Politik

Minc Startuplabs, Malmös inkubator med en originell affärside

minc maloe

Klicka på Minc Startuplabs

Inkubatorer och Acceleratorer spelar en allt viktigare roll i dagens innovative IT-samhälle. Genom att tillhandahålla kontorshotell med kommunala skrivbord, WiFi och möteslokaler varvad med mentorskap, mingel med andra entreprenörer och tillgång till affärsänglar och ibland också visst riskkapital, så ger dom spirande It-entreprenörer en plats att sitta och jobba, mingla och bygga upp sina sociala nätverk.

Minc startuplabs som är finansierat av Malmö stad med uppdrag att hjälpa företag att växa, ger nykläckta entreprenörer gratis tillgång till sina lokaler i sex månader. Efter det erbjuder man överkomlig hyra och en chans att ta de fösta stegen på vägen till ett framgångsrikt företag.

Marcus Svensson skriver i Sydsvenskan: Startuplabs nya öppettider vill fånga entreprenörerna även på kvällen

Hur långt kan man komma med en enkel lokal, gratis wifi och kaffe i mängder?

Långt, hoppas Malmös företagsinkubator Minc. Nyligen förlängde man öppettiderna på sitt Startuplabs så att nya entreprenörer kan fila på sina idéer långt in på kvällen.

”Drick så mycket kaffe eller te som du vill” och ”prata med minst en okänd person varje gång du är här” står det på en skylt som hänger ner från taket i Mincs lokaler vid Malmö högskola. Några pepparkakor står framme. Ett fotbollsspel, ett pingisbord och en boxningssäck erbjuder pauser – och avreageringsmöjligheter – när hjärnan är trött eller frustrationen stor.
– Tanken är att erbjuda en dynamisk kontorsmiljö. Det kan hända mycket i ett möte, säger Michael Jonsson som är kvällsvärd på Startuplabs.

Det här påminner om Notman House i Montreal där jag själv har varit, och som på kort tid har blivit en viktig del av nyföretagandet i Montreal.

Såna här inkubatorer kan lära nyblivna entreprenörer hur de snabbt snickrar ihop en s.k. Minimum Viable Product som dom sen kan lägga ut på en App Store i hopp om att hitta intresserade användare.

Utmaningen med såna här inkubatorer är att få in tillräckligt många entreprenörer på hugget för att få minglet och korspollinationen att fungera. Och på det sättet få affärsänglar och riskkapitalet intresserat.

För allt handlar till syvene och sist om att de nykläckta företagen kan få de investeringar de behöver för att växa. Det är lätt att sätta upp ett kontorshotell och inkubator. Det är oändligt mycket svårare att hitta bra mentorer och ännu svårare att få riskkapitalet intresserade.

Jag tar för givet att Minc Startuplabs också jobbar ihop med Malmö Högksola.

En viktig aspekt på entreprenörskap är att få entreprenörerna att kunna svara på den enkla fråga som alla riskkapitalister kommer att fråga när dom får se på deras app, hur ska du tjäna pengar på det här? Affärssidan är minst lika viktig som den tekniska sidan.

Det verkar onekligen som om Malmö stad har koll på hur man ska gå till väga. Speciellt att erbjuda gratis plats i ett halvår är oerhört viktigt. Det var så min vän i Montreal fick sitt företag Gymbirds på fötter.

Det här är en modell som även andra svenska kommuner bör kopiera.

USABloggen.se

Pressklipp:

[tags]Minc, Malmös inkubator, Nyföretagande Malmö, Malmö startup [/tags]