Politik

Romantik, sjölejon och termiter: de kaliforniska pirarna lockar turisterna

Pismo Sunset 3-7-2010

Piren i Pismo Beach.

Att bygga långa pirar rakt ut i havet är något de flesta strandsamhällen för eller senare kommer på. En av de mest massiva och kända är Brighton Beach Pier i England.

Chilling out

Sjölejon latar sig under piren i Santa Cruz.

Men det finns även långa pirar i Kalifornien, som alla har det gemensamma att dom är byggda på tusentals pålar, är välbesökta, inte minst av termiter och turister. Och mycket intressanta att se underifrån för den som har möjligheten.

Det här är piren i det trevliga strandsamhället Pismo Beach, inte helt olikt svenska Falkenberg, som ju också har sin egen pir, som dock är aningen kortare.

Nu kommer dock gåtan, för piren i Santa Cruz ute vid kusten här i Silicon Valley kallas inte pir utan varv alltså Wharf.

Trots att den ser precis likadan ut som den i Pismo Beach. Och som om inte det vore nog så har vi sen också Brännö brygga, den med dansen, som ju också var en pir men kallades brygga.

Sen har vi givetvis de traditionella pirarna i San Francisco, som liksom kusinerna i New York används av fartyg för att lätta till. Men till det är inte pirarna i Pismo Beach eller Santa Cruz avsedda. Fråga mig inte varför.

Men om ni skulle befinna er i Kalifornien så stick då till närmaste pir. Dom är absolut värda att se.

[tags]Pirar i Kalifornien, Californian piers[/tags]