Politik

Måste läsas för alla datormolnutvecklare: The twelve-factor app och Andrew Odewahns The Distributed Developer Stack Field Guide

Odewhan1

Programutveckling i datormolnen skiljer sig radikalt från den traditionella vattenfallsprocessen, Då handlade det om programmeringsteam på ett par tre bataljoner som ofta tog ett år eller längre på sig att skriva ihop program i Fortran eller C som var avsedda för massiva stordatorsystem som var stora som halva Småland och som gjorde betydligt mer oväsen än hela Globen under en rockgala. Sen när man väl hade skrivit klart så festade i veckor och när man hade slutat festa så började man fixa alla buggar som kunderna upptäckte så snart som dom hade installerad datatejpen.

Idag handlar allt om distribuerade system som snickras ihop av pyttesmå programmeringsteam som lätt ryms i en etta på Söder eller i någon grå svensk förort och som är uppkopplade till datormolnen via bredband.

Man kör en process som kallas DevOps och som står för Utveckling + Operationer, och som betyder att man börjar med en Minimum Viable Product, alltså en minimal produkt som dock är bra nog att den kan användas för något begränsat. Istället för att man tar ett år på sig och skriver en massiv produkt som sen ingen vill ha.

All utvecklingen görs i datormolnen och så fort som man får höra från kunderna så ändrar man produkten och lägger till och drar ifrån genom daglig uppdatering av produkten. Eller ibland uppdateringar varenda timme.

Produkten är också distribuerad över hundratals eller tusentals billiga Intel-datorer uppe i datormolnen som använder sig av ett nätverk av heterogena datorsystem som kopplas samman av datorkod skriven i språk som Node.js, Ruby, Python, eller Apples nya Swift.

The Twelve-Factor app är ett intressant
manifest om programutveckling i datormolen och Andrew Odewahns The Distributed Developer Stack Field Guide , som finns i PDF format, en litet fylligare beskrivning av samma fenomen.

En helt ny värld a programutveckling som är oerhört fascinerande att sätta sig in i. Och som håller på att förändra världen.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags]The twelve-factor app, Andrew Odewahn, The Distributed Developer Stack Field Guide [/tags]