Politik

USA: Ferguson, rasism, militariserad polis och dödsskjutningen av Michael Brown

ferguson dc protest 112514 13

Många, inklusive jag själv, trodde att USA för länge sen hade lagt sina “rasproblem” bakom sig. Men idag vet vi att det tyvärr kommer att ta ytterligare flera decennier, om inte ännu längre, innan unga afroamerikanska män kan känna sig trygga i USA.

Men som Amerikanska The Nation skriver på ledarplats så handlar protesterna om mycket mer än ännu en dödsskjutning av en ung afroamerikansk amerikan.

I Ferguson, en stad på 21.000 mestadels afroamerikanska medborgare utfärdade tingsrätten mer än 32.000 arresteringsorder för ickevåldsbrott under 2012! : Why Ferguson Burns. Angry protesters are seeking justice for Michael Brown—and much more.

Let’s also talk about “broken windows” policing, the guiding principle in virtually every major city in America. The debate over stop-and-frisk in New York, in which more than 80 percent of those stopped were African-Americans or Latinos, exposed the racist underpinnings of such policies. Less known has been the fact that over-policing minor offenses isn’t just racist; it’s systematic extortion of the poor.

In Ferguson, a town of 21,000 mostly African-American citizens, the city court issued more than 32,000 arrest warrants for nonviolent offenses in 2012, raking in court fees and fines from those too poor to mount a legal defense. As Radley Balko documented in a devastating Washington Post exposé, some municipalities in St. Louis County make 40 percent or more of their annual budget from the collection of fines for infractions as minor as playing loud music, disturbing the peace and, yes, even wearing saggy pants.

And let’s talk, finally, about what all this over-policing ultimately produces: a historically unprecedented system of mass incarceration in which nearly half of all black men by age 23 will have been arrested, and in which 3,000 prisoners—65 percent of them black—currently languish in prison for life for nonviolent crimes.

Det talas ofta i Sverige hur den amerikanska polisen har fått ner brottsligheten speciellt i New York genom aggressivt polisarbete mot alla småbrott som man stöter på. Allt från att någon går mot röd gubbe till att dom slänger skräp på gatan. Men vad som inte sägs i hyllningsartiklarna till polisen är att de här aktionerna oftast riktar sig till USA:s afroamerikaner, av en polisstyrka som idag allt oftare är beväpnad med tunga pansarvagnar!

Det här är ett problem som USA inte längre kan strunta i. Det måste åtgärdas helt enkelt.

Och protesterna i Oakland här i Silicon Valley har också varit omfattande., arga och mycket stökiga.

USABloggen.se

Pressklipp:
SvT,Aftonbladet

[tags]Ferguson protester, Michael Brown USA, Rasproblem USA, USA skjutvapen[/tags]

21 thoughts on “USA: Ferguson, rasism, militariserad polis och dödsskjutningen av Michael Brown

 1. Christer W

  Här ska det här inlägget vara.

  Jag minns en kommentar i början på 80-talet från två liftare som jag tog upp. De tycke att svenska uniformer var som snygga kostymer oavsett om de satt på poliser, yrkesmilitärer och värnpliktigas permissionsuniform. Killarna var från us. De ansåg också att uniformen intryck var trevligt och förtroendeingivande.

 2. San

  Tror du att antalet anmälda brott avspeglar antalet arresteringsorder? Du verkar antyda att allokeringen av polisens resurser beror på hudfärg och inte brottsligheten i området. Kanske är det en klassfråga som avspeglar sig i skillnaden på antalet arresteringsorder mellan Palo Alto och Ferguson. Finns det rasism bakom klasskillnaderna mellan svarta och vita? Säkert. Men det bekämpas knappast genom att polisen drar bort sina resurser från utsatta områden.

  1. Lennart

   San: Nu tror jag inte att det går att bevisa att innevånarna i Ferguson är mer brottsbenägna än dom i Palo Alto. Så färre poliser skulle mycket väl kunna betyda färre gripanden. Speciellt mot bakgrunden av den underlig militariseringen av den amerikanska polisen. Det förbättrar knappast relationerna med lokalinnevånarna att köra omkring i pansarvagnar.

 3. San

  För egen del så tycker jag att Darren Wilsons historia låter trovärdig. Någon sorts handgemäng har de hamnat i. Sen har amerikanska poliser tyvärr väldigt stora friheter att börja skjuta.

