Politik

President Obamas bristfälliga plan för en del av USA:s papperslösa

Immigration Prayer Vigil Outside White House

Efter att ha deporterat över två miljoner papperslösa men också år 2012 gett papperslösa som kommit till USA som barn rätt att stanna i landet, så planerar president Obama nu att låta fyra miljoner papperslösa av en total siffra på någonstans kring 10-11 miljoner att få stanna i USA.

Men, som Michael D. Shear och Robert Pear skriver i New York Times, så kommer dessa människor inte att få tillgång till sjukförsäkring, annat än vad dom kan betala med egna medel: Obama’s Plan Could Shield Four Million

Up to four million undocumented immigrants who have lived in the United States for at least five years can apply for a program that indefinitely delays deportation and allows those with no criminal record to work legally in the country, President Obama is to announce on Thursday, according to people briefed on his plans.

An additional one million people will get protection from deportation through other parts of the president’s plan to overhaul the nation’s immigration enforcement system, including the expansion of an existing program for “Dreamers,” young immigrants who came to the United States as children. There will be no longer be a limit on the age of the people who qualify.

But farm workers will not receive specific protection from deportation, nor will the Dreamers’ parents. And none of the five million immigrants over all who will be given new legal protections will get government subsidies for health care under the Affordable Care Act.

En bristfällig reform men ändå bättre än att göra ingenting. Som det är så väntas de immigrationsfientliga republikanerna att gå genom taket åt vad man betraktar som presidentens illegala reform.

Det hör dock till saken att republikanerna välkomnar vissa typer av immigranter med öppna armar. Som t.ex. präster eller sm jag skrev om tidigare i veckan, kubanska läkare.

Mer om det här i morgon när presidenten väntas hålla tal om sin reform. Och då kan vi vänta oss ännu en riktigt smaskig politisk strid i Washington.

USABloggen.se

Pressklipp:
Expressen,VK

[tags]Obama, Papperslösa flyktingbarn i Texas, Flyktingbarn Texas [/tags]

11 thoughts on “President Obamas bristfälliga plan för en del av USA:s papperslösa

 1. Marcin

  Lennart:

  Varför använder sig då presidenten av ordet illegally?

  Låt oss dock inte glömma att presidenten bestämt signalerar att han tänker “driva ut” närapå 6.2 av de 11.4 miljonerna. Alla går inte men litet mer än hälften går bra. 😉
  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-30136245

  Vad kommer hända med de människor som fått stanna och arbeta efter tre år? Är vi säkra på att nästa ledare kommer att omvandla deras tillfälliga arbetstillstånd till permanent uppehållstillstånd? Eller kan de bli så att republikanerna kommer att grusa Obamas initiativ?

  Frågan ingen ställer sig är varför migrationspolitiken har havererat och vem som bär ansvaret för detta.

  Laxen flyter på ytan medan sillen fångas i trålarens finmaskiga trål.

 2. Marcin

  Lennart,
  Obamas agna ord “Overall the number of people trying to cross our border ILLEGALLY is at the lowest level sing 1970s. Those are the facts.”
  https://www.youtube.com/watch?v=xeT_vu31eaw

  “Undocumented workers broke our immigration laws.” 4:04

  Det svåra i den här frågan är hur man skall hantera de barn som fötts i landet av föräldrar som uppehåller sig utan tillstånd. Det blir lite som med anhöriginvandringen i Sverige. Det är tänkt att man måste kunna försörja sig själv för att kunna få hit sina anhöriga, men så fort det finns barn i bilden så undantas regeln. I verkligheten efterlevs regeln i 1% utav fallen.

  “Pass a criminal background check.”
  Hur är det tänkt att detta ska gå till då en person levt oregistrerad?

  1. Lennart

   Marcin: Att passera en gräns utan gällande papper är knappast ett brott, speciellt inte efter så många år. Och det är hur som helst inte möjligt för USA att driva ut fyra miljoner människor ur landet.

 3. Marcin

  Man kan inte kräva att endast medborgarna i ett land skall följa lagar eller välja att ta konsekvenserna av att inte göra det. Det skadar tilliten till staten. Trots allt är det just tilliten som är ofta mycket hög i de länder dit människor söker sig till.

  Jag tycker att man skall följa den lag som finns på området och för att få frisk luft i fläkten så kunde man utvärdera lagarna genom en demokratisk omröstning.

  Hur plockar Obama russin ur kakan?

  Min fråga kvarstår.
  Varför belönar man lagbrott?

  1. Lennart

   Marcin: Vilka brott anser du att de papperslösa har begått. De människor som omfattas av President Obamas amnesti har bott i USA i över fem år utan att begått ett enda brott. Det är utgångspunkten för hela reformen. Så mot de bakrunden, vilka brott anser du att dom har begått?

  1. Lennart

   San: Obamas problem är väl det att om han skulle ge de legaliserade invandrarna tillgång till skattesubventionerad sjukvård så skulle ha riskera att ställas inför riksrätt.

Comments are closed.