Politik

I skuggan av torkan i Kalifornien, innovativt tänkande om framtidens städer

California Ground Squirrel (?)

Klicka på pilen för att lyssna på podradioprogrammet.

Vad händer om torkan här i Kalifornien inte varar i ett eller två år itan i decennier framöver? Kan det dagens samhälle ens överleva under såna förhållanden? Kan innovativt nytänkande leda till ett helt nytt och miljövänligt samhälle?

Amy Standen skriver på den lokala radiostationen KQED: Designing California Cities for a Long-Term Drought

Let’s consider the possibility that this drought we’re in could last more than than just a few dry years.

Geologic history in California is marked by epic droughts — droughts lasting decades, even centuries. There’s no way of knowing whether we’re at the start of one of those, but scientists say it’s possible.

Meanwhile, most Californians live in cities designed, to a great extent, on the promise of nearly endless water, imported from wetter parts of the state via massive engineering projects like the California State Water Project.

It’s not hard to imagine a collision looming between how we expect water to behave — piped, channelized, pumped according to our needs — and how it may increasingly behave in coming years — sporadic, unpredictable, sometimes too much, sometimes too little.

When water doesn’t do what we want it to anymore, how does that change the way we live?

Torkan kommer hur som helst att fortsätta i flera år framöver, så nytänkande kring vatten och grön energi är inte ett kanske utan ett måste. Och sån innovation skulle i sin tur kunna leda till nya industrier som skulle kunna komplettera IT-industrin här i Silicon Valley.

USABloggen.se

Pressklipp:
SVD

[tags]Drought in California, Kalifornien torka, Torka i Kalifornien [/tags]