Politik

Vaddå Migrationsverket? Medborgarskap till salu för de rikaste en procenten

US Passport

Medborgarskap till salu, alla länder har en gräddfil till medborgarskap för den som kan betala. Priser må variera, men för de rikaste en procenten så är ett nytt pass en bagatell.

Det gäller även i Sverige och USA. I USA heter visumet EB-5 och kostar endast en halv miljon dollar. Tio tusen av världens rikaste lägger beslag på EB-5 visumet varje år, 80% av dom från Kina. Något som jag har bloggar om tidigare.

Robert Frank skriver i New York Times: Some of the Rich Collect Art. Others Collect Passports.

“These programs bring huge benefits to the Russian oligarchs or the various Chinese wanting to benefit from the rule of law, good educations and robust capital markets,” said David Metcalf, chairman of the British government’s Migration Advisory Committee and a professor emeritus at the London School of Economics. “But the fundamental question is, What does everyone else get out of it?”

Last year, Viviane Reding, then the European Commission’s vice president for justice, fundamental rights and citizenship, put it more bluntly in a speech, saying, “Citizenship must not be up for sale.”

Even as criticism mounts, however, governments are cashing in. One of the biggest winners is Malta. In January, this island nation of about 425,000 people started selling citizenship for a fee of 650,000 euros (more than $800,000) with no residency requirements. Because Malta is a European Union member, citizenship also gives holders the ability to travel and settle within the European Union’s 28 countries.

Jag har inte koll på vad priser på ett svenskt medborgarskap är, om någon vet vore det intressant att veta. Men att det går att köpa svenskt medborgarskap precis som i alla andra länder, det tar jag för givet.

USABloggen.se
USABloggen på Twitter

Pressklipp:

[tags]Visum till USA, USA-visum, Ansök om USA-visum , Migrationsverket[/tags]

3 thoughts on “Vaddå Migrationsverket? Medborgarskap till salu för de rikaste en procenten

Comments are closed.