Politik

Michael Brown, Tamir Rice och Eric Garner, i skuggan av polisvåldet i USA, en ny medborgarrättsrörelse växer fram i USA

Anonymous Minnesota stands with Ferguson

Det är få i USA som minns den ungdoms och proteströrelse som svepte över landet på 1960-talet och som började med studentprotesterna på Berkeley 1964-65 följda a den gigantiska musikfestivalen The Summer of Love i San Francisco sommaren 1967 och sen studentdemonstrationerna på Columbia University i New York 1968, och de omfattande europeiska studentdemonstrationerna samma år.

Något liknande kan vara på gång här i USA i skuggan av den växande insikten om det omfattande polisvåldet mot afroamerikaner och andra minoriteter. Nya skräckexempel dokumenteras nu allt oftare, och folk över hela landet verkar nu har nått insikten att det här är något som måste stoppas helt enkelt.

Brent Staples skriver i New York Times: Hope and Anger at the Garner Protests

This week, Attorney General Eric Holder Jr. released a particularly alarming report on the barbaric conduct of the police department in Cleveland, which has been riven with discord in recent weeks, after a white police officer shot and killed a 12-year-old black boy, Tamir Rice, who was holding a toy gun.
….
The Justice Department report describes the Cleveland Police Department as something far closer to an occupying military force than a legitimate law enforcement agency. The officers, for example, seem to take a casual view of the use of deadly force, shooting at people who pose no threat of harm to the police or others.

Nu kommer det att ta lång tid, kosta miljardbelopp och bli utomordentligt tungrott att reformera den amerikanska polisen. Men ständigt nya rapporter om polisvåld har blivit virala i USA. Det här är ett ämne som har funnit sitt moment just nu mot slutet av 2014. Och det kan mycket väl leda till en ny medborgarrättsrörelse. Och kanske i förlängningen också till ett bättre USA.

USABloggen.se
USABloggen på Twitter

Pressklipp:
SR,SvD

[tags] Eric Garner Eric Garner Chokehold Garner Eric Garner Death Eric Garner Nypd, polisvåld i USA [/tags]