Politik

USA: i den djupa södern, dramatiskt värre om homoäktenskap i South Carolina

Downtown Charleston

Den charmiga staden Charleston i South Carolina

När svenskar pratar om USA så handlar det mest om New York, Los Angeles och kanske också Las Vegas och Florida. Vad det garanterat inte handlar om är Sydstaterna, annat än om man har något vuxet barn som fick en helt fel kritvit amerikansk pojk- eller flickvän från “Dixie” med medeltida åsikter om tolerans och en årsbiljett till närmaste kreationistpark – och på så sätt hamnat söder om Mason Dixon-linjen, USA:s virtuella motsvarighet till Berlinmuren.

Men det finns alltså ett annat USA, som visserligen kan vara hur charmigt som helst för den tillfällige turisten. Men där man helst inte vill bosätta sig.

Charles M Blow skriver i New York Times om hur dagens sydstater blir alltmer republikanska, tvärt emot vad man kanske hade trott: The Solid South Will Rise Again

After the midterms, The Associated Press provided this tally:

“In January, the G.O.P. will control every governor’s office, two U.S. Senate seats, nearly every majority-white congressional district and both state legislative chambers in North Carolina, South Carolina, Georgia, Alabama, Tennessee, Mississippi, Arkansas and Texas.”

It is important and relevant that The Associated Press pointed out the racial dichotomy because, in the South, ideology and racial identity are nearly inseparable.

I’m reminded of the story that one of my brothers told about being transferred along with a white co-worker to Mississippi. He and the co-worker were shopping for homes at the same time. The co-worker was aghast at what he saw as redlining on the part of the real estate agent, who never explicitly mentioned race. When the coworker had inquired about a neighborhood that included black homeowners, the agent responded, “You don’t want to live there. That’s where the Democrats live.” The co-worker was convinced that “Democrats” was code for “black.”

Så när amerikanska federala domare nu förklarar att delstaterna inte kan vägra samkönade par att gifta sig, så utbryter paniken i sydstaterna. Och speciell då i de allra mest konservativa delstaterna, som South Carolina. Där man har gjort allt i sin makt för att förhala och förhindra samkönade äktenskap.

Adam Liptak skriver i New York Times: Supreme Court Allows Same-Sex Marriages to Proceed in South Carolina

Over the dissents of two justices, the Supreme Court on Thursday allowed same-sex marriages to proceed in South Carolina, rejecting an emergency application seeking a stay of a judge’s order striking down the state’s ban on such unions.

In urging the Supreme Court to intercede, state officials had stressed federalism concerns, saying that South Carolina’s voters rather than the federal government should be allowed to decide questions of “domestic relations,” including marriage.

The officials also noted that the legal landscape had changed since the Supreme Court last month refused to hear appeals from decisions striking down bans on same-sex marriage in five states.

A recent ruling from the federal appeals court in Cincinnati upholding several state bans, they said, made it likely that the Supreme Court would soon decide whether there is constitutional right to same-sex marriage.

Nu är det alltså homoäktenskap lagliga även i det charmiga men intoleranta South Carolina.

I alla fall tills högsta domstolen tar upp frågan.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags]Samkönade äktenskap USA, USA homoäktenskap, South Carolina homoäktenskap, South Carolina gay marriage[/tags]