Politik

Kulturella skillnader, var är invandrarna i tjejfotbollen i Silicon Valley?

Lewes Ladies v Ipswich Town 14/8/11

Frun och jag är ute på en promenad i närområdet och kommer till en fotbollsplan där det pågår flera fotbollsmatcher. Tjejfotboll på högstadiet över hela linjen och lagen verkar vara både entusiastiska och bra.

Ser du nånting frågar frun? Jag ser två tjejlag som spelar fotboll svarar jag. Ser du nått mer frågar frun? Vad skulle det vara svarar jag. Titta på lagen säger frun.

Dom ser jättesöta ut säger jag. Titta närmare säger frun. Vågar jag göra det säger jag?

Och så ser jag plötsligt, lagen är helvita, nåja i alla fall helskära. Det finns inte en enda kinesisk tjej med i laget.

Och frun vet orsaken. Kinesiska föräldrar vill inte att deras barn ska kasta bort tid på sport. I kinesiska familjer så är det uteslutande plugg som gäller. Det ska vara matnyttiga ämnen, som ger draghjälp åt karriären. Och sport är definitivt inte något man bör satsa på.

Men på avslutningsdagen så dominerar de kinesiska invandrarbarnen totalt pris och stipendieutdelningen. Dom skulle inte våga annat.

Med s.k. tigermorsor som mödrar är det högsta betyg i alla ämnen som gäller. Och inget trams om sport eller annat oväsentligt.

Men trots det så verkar de helvita tjejerna på fotbollsplanen ha kul där de knotar omkring i solen på skolan i decembersolen.

En liten vinjett från Silicon Valley i december.

USABloggen.se
USABloggen på Twitter

Pressklipp:

[tags] [/tags]

13 thoughts on “Kulturella skillnader, var är invandrarna i tjejfotbollen i Silicon Valley?

 1. Bruset

  Själv frågar vi oss var muslimska och judiska män är inom elitfotbollen? De omskurna männen är ofattbart usla på fotboll! De få tjejer från dessa miljöer som tränar blir lika bra som andra, men killarna ….

  1. Lennart

   Bruset: När mina två pojkar föddes i Princeton i New Jersey här i USA så var läkarna på min fru som iglar för att få henne att gå med på att omskära dom. Om vi inte gick med på det så skulle barnet få ökat risk för könssjukdomar och psykiska problem av att inte se ut som sina kompisar och sin pappa. Det blev riktigt otrevligt, men vi vann och båda pojkarna är mycket bra på fotboll. 🙂

   Läkarnas agerande hade uppenbarligen att göra med att de kunde ta ut en avgift för att utföra könsstympningen.

 2. Christer W

  ” skolbarn från Taiwan och Kina får på sig från speciellt sina mammor att satsa allt på studier och på att få inte bara bra men högsta betyg. Sen när de har blivit vuxna så kan de ju fatta sina egna beslut.”

  Den intressanta följdfrågan blir, får de lära sig att fatta egna beslut eller blir det någon som alltid måste tala om för dem vad de ska göra.

  Att lära sig fatta beslut är en inlärning också.

  1. Lennart

   Christer: Nej det får dom absolut inte. Det var t.ex. aldrig något tal om att våra barn skulle fråga oss om vilka ämnen de skulle studera på universitetet. Men barnen till våra kinesiska vänner måste få deras godkännande att studera ämnen som inte var matnyttiga, som t.ex. musik. Och då handlade det alltså om 18-åringar.

   Nu handlar det här givetvis inte om några statistiskt mätbara siffror, men så är den kinesiska traditionen ofta även bland första generationen i USA. Det är föräldrarna som bestämmer.

 3. christoffer

  Inomhusbandy är så otroligt nord och centraleuropeiskt. Tror inte det finns utanför det.
  vet inte hur det är med handboll men vet att federala team usa handboll lades ner för ngr år sedan

  1. Lennart

   Christoffer: Racquetball är ett exempel på en sport som förut var den verkliga innesporten, men som nu verkar ligga i träda.
   Jag tror inte som du säger att man spelar handboll i USA längre. Här i Silicon Valley är det cykling som gäller nu, och den fanns inte för 20 år sen. Eller knappast ens för 10 år sen. I alla fall inte i den utsträckning den finns idag.

 4. Marcin

  Min storebror tvingades ta lektioner i pianospel, då vår farmoder var övertygad över förträffligheten av att kunna spela. Idag rör han aldrig något instrument medan jag har lärt mig att spela på två. Ibland önskar jag dock att vargmor hade sporrat och uppmanat en mer då jag är helt övertygad om att det hade gett högre utgångshöjd vid start.

  1. Lennart

   Marcin: Jo visst är det bra att bli sporrad vid ung ålder. Min mamma konkade också hem med ett piano men varken jag eller mina två bröder rörde någonsin vid det eftersom varken min mamma eller pappa själva spelade piano. Om det hade musicerats i din familj så hade säkert din bror piano och du spelat olika musikinstrument idag,

 5. Christoffer

  Vill inte låta stereotypisk, men har inte varje land sina egna sporter osv? Så sitter väldigt hårt rotade. Kina kanske har väldigt mycket gymnastik, pingis och sådana idrotter? Men allt går ju att ändra på, japan har ju bland världens bästa damlag i vanlig fotboll.

  1. Lennart

   Christoffer: Jo visst finns det sporter som är mer populära än andra i olika länder och även i olika delar av samma land. Som vintersporter i Norrland. Och också att sportintresset förändras. Inomhusbandy tror jag t.ex. inte ens finns här i USA.

 6. San

  Jag spelar mycket tennis, där är det mycket asiater och indier i de yngre åldrarna. Samma med golf. Just de invandrargrupperna tenderar att välja statussporter.

  1. Lennart

   San: Det är säkert riktigt, men det min fru som kan sina saker påpekade var en liten annorlunda sak, nämligen den väldiga press som invandrade skolbarn från Taiwan och Kina får på sig från speciellt sina mammor att satsa allt på studier och på att få inte bara bra men högsta betyg. Sen när de har blivit vuxna så kan de ju fatta sina egna beslut.

Comments are closed.