  Tycker ilskan just kring den här händelsen är något förvånande, det troligaste svaret är nog att det är payback för George Zimmerman och andra händelser. I New York har du dessutom fallet med Eric Garner där Grand Jury fortfarande överlägger. Eric Garner fallet är ett betydligt uppenbarare fall av polis övervåld som lett till en svart mans död än Mike Brown, men ändå är inte uppmärksamheten lika stor.

 4. San

  Rädslan för svarta män och andelen svarta i poliskåren är däremot ett problem. Att vissa områden har större polisnärvaro är det inte.

 5. San

  Lennart

  Du menar att det givet borde vara att antalet arresterade i Palo Alto skall vara lika många som i Oakland? Oklart om du är oinsatt eller om du bara trollar.

  1. Lennart

   San: Nu tror jag att vi pratar förbi varandra. Jag är inte riktigt säker på vad vi diskuterar eller debatterar längre.

   Vad jag försökte säga är följande: “In Ferguson, a town of 21,000 mostly African-American citizens, the city court issued more than 32,000 arrest warrants for nonviolent offenses in 2012, raking in court fees and fines from those too poor to mount a legal defense”.
   Detta enligt The Nation.

   Du svarade då, helt logiskt att vi inte kan ta ställning till siffran utan att jämföra den med “vita” städer. I Palo Alto, med en befolkning på 66 000, dvs ungefär tre ggr så stor som Ferguson, så utfärdade man under 2012 under 3000 arresteringsorder: http://www.instantcheckmate.com/criminal-records/California/Palo-Alto/ Och av dom var f.ö. minst hälften minoriteter. Alltså inte över 70 000 som borde ha varit fallet om arresteringsfrekvensen hade varit konstant över USA. Och i Ferguson handlade det dessutom om icke-våldsbrott.

   Frågan är då, är afroamerikaner mer kriminella än vita amerikaner? Och och så inte är fallet, vilket jag inte tror, så är frågan varför så många av dom blir arresterade?

   Vad som gör den här frågan så allvarlig för städer som Ferguson är det faktum att de som hamnar i fängelse sen ofta blir sjuka i fängelset och får men för livet, som New York Times nyligen has tagit upp på ledarplats:
   http://www.nytimes.com/2014/11/27/opinion/mass-imprisonment-and-public-health.html?hp&action=click&pgtype=Homepage&module=c-column-top-span-region&region=c-column-top-span-region&WT.nav=c-column-top-span-region&_r=0

   Oavsett vad man tycket så är USA:s stora fängelsebefolkning ett växande socialt problem som speciellt drabbar landets minoriteter och främst då afroamerikanerna.

   En intressant och inte minst viktig fråga som jag dock inte påstår mig vara speciellt djupt insatt i.

 6. San

  Peter

  Ja då, jag känner till alla olika teorier om varför brottsligheten minskat i USA i allmänhet och i New York i synnerhet. Vad det nu har med saken att göra i det här fallet. Det är en teori som vilken som annan. En annan ännu rimligare teori är att den amerikanska befolkningen blivit äldre och att män i 20 års åldern oftare begår brott.

  Att polisnärvaron är högre i brottsbelastade områden känns rimligt och så länge brottsligheten minskar så finns det nog ingen anledning att ändra på det.

  Lennart

  Tror du att brottsbenägenheten och klass har med varandra att göra? Menar du att brottsstatistiken i alla bostadsområden egentligen är exakt likadan ut? Arresteringsorder på 32000 ska isf jämföras med arresteringsorder i andra områden och respektive områdes brottsstatistik.

  Mig veterligen så utfärdas de flesta arresteringsorder pga någon anmälan, men du menar att polisen sitter och hittar på arresteringsorder på egen hand?

  Ska det vara en ögonöppnare så får siffran åtminstone jämföras med något.

  1. Lennart

   San: Fundamentala och intressanta frågor. Vad vi vet är att det sitter 2.3 miljoner amerikaner i fängelse, eller 25 procent av alla världens fångar.

   Vi vet också att afroamerikaner utgör en diskproportionellt stor andel av fängelsebefolkningen i USA.

   Vilket givetvis kan bero på att afroamerikaner är mer brottsbenägna än “vita”. Men den som påstår det måste verkligen ha på fötterna för att inte – med rätta – bli anklagad för att vara en öppen rasist.

   Jag är inte insatt i den här problematiken helt enkelt, men jag misstänker starkt att vita poliser i afroamerikanska områden arresterar fler människor än man t.ex. gör i det exklusiva Palo Alto här i Silicon Valley.

