Politik

Poisoning Republicans in the Park, USA:s papperslösa och Obamas fräcka kupp mot republikanerna

Bakgrunden till president Obamas fräcka kupp mot republikanerna med sin amnesti för fyra miljoner papperslösa är följande: under sex långa år har republikanerna gjort allt i sin makt för att stoppa vartenda ett av presidentens initiativ, oavsett hur mycket det kan ha gagnat det amerikanska folket, oavsett vad det har handlar om, oavsett hur mycket det amerikanska folket har gillat presidentens förslag. För Republikanerna är president Obama helt enkelt persona non grata, en person som aldrig borde ha blivit president, som kanske inte ens är amerikanska medborgare, som de avskyr som ingenting annat på denna jorden. Hela deras politik har gått ut på att göra det omöjligt för presidenten att regera.

Och nu, efter ett svidande nederlag vid valurnorna för demokraterna i kongressvalen och med två helt oproduktiva år framför sig, så har Obama slutligen fått nog. Och han har beslutat sig för att ge igen.

Han han gör det genom sin amnesti för omkring fyra miljoner papperslösa, ett beslut som han har fattat utan att först gå till kongressen, och ett beslut som är avsett att reta gallfeber på de radikala Tepåserepublikanerna och få dom att gå till våldsamma angrepp mot presidenten, och starta ett inbördeskrig bland republikanerna. Och de republikanska ledarna inser att ju radikala dom själva framstår desto fler latinamerikanska väljarna kommer dom att förlora i nästa val. Och latinamerikanerna är en snabbt växande grupp väljare som spelar en allt viktigare roll i kongressvalen.

Ashley Parker skriver i New York Times: Boehner Says Obama’s Immigration Action Damages Presidency

WASHINGTON — Speaker John A. Boehner said Friday that President Obama was “damaging the presidency itself” by using his executive authority to prevent the deportation of millions of undocumented immigrants.

Mr. Boehner said that the House would act to counter the president, but he declined to be specific.

“With this action, the president has chosen to deliberately sabotage any chance of enacting bipartisan reforms that he claims to seek,” Mr. Boehner told reporters. “And as I told him yesterday, he’s damaging the presidency itself.”

Mr. Obama, in his address to the nation Thursday night, all but dared congressional Republicans to act — either by passing their own immigration legislation to trump his executive action or by challenging him in a way that could be politically disastrous for the Republican brand.

Nu har president Obama varit noga med att inte starta ett inbördeskrig i USA genom att ge de fyra miljonerna papperslösa amerikanskt medborgarskap och tillgång till hans sjukförsäkringsprogram Obamacare.

Och det betyder tyvärr att hans försök att reta upp republikanerna trots allt mest blir ett slag i tomma luften. Hur finurligt det än är.

Zoltan Hajnal skriver på ledarplats i New York Times att det amerikanska folket som helhet är mycket skeptisk mot papperslösa och han tror att presidentens reform kan komma att leda till en kräftgång för demokraterna under många år framöver: The Democrats’ Immigration Problem

Yes, immigration is an important issue for most Latinos and Asian-Americans. And yes, 63 percent of Latinos and 66 percent of Asian- Americans voted for Democratic candidates for Congress in the midterms. The executive order could solidify and expand that support for years to come.

But Latinos and Asian-Americans made up only 11 percent of the electorate. Even if immigration were the only issue driving their vote — and it most certainly was not — it could have shifted the national partisan balance of power by only a few percentage points.

Whites, meanwhile, accounted for 75 percent of the electorate. Far more than any other group, whites will decide the fate of the parties in the years to come. Unfortunately for the Democratic Party, the data suggest that immigration very much matters for whites.

Polls indicate that an overwhelming majority of white Americans view illegal immigration as a serious problem. A third think immigration over all is bad for the country.

En fråga som kommer att få sitt svar i kongress och presidentvalet om två år.

USABloggen.se

Pressklipp:
SvD,Expressen,DN

[tags] Obama papperslösa, Obama republikanerna, USA immigration, USA Obama, Invandring republikaner[/tags]

10 thoughts on “Poisoning Republicans in the Park, USA:s papperslösa och Obamas fräcka kupp mot republikanerna

 1. San

  Gerrymandering absolut. Men yngre, latinos och asiater är mindre röstbenägna. Svarta röstar i större utsträckning har jag för mig. Så jag tror faktiskt inte det har med försvåradet av röstning att göra.

 2. San

  Lennart

  Att vinna majoriteten av rösterna i 5 av de 6 senaste presidentvalen är rätt dominant. Kan inte ha hänt på över 100 år.

  1. Lennart

   San: Man kan i det sammanhanget fråga sig varför demokraterna, som alltså har 12 miljoner fler medlemmar än republikanerna också inte har en överväldigande majoritet i både representanthuset och senaten.

   Svaret beror till en del på deras gerrymandering och republikanernas inskränkning av rösträtten i de stater där de har makten. Men det räcker inte som förklaring.

 3. San

  Märkligt påstående i mina ögon. Jag tror unga kommer att vara glada över Obamacare, unga kommer att vara glada över amnestin med tanke på hur den demografiska fördelningen ser ut i de åldrarna, det är sådant som kommer att få unga att rösta på Demokraterna 2016.

  “Förnyelse” är bara en floskel, låter bra naturligtvis, vem kan vara mot det särskilt unga. Att Republikanerna ständigt håller på och förnyar sig beror på att de har desperat svårt för att vinna President posten, det ser inte på något sätt ut att ha förändrats till nästa val. Så de försöker det mesta för att vinna nya väljargrupper men lyckas bara reta upp sina gräsrötter när de gör det.

  Den enda förnyelse Demokraterna behöver är att få latinos, asiater och unga att gå och rösta i mellanårsvalen. Annars ligger de bra som de gör.

 4. San

  Är det något man lärt sig de senaste åren så är det att Demokrater förblir Demokrater och Republikaner förblir Republikaner, några swing-voters existerar knappt. Så det enda som spelar någon roll är om dina väljare dyker upp på valdagen.

  Högst tveksamt att vita demokrater skulle lämna partiet pga detta. Arbetarklass vita röstar överväldigande på Republikanerna redan nu. Den typiske vite demokraten är knappast någon som oroar sig för papperslösa.

  Däremot kommer det ju garanterat att locka fler latinos och asiater till valurnorna 2016 och som man sett i ett flertal delstater så är det i princip hur många latinos som avgör valen.

  Lyndon B Johnson ska väl ha sagt “We have lost the south for a generation”, möjligen har Demokraterna nu förlorat vit arbetarklass för en generation (till).

  1. Lennart

   San: Jag är också förvånad över påståendet att demokrater skulle lämna partiet över amnesti för papperslösa. Klart är dock att republikanerna ständigt förnyas,kanske inte alltid i rätt riktning, medan demokraterna mest verkar stå och trampa på samma plats. Jag har svårt att se varför någon ung amerikan skulle vilja gå med i det demokratiska partiet idag.

Comments are closed.