Politik

10x, Silicon Valley: är den allt intensivare jakten på elitprogrammerare helt fel?

TechCrunch Disrupt Europe Hackathon

Den allt intensivare jakten på elitprogrammerare liknar allt mer jakten på fotbollsstjärnor som Zlatan Ibrahimović, eller nya film och modestjärnor, eller varför inte stjärnkockar. Stjärnorna, virtuosmusiker, elitmänniskorna, allt från elitsoldater till supermodeller är inne som aldrig förr.

Samma upptrissade löner, samma fokus på stjärnkvalitén, hur en enda person kan dra in miljoner eller rent av miljarder dollar till ett litet startupföretag. Eller rädda ett etablerade företag från undergång.

Stjärnglansen smittar av sig, vem vill inte spela boll med en Zlatan eller programmera med en IT-stjärna?

Lizzie Widdicombe skriver i New Yorker om hur superprogrammerarna nu även har sina egna agenter: The Programmer’s Price. Want to hire a coding superstar? Call the agent.

He put up a job posting on the Web site AngelList, and was immediately flooded with calls from headhunters and e-mails from offshore companies wanting to set up a “short online telephonic meeting.” “I could have had two hundred résumés on my desk,” Bradley said. But he knew that the people behind those résumés weren’t the ones he was looking for. His dream developer might be buried in there somewhere, but Bradley had come to think that developers were like social media itself: “Ninety-nine per cent of them suck.” He added, “The entire problem is wading through the noise.”

Finally, Bradley received an e-mail from 10x, a talent company. 10x was started by two music and entertainment managers, Michael Solomon and Rishon Blumberg, who for the past nineteen years have represented rock stars, including John Mayer and Vanessa Carlton. Recently, in the wake of the digital revolution and the music industry’s implosion, Solomon and Blumberg have begun serving as agents for technologists. 10x claims to represent digital “rock stars”

Programmeringsstjärnor som agentföretaget 10x Hävdar är tio gånger så produktiva som medelsnittet.

Men är det här verkligen sant? För trots att elitprogrammerare är bra att ha så kan dom också ofta vara primadonnor som faktiskt för det svårt för företaget att bygga upp ett team, och det är till syvene och sist teamen som vinner.

Jag minns själv hur jag jobbade i ett team med en superprogrammerare och ingen i gruppen blev motiverad, för den här killen var bäst på allt. Sen tog han ett annat jobb och alla blommade upp och
presterade som aldrig förr.

Men klart är att jakten på skickliga programmerare just nu är glödhet, jag tror aldrig att jag har sett den så intensiv som just nu.

Och precis som med musiker, balettdansöser och idrottsmän så gäller det att börja tidigt, mycket tidigt.

[tags]Programmerare i Silicon Valley, Programmeringsyrket, Elitprogammerare[/tags]

7 thoughts on “10x, Silicon Valley: är den allt intensivare jakten på elitprogrammerare helt fel?

 1. Bosse

  I början av 80-talet arbetade jag på ett företag där vi hade en numera rätt välkänd IT-stjärna som inhyrd konsult. Ingen tvivel om att killen var duktig och en föregångare på många områden. Däremot ger jag inte mycket för hans sociala kompetens och han var rent generellt svår att samarbeta med, så han var väl både på gott och ont för företaget. Såvitt jag vet bor han nu borta i Sunnyvale och jobbar åt några av de större IT-företagen.

 2. Kalle

  Med utvecklare är det så att skillnaden kan vara oändlig. Vissa klarar helt enkelt inte av en viss uppgift överhuvudtaget, medan andra snyter lösningen ur skjortärmen. Svenska löner avspeglar inte det på något sätt. Kanske det handlar om 2x i löneskillnad i bästa fall.

  1. Lennart

   Kalle: Intressant att höra. Finns det någon orsak till att man inte kan betala ut högre lön till exceptionellt skickliga programmerare?

 3. Peter Andersson

  Obamacare-sajten hade kanske behövt ett par elitprogrammerare?

  Hmm.. finns det något ord för motsatsen, typ buggbyggare? 😉

  1. Lennart

   Peter: Ett ord för programmerare som suger. Det är som med modeller som aldrig beskrivs som något annat än supermodeller. Finns det överhuvudtaget vanliga modeller?

  1. Lennart

   Lennart: Tack, mycket intressant, och ja, dom jagar säkert IT-personal. Men det behöver givetvis inte vara programmerare. Det skulle lika gärna kunna vara översättare och marknadspersonal. Men eftersom det rör sig om Lund så borde det ju finnas någon slags koppling till universitetet. Låt mig veta om du hittar något mer om det här.

Comments are closed.