 7. Christer W

  Jag vill skriva några få rader av en man som dog för snart 44 år sedan.

  “Den som älskar negern är lika ´sjuk´som den som hatar honom.”

  “förstå mig rätt. Jag är övertygad om att det vore av största intresse om det visade sig att det fanns negerlitteratur eller negerarkitektur under 400-talet före kristus. Jag skulle bli mycket lycklig om det visade sig att en svart filosof hade brevväxlat med platon. Jag kan däremot inte för mitt liv förstå i vilket avseende en sådan upptäckt skulle förändra situationen för åttaåriga barn som arbetar på sockerrörsfälten på Martinigue eller Guadeloupe.”

  Dessa citerade rader skrevs omkring 1950.

  Och innan ni börja gasta rasism. Sök på Frantz Fanon

 8. Peter Anderssons

  @ San

  Giuliani har fått cred för något som egentligen bara delvis var hans förtjänst. Malcolm Gladwell har skrivit om detta i någon av sina böcker. Kontentan var att USA införde fri abort 1974 och att det har med det att göra. Unga män mellan 15-25 är alltid överrepresenterade i all brottstatistik. Oönskade barn växer i större utsträckning än önskade upp och blir överrepresenterade på samma sätt. I början av 1990-talet när Giuliani satte sin agenda i verket var USA precis framme vid den tidpunkt då det sammantaget började “saknas” hundratusentals oönskade barn över hela landet som lagligt blivit aborterade. Antalet mord och grova våldsbrott sjönk nästan lika mycket (och i vissa fall lika mycket eller mer) i andra stora städer som inte alls införde några giulianiåtgärder överhuvudtaget.

  1. Lennart

   Peter: Bra, det stämmer, och till det kommer en annan viktig faktor, nämligen den epidemi av blyförgiftning som ledde till hjärnskador hos många unga i USA strax efter Andra Världskriget, och som senare åtgärdades och ledde till avsevärt lägre brottslighet. http://en.wikipedia.org/wiki/Lead_poisoning

   Vad vi idag vet är att ett relativt litet antal grovt kriminella som Anders Eklund begår ett stort antal brott. Om man bara kan sätta dom bakom galler så kan man få ner brottsligheten.

   Det är därför som det var vansinnigt att göra som man gjorde i Sverige under många år, nämligen att preskribera mord. På så sätt så kom ju mördare undan och kunde fortsätta sin verksamhet.

 9. Marcin

  Har inte hittat någon bra sida som sammanställer antal poliser som dödas i tjänst årligen. Officer down memorial page innehåller ganska mycket information men det går inte dra ut den på ett enkelt sätt. Finns det något annat ställe?

  2010 tycks ha varit ett tufft med tanke på hur många som gått åt. Hittar inte namnet på polisen men man kan läsa en kort notis om hur de förlorat livet genom att klicka på deras namn. Ett fall som förvånade mig var när en polis avrättades genom skott i huvudet medan han åt på en matställe.

  http://www.odmp.org/search/year/2014

 10. San

  Tror jag för första gången håller med en Republikan.

  “Men vad som inte sägs i hyllningsartiklarna till polisen är att de här aktionerna oftast riktar sig till USA:s afroamerikaner”

  Det beror ju ganska enkelt på att vissa områden är mer brottsbelastade än andra, anledningen till det kan man mycket väl diskutera, men polisarbete handlar främst om att minska brott och då bör de rimligtvis vara närvarande där brotten sker. Med tanke på att brottsstatistiken minskade dramatiskt under Giuliani i New York (men även hela USA) så kan man knappast klaga på hur polisen fördelat sina resurser.

  Vi pratar inte om några små skillnader i mordstatistiken heller, områdena med den högsta ligger på 30/100000 och de med den lägsta runt 5/100000.

  Men du ser alltså ett stort problem i att polisen huvudsakligen arbetar i områden med hög brottsbelastning och vill åtgärda detta med att sprida ut polisen jämnt på alla områden oberoende av mängden brottslighet?

  1. Lennart

   San: The Nations artikel är en ögonöppnare: Ferguson, en stad på 21.000 mestadels afroamerikanska medborgare utfärdade tingsrätten mer än 32.000 arresteringsorder för icke-våldsbrott under 2012!

   Jag har svårt att tro att afroamerikaner är mer brottsbenägna än vita amerikaner.

   Den här aspekten på “rasrelationer” i USA är något jag aldrig har sett omskrivet i den svenska pressen.

Comments are closed.