Politik

Varför polisen ostraffat kunde strypa Eric Garner: polisvåldet i USA och de bisarra lagar som gör det möjligt

Att polisvåldet i USA har uppmärksammats allt mer de senaste åren beror nästan uteslutande på billiga mobilkameror som har lyckats fånga en uppsjö av våld mot afroamerikanska män. Bl.a. här i Silicon Valley där mordet på Oscar Grant har blivit till en uppmärksammad film

En bidragande orsak till polisvåldet är att Pentagon har skänkt tunga vapen från sina överskottslager efter Irakkriget till lokala polisdistrikt och även ordningsvakter i skoldistrikt, som nu kan stoltsera med pansarvagnar och granatkastare. Man undrar om Los Angeles skoldistrikt trodde att dom skulle kunna sätta in granatkastare mot studenterna utan att folk skulle reagera? The Pentagon Finally Details its Weapons-for-Cops Giveaway Bellying up to the arsenal.

Det är så gott som omöjligt för en amerikansk jury att fälla en för dödligt våld, något som Shakeer Rahman och Sam Barr förklarar i New York Times: Eric Garner and the Legal Rules That Enable Police Violence

ERIC GARNER was not the first American to be choked by the police, and he will not be the last, thanks to legal rules that prevent victims of police violence from asking federal courts to help stop deadly practices.

The 1983 case City of Los Angeles v. Lyons vividly illustrates the problem. That case also involved an African-American man choked by the police without provocation after he was stopped for a minor offense — a burned-out taillight. Unlike Mr. Garner, Adolph Lyons survived the chokehold. He then filed a federal lawsuit, asking the city to compensate him for his injuries. But he wanted more than just money. He also asked the court to prevent the Los Angeles Police Department from using chokeholds in the future. The trial court ordered the L.A.P.D. to stop using chokeholds unless an officer was threatened with death or serious injury, and to institute better training, reporting and record-keeping.

The Supreme Court overturned this order by one vote. The court explained that Mr. Lyons would have needed to prove that he personally was likely to be choked again in order for his lawsuit to be a vehicle for systemic reform. Without that, he could win compensation only for past injuries.

This is the legal standard when a plaintiff asks a federal court for an injunction — or a forward-looking legal order — in order to stop illegal practices that could harm him in the future. It makes some sense in the abstract: If someone can’t show he will be harmed in the future, why should a court try to prevent the harm? But even though Mr. Lyons couldn’t prove that the L.A.P.D. would choke him again, he could be confident that the police would eventually choke someone else. When the stakes are this deadly, federal courts should step in.

Polisen har nu uppmärksammat mobilkamerorna och brukar göra allt för att konfiskera dom från vittnen. Man använder också själva mobilkameror som är de som visas vid eventuella rättegångar.

Det ständiga trumelden av polisvåld mot afroamerikaner kommer att få politiska konsekvenser för USA framöver. Myndigheterna kan inte tillåta sånt här våld utan att det uppmärksammas utomlands. Och det kommer ytterligare att skada USA:s redan rätt skamfilade rykte.

USABloggen.se
USABloggen på Twitter

Pressklipp:

[tags] [/tags]

2 thoughts on “Varför polisen ostraffat kunde strypa Eric Garner: polisvåldet i USA och de bisarra lagar som gör det möjligt

 1. San

  Nu var det ju förvisso affärsinnehavare i området som ringt polisen angående Eric Garner, har man varit i NY så vet man att dessa affärsinnehavare själva högst troligtvis är från minoritetsgrupper.

  Att minoritetsgrupper inte vill ha “broken window policing” och att det skulle vara någon form av straff mot befolkningen är ett något förvirrat resonemang. De senaste 20-30 årens minskning av brott har till största delen inneburit en minskning av brott i områden där minoriteter bor.

  Med det sagt, det är redan klart att federala myndigheter kommer att ta upp fallet, det glömde Lennart naturligtvis att skriva.

 2. Ann-Katrin Roth

  Man kan inte se videon med Eric Garners död utan att vämjas. Man blir heligt förbannad. Och för ett sånt menlöst brott, sälja lösa cigaretter. Men jag har hopp om att rekryteringen och utbildningen av poliser ska fortsätta att gå mot rätt väg. Polisen sätts ju ofta i svåra situationer och måste ha verktyg i form av konfliktlösningar och samtalsträning i sitt jobb. Mer utbildning. Jag tänker som så: polisen betalas i förlängningen av mig, via skattepengar. De måste hålla sig till regler som inte straffar minoriteter. De ska inte bete sig så man skäms.

  Nu talas om att det borde finnas en utomstående auktoritet, kanske federal, som undersöker fall till fall. Det är liksom lite svårlöst om ens eget polisdistrikt ska fälla sina anställda. Värt fundera på. Det är ju faktiskt också så att amerikanska polisdistrikt har fått vara mall för andra i världen.

Comments are closed.