Politik

Silicon Valley och innovationsekonomin: från hackathon till inkubator till MVP och accelerator

P365x52-154: Backbone

Launch Academy i Vancouver i Kanada.

Jag jobbar en del med startupföretag både här i Silicon Valley och nu också en smula in Vancouver i Kanada. Så hur början man om man är intresserad av att starta eget som IT-entreprenör och programmerare?

Ett bra sätt att börja och testa hur bra man verkligen är, är att ställa upp i någon av alla de hackathon som nu dyker upp nästan över allt. Det är evenemang som hålls i någon aula eller liknande med flera hundra deltagare. Man jobbar i team och får 24 eller 48 timmar på sig att skriva ihop en app.

Vinner man första pris kan det bli några tusen dollar och nånting att sätta på sin LinkedIn-sida och på sin CV. Och viktigast av allt, man får kontakter.

Nästa steg är att gå med i någon Inkubator, som nu växer upp som svampar ur jorden och som är ett glorifierat kontorshotell där man kan få hyra plats vid ett skrivbord med bredband och en chans att mingla med andra entreprenörer. Inkubatorerna brukar också arrangera lektioner i heta ämnen, som på bilden ovan på Launch Academy i Vancouver och man brukar också tillhandahålla mentorer. Men det viktigaste med inkubatorer är att man får en chans att träffa andra likasinnade och lära av varandra.

På Inkubatorn är målet att komma på en ide för en app något som går under benämningen Ideation, och att sen utveckla en s.k. Minimal Viable Product, dvs en produkt som gör något praktiskt som folk vill ha, men som inte är färdig. MVP är en del av den nu allenahärskande The Lean Startup
Methodology
som också går under namnet Agil systemutveckling.

På inkubatorn är du självfinansierad. Vad du betalar för är inte bara några platser på inkubatorn utan också hyra på Amazons moln, vilket är den plats där de flesta tidiga startupföretag brukar köra sin kod. Men när du sen har din MVP och förhoppningsvis några användare, så brukar de flesta ta nästa steg, vilket är att gå med i en s.k. Seed Accelerator som Y Combinator, Techstars, Angelpad eller andra.

Om vi tar Y Combinator som exempel så två gånger per år så bjuder de in 85 lovande startupföretag till Silicon Valley på tre månader. Investerar $120 000 i varje företag, mot en sex % ägardel i varje företag.

Startupföretagen, och det rör sig vanligtvis om 2-3 personer, flyttar till Silicon Valley på tre månader. Får bo hos Y Combinator som jobbar för att få företagen i bästa möjliga form för att imponera på de investerare man bjuder in till den Demo Day som avslutar terminen.

Demo-dagen är en skönhetstävling om man så vill där startupföretagen får en chans att imponera på inbjudna riskkapitalister. Som sen om man har tur kan investera litet mer i företaget. Nog för att de mest framgångsrika av företagen ska kunna fortsätta att jobba i något halvår. När man återigen måste få in mer riskkapital.

Det här är ungefär som att försöka slå sig fram i Hollywood. Det är tufft men för många samtidigt väldigt spännande. Och för alla så hägrar miljarderna vid regnbågens slut.

Det mesta handlar om kontakter och sociala nätverk. Om du går datavetenskapliga linjen på Stanford eller Berkeley-universiteten så kan du strunta i allt det här, för då kan du själv ringa upp riskkapitalet, som gärna sätter upp tid för en demo.

Klasskillnader existerar även bland startup-entreprenörerna i Silicon Valley.

Men det är så det fungerar, i alla fall just nu. Och det stora problemet som alla IT-entreprenörer har är att få användare som i sin tur kan få investerarna att satsa pengar på företaget som måste betala hyra till molnföretag som Amazon eller Rackspace, där deras kod ligger.

Och för den som inte vill gå ovanstående väg så finns idag också möjligheten till gräsrotsfinansiering på sajter som Kickstarter.

Men även om man inte lyckas så brukar det vara lätt att få jobb på andra startupföretag eller kanske att bli uppköpt av ett större företag. I alla fall på dagens överhettade IT-marknad.

USABloggen.se
USABloggen på Twitter

Pressklipp:
Aftonbladet

[tags]Silicon Valley, inkubator, MVP, accelerator, hackathon [/tags]