Politik

Santayana, Palestinierna, Netanyahu, Apartheid och Nürnberglagarna.

1428_leunig

Den australiensiske tecknaren Michael Leunig via Mondo Weiss

Utvecklingen sedan Andra Världskriget går långsamt mot större tolerans. T.om. i det konservativa USA så ökar nu toleransen av landets HBTQ-människor, som för bara ett par decennier sedan klassificerades som mentalsjuka.

Det är idag helt uteslutet att Tyskland skulle ställa krav på det forna Östpreussen eller Alsace-Lorraine. Skulle en tysk politiker göra det så skulle han omedelbart få avgå. Det är bara i Östasien som Kina och Japan fortfarande kan hota med krig över småöar långt ute i oceanen.

Och givetvis i den muslimska världen där Shia och Sunni-muslimer fortfarande dödar varandra vid första chans de får.

Men det är bara 79 år sen som den tyska regeringen beslöt sig för att helt utan anledning införa öppen diskriminering mot miljoner tyskar. Det skedde den 15:e september 1935 och det skedde inför öppen ridå. Ingen protesterade.

Som Wikipedian skriver:

Nürnberglagarna är benämningen på tre lagar antagna av den tyska riksdagen den 15 september 1935….Genom Nürnberglagarna introducerades de regler som därefter tvingade tyska myndigheter att särskilja judar från andra tyska medborgare. Den judiska befolkningen uteslöts genom detta från rätten till fullvärdigt medborgarskap.

Att Netanyahu-regeringen i Israel nu är på väg att införa liknande lagar mot Israeliska medborgare av palestinsk börd borde få varningsklockor att ljuda och sirener att tjuta över hela Europa och USA.

Isabel Kershner skriver i New York Times: Israeli Cabinet Approves Nationality Bill

The Israeli cabinet on Sunday approved contentious draft legislation that emphasizes Israel’s Jewish character above its democratic nature in a move that critics said could undermine the fragile relationship with the country’s Arab minority at a time of heightened tensions.

The promotion of a so-called nationality law has long stirred fierce debate inside Israel, where opponents fear that any legislation that gives pre-eminence to Israel’s Jewishness could lead to an internal rift as well as damage Israel’s relations with Jews in other countries and with the country’s international allies.

The vote on Sunday also highlighted political fissures within the governing coalition amid increasing talk of early elections. The bill, a proposal for a basic law titled “Israel, the Nation-State of the Jewish People,” passed 14 to 6, with two centrist coalition parties opposing it. Parliament still has to approve the bill for it to become law.

Det här handlar alltså inte om palestinier i de ockuperade territorierna, det handlar om israeliska medborgare som kommer att berövas sina rättigheter bara för att dom har fel etnisk tillhörighet.

Som George Santayana skrev “Those who cannot remember the past are condemned to repeat it”.

Efter andra världskriget försvarade sig de tyskar som hade vänt bort blicken mot vad som skedde med att “ja men vi visste ingenting”. Idag håller den förklaringen inte längre. Vi vet och den som håller tyst idag är direkt medansvarig för att Netanyahu-regeringen nu hotar att “utförsäkra” en fjärdedel av sin egen befolkning.

Den siffra som vanligtvis nämns är “en femtedel” men enligt amerikanska CIA som brukar ha koll på sånt så är den riktiga siffran 24,5%.

Nu har de nya lagarna ännu inte trätt ikraft, men jag väntar ända på att alla svenska partier och kanske speciellt Folkpartiet ska protestera.

Norska NRK skriver om en något oväntad israelisk diplomat som engagerar sig för palestiniernas sak: Sa opp som israelsk stabssjef – nå jobber han for en palestinsk stat.

Leverte inn diplomatpasset i protest

Han er tidligere israelsk ambassadør i Sør-Afrika og stabssjef i det israelske utenriksdepartementet, men har nå trukket seg fra jobben og levert inn sitt diplomatpass i protest mot israelsk politikk.

Etter at Sverige offisielt anerkjente Palestina, og det britiske parlamentet gjorde det samme, bestemte han seg med flere andre fredsaktivister for å forsøke å få flere land til å anerkjenne Palestina som egen stat.

