Politik

Ny medborgarrättsrörelse i USA? Protester mot polisvåld i USA och Silicon Valley

ecoonmist polis

Tortyr, vapenvåld och polisbrutalitet, det amerikanska samhället har en mycket otäck baksida. Som vi har sett de senaste dagarna. Och som jag plötsligt ställdes inför på den Hackathon som jag bevistade över helgen.

Ett antal programmerare skulle skapa appar för USA:s fruktade Department of Homeland Security. Men ett av lagen, en grupp unga afroamerikaner från Oakland strax utanför San Francisco bröt mot alla regler och visade upp en app som gav befolkningen i Oakland möjligheten att dokumentera polisövergrepp i den hårt drabbade staden.

Ett liten exempel på stämningen i stora delar av USA där polisen idag har fått billigt krigsmaterial som blev över från Afghanistan och Irak och idag bl.a. är utrustade med pansarvagnar och granatkastare.

Newsweek skriver om hur de senaste dödsskjutningarna, strypningarna och dödsskjutningar a mot afroamerikaner och ett barn barn nu har lett till demonstrationer i Washington och new York :

Thousands of demonstrators gathered in Washington on Saturday for a march to protest the killings of unarmed black men by law enforcement officers and to urge Congressto do more to protect African-Americans from unjustified police violence.

Organizers said the event and a parallel march in New York City would rank among the largest in the recent wave of protests against the killings of black males by officers in Ferguson, Missouri, New York, Cleveland and elsewhere.

Decisions by grand juries to return no indictments against the officers involved in the death of Michael Brown in Missouri and Eric Garner in New York have put the issue of police treatment of minorities back on the national agenda.

Thousands of people assembled in Freedom Plaza, a couple of blocks from the White House, before setting off at noon on a three-mile march down Pennsylvania Avenue for a rally in front of the U.S. Capitol.

Det är svårt att se hur något kommer att förändras i det djupt splittrade USA.

USABloggen.se
USABloggen på Twitter

Pressklipp:

[tags]Thousands of demonstrators gathered in Washington on Saturday for a march to protest the killings of unarmed black men by law enforcement officers and to urge Congressto do more to protect African-Americans from unjustified police violence.

Organizers said the event and a parallel march in New York City would rank among the largest in the recent wave of protests against the killings of black males by officers in Ferguson, Missouri, New York, Cleveland and elsewhere.

Decisions by grand juries to return no indictments against the officers involved in the death of Michael Brown in Missouri and Eric Garner in New York have put the issue of police treatment of minorities back on the national agenda.

Thousands of people assembled in Freedom Plaza, a couple of blocks from the White House, before setting off at noon on a three-mile march down Pennsylvania Avenue for a rally in front of the U.S. Capitol.

“I came out today seeking justice and also policy changing when it comes to policing all throughoutAmerica,” said Aisha Wilson, 37, from Paterson, New Jersey.

The march was organized by National Action Alliance, a civil rights organization headed by the Rev. Al Sharpton. [/tags]