aftonbladet

[tags]LinkNYC, WiFiHotspots i New York [/tags]