Nå oppfordrer han Det norske arbeiderpartiet som opposisjonsparti til å få til en avstemning i Stortinget så lenge den norske regjeringen ikke vil anerkjenne en palestinsk stat.

Liel understreker at det er den eneste måten for å redde en tostatsløsning, og hindre at Israel blir en apartheidstat.
Apartheid-stat

– Vi har ikke noe tid å kaste bort. Hvis det ikke er på plass en palestinsk stat om ett eller maksimum to år, vil det aldri bli noen palestinsk stat, sier Liel.

Pressklipp:
SR,Aftonbladet

[tags] [/tags]

12 thoughts on “Santayana, Palestinierna, Netanyahu, Apartheid och Nürnberglagarna.

 1. Ann-Katrin Roth

  Lennart: Vem har talat om att skuldbelägga det palestinska folket, palestinaaraberna? Jag har inte gjort det. Skulle aldrig falla mig in. Jag skuldbelägger, j’accuse, de grupper och cyniska arabiska ledare som odlar hatet, som hyllar massmördare, som uppviglar till mer hat, enbart för att en judisk stat finns. Att aktivistgrupper ignorerar och tom accepterar terrorn, som om den vore oundviklig från arabiska grupper, en rasistisk(!) syn, är något att också vara kritisk mot.

  Om din fråga: Är det nåt slag newspeak att kalla alla judar som grupp, de som bor på VB, för terrorister även om/när de inte idkar terror enligt den gängse rynen på terrordåd? I frågan finns åtminstone sex påståenden vi måste diskutera och vars betydelse, politiskt, historiskt och människorättsligt vi borde komma överens om och definiera innan vi kan tala rationellt. Bort med preconceived notions alltså för båda av oss, så det blir en avpolitiserad clean plate. Tills vidare: Gillar inte statens bosättningspolicy men står bakom judars och arabers rätt att bosätta sig på lagligt skaffad mark i området.

  En lösning måste börja med att parterna sätter sina bakändar i förhandlingsstolarna, ansikte mot ansikte. Sedan kan de ge och ta och kompromissa fram en varaktig lösning i god tro. Mark går att kompromissa om, ge och ta. Döda går inte att återuppväcka, så en lösning måste enligt mig vara att terrorgrupperna avväpnas och att uppviglingen stoppas.

 2. Ann-Katrin Roth

  Lennart: Tack för svar. Om det är progressivt/judiskt perspektiv att försvara en terrorgrupp vars agenda är död och förstörelse, vars stadgar och uttalanden bara vill judars, som dem i Mondoweiss’ död, då ger det både progressive och judiskt ett mycket dåligt namn. Kritik är en sak. Gå ner i brygga (bending over backwords) för att försvara Hamas är en annan. Lika naivt som när L&W erkände Palestina mitt under rasistiska uppviglingar och vansinniga dåd. Mer mångsidigt, visst, på båda sidor. Saknas skarp kritik även av palestinska ageranden, saknas nyanserad bild av mångfasetterade Israel i mainstream, saknas rapporter av samarbete mellan folken.

  Hur skriver Mondoweiss från insidan som du? Bor skribenterna i Israel? Inga problem. Skriva regimkritiskt i Gaza eller ens på VB är farofyllt, fuor liv och lem. Dåligt med mänskliga rättigheter även på VB. Abbas har inte tillåtit val. Hans mandat gick ut för många ar sen.

  Intressant: Netanjahu upplöser regeringen just när Löfvéns också är i blåsväder. Vill inte se något inflytande från SD men är glad över utvecklingen i Sverige. Jag är lite ledsen å Löfvéns vägnar, partisk eftersom han växte upp i mina trakter och har en fin mamma. Får se vad israelvalet leder till. Netanjahu har ju liksom Löfvén inte haft majoritet heller. Sjöstedt kallar alliansens beteende som sexåringars medan han själv förblev kommunist ett bra tag sedan muren föll i hans och Ohlys älskade DDR. Håhåjaja.

  1. Lennart

   Ann-Katrin Roth: Men är inte bosättarna också terrorister som tar palestiniernas land och deras vattenkällor och steg för steg driver bort dom från sitt eget land?

   En lösning måste väl trots allt börja med att ockupationen hävs? Att skuldbelägga det ockuperade folket kan väl knappast leda till fred? Det är väl istället bara ett argument för fortsatt ockupation och fortsatta bosättningar?

 3. Ann-Katrin Roth

  Lennart: Jag hade tänkt vara tyst, och var tyst flera dagar, vill inte dra på mig det vanliga ovettet, tills det kom märkliga kommentarer, vilket även du noterade. Svaren, tal om “antisemitkortet”, tal om att några bilder skulle visa naziliknande tendens i Israel, (skulle det inte lika gärna kunna visa terrorgrupperna obevekliga attacker och hot och nödvändigheten av starkt försvar?), så enligt Niemöller borde jag säga några ord. Pissed off big-time. 🙂

  De märkligt aningslösa serierutorna apade efter Martin Niemöllers kloka ord, med palestinierna utsedda som denna regions motsvarighet till Europas jagade, innestängda, innebrända, ihjälsvultna, bortfraktade, namnlösa nummertatuerade, industriellt massmördade massbegravda själar, där enbart den judiska staten och i förlängningen judarna (iom just nazijämförelsen) är förövare au par med SS underförstått, sporrar ju till hets mot folkgrupp. Inget förvånande att de igen kommer ut ur träpanelen, Lennart.

  Mondoweissgänget sprider det de har vett till – vilket inte är mycket i min syn. Låt dem tota ihop nån cartoon om IS eller varför inte om tyranniska Hamas. Visst, Mondoweiss är mot IS men vill gärna försvara Hamas som motståndsorganisation.

  Vilka kritiserar INTE Israels agerande ofta? Mondoweiss? Ah, de vill kunna ensidigt skuldsätta israelerna och jämställa dem med nazister utan att ses som judeföraktare? Jaha. Men det går liksom inte vidare bra, för om det är något som visar på judeförakt så är det denna jämförelse, vare sig den kommer från judar i Mondoweiss eller inte. Den är så illasinnad att jag förvånas att anständigt folk vill använda den.

  Många tycker nog denna cartoon är knepig, smart och bra. Tankarna går nog lätt till att “israelerna, dvs judarna – för inte tror jag de syftar på israeliska druser, palestinier, arameer, kaldeer, kristna eller muslimer, eftersom de drar in WWII – beter sig som nazisterna”, att döma av kommentarerna. Detta är ju inte sant och blir för mig tecken på folkförakt. Det är en skymf mot alla som led av nazisternas obarmhärtiga förföljelser och dödsmaskineri. Det tror jag du kan förstå. Så vad åstadkommer bilden annat än skymma och förvanska?

  Psst, Lennart, det Mondoweissarna och andra håller tyst om i denna konflikt är ju terrorgruppernas mål och metoder. Dra fram en cartoon baserad på Niemöller, där de mördade eller trakasserade eller förtryckta av Hamas visas grupp efter grupp, opponenter till Hamas, homosexuella, kvinnor, barn, kristna, oliktänkande…Finns en del likheter mellan Hamas ideologi och Nazisternas. Dödligt våld mot människor bara för att de finns där de inte vill att de ska finnas, det ultimata målet om krigande mot ett land och dess folk, specifikt judarna, tills slutet, det nyaste löftet att kriget kommer att fortsätta än hårdare från Västbanken.

  Bäst inte låta sig distraheras av antisemitism som finns inom palestionska styret. Bäst skylla på hatobjektet.

  Men, Lennart, du har all rätt till din syn på din egen blogg. 🙂

  Bli inte så pissed-off på mig bara, för att jag vågar opponera mig. Du ska ha beröm för din tolerans av det fria ordet.

  Vänligen, Ann-Katrin

  1. Lennart

   Ann-Katrin Roth, det är kommentarer som gör en blogg läsvärd. Och jag vill i alla fall inte bara få kommentarer som delar min egen åsikt. Återkommer till din kommentar senare, måste njuta av det ovanlig regnet här i Silicon Valley nu. 🙂

  2. Lennart

   Ann-Katrin Roth: en intressant utveckling som jag tänker skriva om till Jul, eftersom jag knappast kommer att få tid dessförinnan, är att allt fler unga amerikanska palestinier idag reser till Israel, precis som amerikaner av judisk börd länge har gjort. De berättelser som de amerikansk-palestinska ungdomarna för med sig hem skiljer sig av lättförståeliga skäl rätt väsentligt från de berättelser som vi är vana vid att höra. De bidrar med pusselbitar som hjälper till att ge en mer mångsidig bild av dagens Israel och Palestina än vi hittills har fått.

   På samma sätt bidrar bloggar som Mondoweiss och Tikun Olam till att medierapporteringen från Israel och Palestina blir mer mångsidig. Och det är viktigt.

   Det viktiga med Mondoweiss är att det är en blogg som täcker amerikansk utrikespolitik i Mellanöstern, “främst från ett progressiv judiskt perspektiv”. Det viktiga med Mondoweiss är att den är skriven från insidan och inte från utsidan. Dvs inte helt olikt hur min egen blogg försöker beskriva USA.

   Och det är givetvis mycket positivt att det finns israeler som är skeptiska mot Netanyahu-regeringens politik. Precis som det finns svenskar som kritiserar den svenska regeringen och amerikaner som kritiserar Obama-regeringen.

 4. Johnny

  Lennart: Jag lovar att berätta när jag konverterat, något som jag funderat på eftersom det antagligen är det snabbaste sättet att erhålla samma och bättre rättigheter som minoriteter har i Sverige, svenskar utgör enligt lagen inte någon folkgrupp och omfattas inte av lagstiftningen “hets mot folkgrupp”. Sedan kan man tysta alla kritiker med anti-semit stämpeln. Jag ser bara fördelar med konvertering idag och skulle Hitler återuppstå kan man alltid konvertera till katolisismen.

 5. Johnny

  Löjligt snack om hets mot folkgrupp, det fanns inget av det i kommentaren. Hur som helst så har en ny intressant grupp bildats för att minska riskerna för att WW2 återupprepas, Jews for Justice for Germans (JFJFG):

  We call on Elie Wiesel to withdraw and apologize for his statement that “All Jews should set apart in themselves a zone of hate – healthy, virile hate – for what the German personifies and for what persists in the Germans”.

  We call on all Jews to demand that the interactions between Germans and Jews 1933-1945 be open to discussion in the same way as any other events in history.

  In this connection we call on all Governments to repeal, with immediate effect, all Holocaust denial laws and immediately publicly apologize to and compensate all who have suffered under those laws.

  In the interests of reconciliation we call on the German Federal Government to cease, with immediate effect, all reparation payments to Israel and all compensation payments to Jewish survivors of the interactions between Germans and Jews 1933-1945.

  In the interests of justice, we call on representatives of Jewish communities worldwide to meet with representatives of the German people to discuss the possible repayment of some reparations and compensations paid to Jews by Germans.

  We call on representatives of Jewish communities worldwide to begin discussions about the role of Jews in the suffering inflicted on Germans since 1945 and, if appropriate, to make arrangements for apology, reparation and compensation.

 6. Johnny

  Vad trevligt med censur, det är precis vad världen behöver mer av, sanningen måste förtryckas. Yttrandefriheten skall självklart begränsas till de politiskt korrekta åsikter som makten bestämt. Självcensur är högsta formen av mod.

  Tur att Ken O’Keefe och vackra Sophie Shevardnadze finns som vågar “speak truth to power”:

  http://www.youtube.com/watch?v=NbJIvsO9GCg#t=38

 7. Marcin

  Det som slår mig när man tittar på bilderna från Mellanöstern är hur situationen vid flera tillfällen liknar den som judarna själva utsattes för under kriget. Fördrivningen, vakttornen, murarna, taggtrådarna, smugglingen, kontinuerligt minskande markyta, soldater som riktar vapen mot civila och den ständiga demonstrationen av makt gentemot den svagare.

  Det är lite som ett svartvitt eko från dåtiden.
  Ändå ska vi visa förståelse inför allt detta.

Comments are closed.